Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 7 december 2016

11 tips för en lyckad signering

11 tips för en lyckad signering

Alltsedan debuten har jag varit ute och signerat intensivt hela året. Det har varit fullspäckat schema hela hösten, med signeringar ända fram till dagarna före julafton. I år har jag dragit ned på signeringarna, efter att i två år ha varit tvungen att ställa in många av julsigneringarna på grund av att jag har blivit sjuk. Nu är årets signeringar över för min del, men förhoppningsvis inte för dig. Efter 20 år som författare har det blivit otaliga signeringar. Jag tänkte lämna mina tips om hur du bäst säljer böcker när du är ute och signerar.

1. Klä dig så du syns
Se till att du sticker ut bland alla kunder som kommer in i butiken. Var en färgklick bland böckerna. I början av mitt författarskap klädde jag mig efter det historiska ämne min nya bok handlade om. Nuförtiden ger jag ut flera böcker per år, vilket har gjort att jag har slutat klä mig efter en viss bok.

Mina signerings- och föreläsningskläder när jag gav ut Vikingaträl.

2. Tvinga inte folk att köpa
Det kanske låter som självklart för dig att du inte ska tvinga någon att köpa din bok. Men när du står där med din nya bok i handen, vill du att alla ska få veta hur bra den är. Du vill att alla ska köpa boken för att få se vilken bra författare du är. Du blir lite för ivrig och går på kunderna som istället för att köpa skyndar sig därifrån.

3. Var artig och le
Att vara artig är säkert lika självklart för dig som att inte tvinga folk att köpa din bok. Men att behålla leendet på efter att den tionde personen tackat nej är inte alltid så lätt. Gör det ändå, du säljer ingenting med sura miner.

4. Fråga snällt
"Får jag lov att visa dig min bok?" "Har du lust att stanna till och titta på min bok?" "Hej! Det är jag som är författaren till dessa böcker/denna bok, vill du jag ska berätta mer om den/dem?"

Signering av Vikingaträl, vid ett av de tillfällen Björn Hellberg och jag signerade samtidigt. Han har lärt mig många knep. Han har namnet signeringskungen. Efter ett tag fick jag smeknamnet signeringsdrottningen.

5. Hjälp till
Ta en överblick över butiken när du anländer, så att du kan vara hjälpsam när någon tar fel på dig och personalen. När någon stannar till för att de tror att du är personal behöver du inte snäsa av dem genom att känna dig förolämpad. Hjälp till istället. Det har sålt en hel del böcker för mig. Ofta kommer de tillbaka och köper boken efter att de har hittat vad de letade efter.

6. Se inte personalen som dina tjänare
Tro inte att personalen i bokhandeln är där för att tjäna dig. De är där för att betjäna alla kunder. Visst är de ofta hjälpsamma, kommer med kaffe eller vatten, men det är inget du kan ställa krav på. Underlätta istället för personalen. Då är du välkommen tillbaka nästa gång.

7. Möt dina kunder
Oftast får man ett bord och en stol. Tanken är då att man ska sitta bakom bordet och signera. Något jag sällan gör, eftersom jag vill möta kunderna. Bordet skärmar av och gör det svårare för dig att sälja. Stå inte framför bordet, stå bredvid. Kunderna måste kunna se vad du säljer.

8. Anteckna hur mycket du säljer
Det kan vara bra för din egen del om du anteckningar hur mycket du säljer. Har du flera böcker är det inte viktigt att skriva vilken titel du säljer. Det viktiga är att du kan se på dina streck hur mycket det har blivit. Jag har som mål att sälja minst 10 böcker vid varje signeringstillfälle. Det mesta jag har sålt är 127 böcker vid en signering. Oftast säljer jag mellan 25-67 böcker vid ett tillfälle. Jag har förstått av bokhandlarnas kommentarer att det är ovanligt att sälja så många böcker vid en signering. Sätt dina mål lågt, då blir du desto gladare när du både uppnår målet och kommer över det.

9. Bästa tid och plats att signera
Jultid är absolut bästa tiden att signera, men då är det så många andra ute i butikerna att det ibland kan vara svårt att få någon signeringstid hos bokhandlarna. Har du ännu inte gjort dig ett namn kan det vara bättre att satsa på julmarknader. Där är det inte så många som står och säljer böcker. Där har du mindre konkurrens. Andra bra tider är vid skolstart och strax innan skolan slutar på våren. Då är det mycket folk i butikerna. Det finns marknader året om där du kan sälja dina böcker. Fokusera inte bara på julen.

10. Ha något att sticka i handen på kunderna
Det är bra om du har något att ge kunderna. Något de kan titta på i lugn och ro i butiken, utan att stå framför ditt signeringsbord. Har du bara gett ut en bok kan du skriva ett A-4-blad, där du har bild på boken, berättar lite om boken, samt kontaktuppgifter till dig eller ditt förlag. Har du flera böcker kan du trycka upp en folder eller ett häfte där du visar böckerna och skriver baksidestexterna.

Mitt bibliotek och några av mina böcker: Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl och Tillbaka till Pompeji säger mig att det här kortet är taget 2005. Tänk att jag i år, 2016, har kommit ut med 40 böcker. Det hade jag ingen aning om när jag stolt visade upp mina fyra böcker på den här bilden.
 
11. Ha kul och var dig själv
Ibland kan en signering vara i flera timmar, ibland bara i en enda. Det gäller att göra det bästa möjliga av den tiden. Se till att ha roligt. Prata med de du möter, inte bara om dina böcker, utan om allt möjligt som kan vara av intresse för den du har mitt emot dig.

Hör gärna av dig och berätta om mina tips har hjälpt dig vid dina signeringar!

Ut och signera, ha kul och lycka till!

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!



Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här






2 kommentarer:

  1. Många bra tips, Kim.

    Den första, om att klä sig att ses, påminner mig om drottning Elizabeth II som ofta klär sig i riktigt glada färger (och med slående hattar). Hon har kritiserats för det av stil polisen, men det är allt för att göra att människor kan lätt identifiera henne. (Hon är en mycket kort kvinna.)

    Den tips om att le är bra också. När jag var på Egenutgivarnas stånd på bokmässan i Göteborg 2014, Hans Hirschi (som jag var i tjänst med det mesta) var tvungen att påminna mig att le hela tiden. Speciellt på eftermiddagarna.

    Kram,
    John

    SvaraRadera
  2. Hej John

    Tack så mycket! Ja, det stämmer. Hon syns bra på alla foton. Ja, ibland är det inte lätt att le en hel dag, men du lyckades bra på bokmässan.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!