Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 4 januari 2017

Ta det lugnt!

Ta det lugnt!
Något jag har fått lära mig det senaste halvåret är att ta det lugnt. Kanske tror många att författare alltid har det lugnt och skönt och skriver lite då och då. Förmodligen finns den en och annan som kan göra det, men för de flesta gäller hårt arbete.

2015 dog min pappa och flera andra närstående. Jag trotsade sorgen och arbetade på. Jag fick den ena förkylningen efter den andra och jag var så trött.

2016 inledde jag med att sluta med socker. Det gjorde mig piggare. Ändå var det något som tickade i mig och inte gav mig någon ro. Jag kände mig ständigt ledsen och urlakad, kunde inte sova.

Så här i efterhand förstår jag att det var sorgen efter pappa som gjorde mig gråtmild i många lägen. Att jag inte tillät mig att sörja när han dog, utan jag kämpade på, skrev klart en bok, ordnade med begravning och med mina syskon och pappas barnbarns hjälp röjde vi pappas gård.

Många böcker skulle ut och 2016 gav jag ut sex böcker. Jag tog ingen ledig tid på sommaren, bara jobbade på. Min läkare sa att jag var på väg att gå in i vägen och måste ta det lugnt. Jag slutade yoga på morgonen för det gjorde mig bara stressad. Pulsen låg mellan 70 och 78. Min normala vilopuls är 60.

Jag läste på facebook om andra författare som gått in i väggen. Närstående blev sjukskrivna för att de var utarbetade och jag arbetade på. Det hände inte mig. Men inom mig kände jag att något var på gång. Jag var tvungen att göra något innan det var för sent.

En av de saker som jag drog ned på rejält var närvaron på nätet. Istället för att besvara alla meddelanden direkt på morgonen och vara tillgänglig för mina vänner på nätet, lade jag fokus på skrivandet på morgonen. Det andra tog jag på eftermiddagen, om jag orkade. Ibland gjorde jag inte det.

Nu känner jag att det har vänt. Vilopulsen ligger på 60 igen. Jag mår bra och känner mig inte stressad. Gör jag det någon dag, då stänger jag av och gör något annat, något som lugnar, som till exempel en promenad, eller en bok eller en film.

Jag har lovat mig själv att vara rädd om mig, att inte pressa mig att skriva många böcker, utan låta dem fortsätta att bubbla inom mig. En dag blir de ändå skrivna, om jag får leva. För det är ju just det, om jag pressar mig för mycket kanske jag inte har tid nog att skriva alla böcker jag bär inom mig.

Så ta det lugnt! Var rädd om dig och tänk efter vad som är viktigast i livet. Det gör jag. Eller jag försöker i alla fall...Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

8 kommentarer:

 1. Du är verkligen flitig, men det är som du säger viktigt att ta hand om sig. Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Irma

  Tack så mycket.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har varit i väggen. Inget är värt det. En erfarenhet, en läxa - visst, men en jag gärna varit utan. Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 4. Hej Ia

  Tråkigt att höra. Skönt att du är ur den nu, men jag antar att man är mer stresskänslig efter det. Tack för din kommentar, den värmer.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 5. Hej Kim!
  Jag har verkligen tänkt på att du var oerhört flitig på nätet förra året. Du kommenterade alltid och hade alltid hurra-rop och klokskap till alla. Jag tänkte nog någon gång att du var överallt, jämt och ständigt. Lite som jag själv.
  Jag har tagit ett par veckors ledigt från sociala medier över jul och nyår. Jätteskönt. Jag behöver lära mig använda det på ett klokare sätt. Just nu vet jag inte riktigt hur, men jag har idéer.
  Hoppas att både du och jag får ett hållbarare 2017, med lagom av det som stressar och mer av det som gör oss lugnare och klokare.

  Stor kram till dig Kim! <3

  SvaraRadera
 6. Hej Anna
  Låter underbart med ett par veckor borta från nätet. Ja, vi får lova varandra att vi ska vara bättre på att ta hand om oss själva.
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 7. Tack för att du delar med dig, Kim. Hur vi använder internet och annan social teknik tror jag är oerhört viktigt att reflektera över, av många olika anledningar. Vad bra att du agerade när kroppen försökte säga dig något, vad bra att du lyssnade på dig själv och din läkare!
  Jag önskar dig ett välmående 2017!

  SvaraRadera
 8. Hej Stina

  Tack för dina ord. Ja, jag är glad att jag lyssnade och äntligen har lyckats få ner pulsen. Känner mig rofylld för första gången på flera år.
  Tack så mycket. Önskar dig detsamma, samt ett kreativt 2017 ;-)

  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!