Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 11 april 2017

10 tips om hur man skriver en bästsäljare

10 tips om hur man skriver en bästsäljare

Visst är det vad alla drömmer om: Att skriva en bästsäljare. En bok som är på allas tungor, som bara säljer och säljer och säljer.

Det är få förunnat att lyckas med det. Jag tillhör dem som har lyckats. Min debutbok Tillbaka till Pompeji sålde i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN! Då förstod jag inte hur bra det var, men när min redaktör förklarat att en debutant sålde cirka 200-300 ex på ett år, förstod jag att det nog var rätt bra. Men det var först när jag blev helt nedringd av massmedia, som jag förstod riktigt hur stort det var att sälja så många böcker på en enda vecka som debutant. Nu har boken sålt i många hundratusentals exemplar.

Boken har fortsatt att sälja och sälja och sälja. Den är översatt till sex språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island när den kom ut där 2009.

Nu tänkte jag dela med mig av mina tips för att även du ska lyckas skriva en bok som blir en bästsäljare.

1. Var unik!
Det kanske du ser som en självklarhet att din berättelse måste vara unik för att du ska lyckas. Men många ser det inte så. De försöker haka på trender och skriva ungefär som en tidigare bästsäljare har gjort. Fel! Skriv din berättelse och hitta din egen väg till ära och berömmelse.

2. Tänk långsiktigt!
Att skriva en bok som säljer enormt mycket är jättebra. Men om du bara har den enda berättelsen inom dig är det mindre lyckat. Var förberedd på att din bok kommer att bli en succé, se till att ha tänkt ut efterföljare, kanske redan ha skrivit nästa bok.

3. Tänk på språket!
Se till att ha ett språk som tilltalar flest läsare. Jag har fått beröm för att jag har ett "rakt, enkelt och rikt språk" i böckerna. Det gör att alla åldrar kan läsa dem. Mina böcker har läsare från sju år ända upp till 98, som är den äldsta som har skrivit till mig.

4. Skriv gränsöverskridande!
Bibliotekarierna kallar mina böcker för "cross-over", eftersom de når ut till alla åldrar. Ha det i åtanke när du skriver din bok. Vill du nå ut till en bred läsekrets, eller vill du bara nå en viss åldersgrupp?

Tänk på Harry Potterböckerna. De har lika många vuxna läsare som barn och ungdomar, precis som mina böcker. Vad är det som gör böckerna till cross-over-böcker? Att de är unika, att språket tilltalar alla, att de är spännande!

5. Var envis!
Ge inte upp om du får ditt manus i retur. Läs igenom det igen, förbättra och skicka till förlag ännu en gång, och kanske ännu en gång och därefter ytterligare en gång. Tänk på att Astrid Lindgren fick nej från Bonniers innan hon blev antagen av Rabén och Sjögren. Ett nej är aldrig definitiv, det gäller att vara envis och inte ge upp. Jag hade turen att få min bok antagen direkt, även om det tog två år för B. Wahlströms att svara.

6. Var beredd på hårt arbete!
Att skriva en bästsäljare kräver mer av dig än om du bara skriver en medelmåttig "vanlig" bok. Du måste anstränga dig för att hitta något nytt, kanske bygga upp nya världar, läsa fakta, åka på researchresor, skriva om texten flera gånger.

7. Fånga läsaren
Se till att fånga läsaren direkt i början. Det kan vara med ett underbart språk som känns som en smekning mot ögonen. Det allra bästa är att ha en inledning där det händer något. Då menar jag inte att du ska skriva ett kapitel som heter Inledning, utan början av boken ska vara så spännande att läsaren genast kastas in i berättelsen.

8. Lär dig behärska cliffhangers!
Cliffhangers innebär att kapitlet slutar på ett sådant sätt att man drivs att läsa vidare. Något händer huvudpersonen och kapitlet slutar just där. Det gör att läsaren vill börja nästa kapitel för att se vad det är som händer.

I mina böcker har jag alltid minst två huvudpersoner. Det gör att jag kan dela på dem, förhöja spänningen och göra bra cliffhangers. När den ena personens kapitel avslutas otroligt spännande, fångar jag upp läsaren i nästa kapitel med den andra huvudpersonen, där det kapitlet givetvis också avslutas spännande. Det gör att läsarna drivs vidare.

9. Det ultimata slutet
Slutet på hela boken ska kännas som ett riktigt avslut av den berättelse man just har läst. Däremot är det inget fel att ge en glimt av att något spännande kommer att hända i nästa bok.

I mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona, som reser i tiden, händer det ibland att de reser vidare i slutet av boken, utan att jag berättar för läsarna vart huvudpersonerna är på väg. Ibland ger jag bara en liten skymt av nästa tidsresa. Det du ska försöka uppnå är att få läsaren att längta till nästa bok.

10. Ha kul!
För mig är en av de viktigaste sakerna med skrivprocessen att det ska vara roligt att skriva. Därför har jag gett ut två handböcker i skrivandet som handlar om just det: Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet.

Jag har aldrig ångest när jag skriver. Kanske för att jag skriver till mig själv, något jag vill läsa. Jag tycker det är roligt att se berättelsen växa fram. Dessutom läser jag aldrig igenom berättelsen under tiden jag skriver. Jag läser den först när allt är färdigt.

Nå, känns det som om du behärskar tekniken att skriva en bästsäljare? Du hittar fler tips i mina handböcker om skrivandet. Se samtliga böcker nedan.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

4 kommentarer:

  1. Jag har skrivit flera bästsäljare, problemet är bara att försäljningen är försumbar. Det stärker mig i min uppfattning att det är skrivandet som är den lätta biten. Det som kommer sen är det totala getingboet som är nästan omöjligt att bemästra, i varje fall som egenutgivare. Vad är det som gör att en bästsäljare verkligen blir en bästsäljare? Man kanske kan få veta det om man spår i kaffesump ...

    SvaraRadera
  2. Hej Mats

    Att få en bästsäljare tror jag beror på lyckliga omständigheter, att rätt redaktör läser ditt manus, att det ligger rätt i tiden, att boken når ut i rätt kanaler och att folk börjar prata om den.

    Lycka till med försäljningen av dina böcker. Ge inte upp!

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  3. Om det bara var så enkel...

    :-)

    SvaraRadera
  4. Hej John

    Sitter här och ler efter att ha läst din kommentar. Tack för den!

    Nej, riktigt så lätt är det inte, men det är hjälp på vägen.

    Lycka till!

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!