Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 13 januari 2017

Tjugo år som författare

Tjugo år som författare

Det här är den äldsta bild jag har hittat. Den är från 2004. Då har jag börjat ge ut böcker på eget förlag sedan två år tillbaka. Här står jag på Lilla Torg i Malmö. Det är massor av bokbord runt mig.

Tänk vad tiden går fort. Nu har jag varit etablerad författare i tjugo år. Även om det tog några år för mig att inse att jag faktiskt var en "riktig" författare. Något jag drömt om sedan jag var åtta år.

Jag minns fortfarande hur benen skakade när jag gick uppför trapporna till Wahlströms förlag. Hur liten jag kände mig när jag satt vid det långa bordet, omgiven av förlagsmänniskorna. De berättade om planerna för boken, marknadsföringen och jag fick skriva kontrakt.

Det var en obeskrivbar känsla. Både som att sitta i ett töcken, se sig själv utifrån och vara mitt i alltihop. Det kändes som en dröm.

Att bli hyllad på hotellet av mina före detta arbetskamrater kändes också stort. Att få en svit, istället för ett enkelrum, att få en stor fruktkorg och få äta frukost med hotellchefen. Ja, de såg verkligen till att min resa upp till Stockholm, för att skriva kontrakt, blev oförglömlig.

När boken, Tillbaka till Pompeji, väl kom ut fick jag sitta i matsalen på Althin Medical, där jag arbetade, och signera min debutbok. Det kändes som ALLA köpte boken och jag var helt lyrisk.

Så här såg Tillbaka till Pompeji ut när den kom ut på B. Wahlströms förlag.

Här är omslaget boken har nu, sedan jag har gett ut den på eget förlag. Det är en populär bok som nått ut till många läsare. På mina signeringar möter jag minst en person som har läst boken när de var barn.

Här kan du läsa mer om min debut och vad som fick mig att skriva Tillbaka till Pompeji.

Att berätta om allt som hänt under mina tjugo år som författare skulle bli ett alltför långt blogginlägg. Materialet skulle räcka till en hel bok. Kanske det är dags att skriva den där boken?

Sedan debuten har jag utvecklats som författare. Även om Tillbaka till Pompeji blev hyllad, och fortfarande blir det, tycker jag nog att de senaste böckerna är bättre. Har du läst mina böcker? Håller du med?

Nu har jag skrivit fyrtio böcker. Nej, jag har skrivit betydligt fler, men det är fyrtio böcker som är tryckta och utgivna. Många fler berättelser ligger i högar och i datorn.
Här ser du mig med några av mina fyrtio böcker.
Min första föreläsning var hemsk. Den var bokad av Wahlström och hölls i Norrköping. På tåget dit åt jag en smörgås med skaldjurssallad. När det var dags för föreläsningen var jag så sjuk. Vi var ett par stycken författare och illustratörer som föreläste. Jag fick springa på toaletten hela tiden och missade mycket av vad de andra sa. När jag klev upp på scen var jag livrädd att jag skulle kräkas eller göra på mig. Jag lyckades hålla mitt framförande. Trots skälvande ben. När jag klev ner från scenen gick jag direkt till toaletten. Min lärdom från den föreläsningen är att aldrig äta smörgåsar på tåget...
Signering på Akademibokhandeln Gleerups i Lund 2009.
Min allra första signering var däremot helt ljuvlig. Du vet en sådan där som man drömmer om. Min svärfar hade nyligen dött och jag hade köpt en ny kappa. Den gick ned till vaderna, svart och figursydd, med stor kapuschong med pälskant. Jag kände mig som en prinsessa.

Tänk att det stod folk i kö när det var min tur att signera. De väntade på att jag skulle komma. När jag föreläste trängdes folk i dörröppningen för att komma in och salen var proppfull.
Föreläsning Finland 2009.

Böckerna sålde slut redan på fredagseftermiddagen, förutom de tjugo som förlaget lade undan för att ha vid lördagens och söndagens signeringar, tio vid vardera tillfälle.

Efter ett par böcker bröt jag med förlaget. Det har jag berättat om i inlägget om Den gömda Inkastaden. Efter ett tag startade jag eget förlag.

I början hade vi alla böckerna hemma och skickade hemifrån. Till slut blev det övermäktigt och vi lade alla böckerna hos Selo lagerhotell. Men även det blev ohållbart. Nu ligger böckerna hos Förlagssystem och de sköter allt åt oss. En stor lättnad.
Signering Bokia Nordstan Göteborg 2011

I början var min ambition att ge ut en bok om året. Förra året blev det sex stycken. I år är målet fyra. Vi får se hur det blir med den saken.
Här är tre av 2016 års sex utgivna böcker.

Något som jag har lärt mig av de här tjugo åren är att dela med mig. Här på bloggen hittar du massor av skrivtips och andra saker som du behöver veta för att lyckas som författare.

Sedan några år tillbaka håller jag skrivarkurser på somrarna. De är populära och redan nu är de fyra helgerna 2017 fullbokade. Dessutom har jag skrivarkurs på distans. Jag tycker om att föra vidare all min erfarenhet till andra som drömmer om att nå sina drömmars mål om att bli författare.

Jag har föreläst i Singapore, Finland, Island. Jag har blivit hyllad som en stor författare, fått åka limousin och dricka champagne. Jag har blivit tillfrågad av Min Stora dag om jag ville möta ett sjukt barn. Jag har rest världen runt och föreläst och gjort research. Jag har föreläst på de mest konstiga ställen, men även framför stor publik på 500-700. Jag har stått framför en publik på 3.000 personer och tilldelats kulturpris. Mina böcker har blivit översatta till många språk och blivit omtalade i vissa av de länderna.
Föreläsning i Singapore 2012. Jag har på mig en klänning jag köpt i Mexiko några månader tidigare när jag var där på researchresa inför Mayafolkets Hemlighet.
När jag ser tillbaka på mina 20 år som författare känns det ofattbart att allt detta har hänt mig. Men vet du, trots att allt har varit jättekul och spännande, är det bästa med att vara författare att jag får arbeta med det jag vill. Dygnets 24 timmar. Att folk dessutom tycker om det jag skriver, det är helt underbart.

Jag älskar att vara författare.
Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!Här ser du några av årets nya böcker:
Döden på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Boken är spännande hela vägen från början till slut. Något som bidrar till spänningen är att Kim Kimselius är en mästare på cliffhangers. Nästan varje kapitel avslutas med en, och det går inte att låta bli att läsa nästa kapitel." Jenny Forsberg
Det osynliga folket på Island. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Har just läst klart Döden på Island och Det osynliga folket på Island, och tycker att de är två av de bästa böckerna i serien så här långt (och det kommer från någon som älskar alla böckerna i Theo och Ramona-serien)! Fast det är förstås svårt att slå Tillbaka till Pompeji." Wattpad/Fish-out-of-Water-5

Mördande foto. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Gud vilken rysare!" Wattpad/alejon03
"En av världens mest spännande och bästa böcker tycker jag!" Wattpad/arongustavsson
Staden på andra sidan Fjäderpennan. Fråga efter den hos din bokhandlare eller beställ den på nätet.
"Fantasyserien, Staden på andra sidan, utgör en härlig kontrast mot den historiska Theo och Ramonaserien. Kims fantasi är levande och man vet aldrig hur historien ska utveckla sig, eller vilka äventyr som väntar på nästa blad." Ingela Svensson
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem härInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!