Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 24 oktober 2017

Hur ser skrivprocessen ut för en författare?

Hur ser skrivprocessen ut för en författare? 

Min personliga åsikt är att det nog finns lika många skrivprocesser som det finns författare. Det finns inga rätt eller fel i hur man bygger upp sin bok. Det som känns bra för dig är även den rätta skrivprocessen för din del.

Jag tror att jag har lika många skrivprocesser som jag har utgivna böcker. Nästan i varje fall, för alla böcker är annorlunda mot de tidigare, skrivna på olika sätt. Ett har de alla gemensamt, de är skrivna med glädje. Något jag i böckerna Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet påpekar är viktigt.

Gula lappar
Ofta arbetar jag med gula lappar. Det vill säga skriver post-it-lappar och bygger upp berättelsen med hjälp av dem. Att lapparna är just gula beror på att det var färgen de hade från början, sedan har jag fastnat för den.

För det mesta är det mina historiska äventyrsböcker som byggs upp med hjälp av de gula lapparna. När jag läser antecknar jag idéer, personer, fakta, ord, allt som gör att jag kan bygga upp en berättelse utifrån lapparna.

När all fakta är läst har jag en gedigen hög med gula lappar. Då arbetar jag på olika sätt med lapparna. Antingen sätter jag upp lapparna på väggen i kronologisk ordning, alltså den ordning händelserna ska utspela sig. Därefter skriver jag utifrån lapp efter lapp. Eller så lägger jag allt i en enda hög och skriver huller-om-buller.

Huller-om-bullar
De flesta av mina böcker är faktiskt skrivna med den här metoden och det är de böcker jag tycker bäst om.

De gula lapparna ligger i en enda hög på skrivbordet. Jag tar den översta lappen och skriver utifrån den, utan att veta var i boken händelsen ska utspela sig. Texten skriver jag in i ett worddokument som jag har döpt till MALL.

För varje händelse jag skriver utifrån en ny gul lapp har jag en annan färg på texten. Då är det lätt att se vilka avsnitt som hör ihop. Ibland blir det inte bara ett kapitel av en gul lapp, det kan bli så många som tio kapitel.

När du väl har skrivit av dig utifrån alla lapparna är det bara att sätta in texten i kronologisk ordning, så att berättelsen flyter på i jämn takt. Ibland kan det hacka lite mellan kapitlen, men det åtgärdar du lätt genom att knyta ihop dem med lite mer text.

Det här är ett roligt sätt att skriva, förutsatt att du INTE läser texten efter att du har skrivit, utan bara skriver på. När du väl har satt ihop texterna till en berättelse, då ska du läsa den från början till slut. Det är även då du knyter ihop textavsnitten bättre med varandra.

Början och slutet
En sak som är viktig, oavsett vilken metod du använder dig av, men speciellt vid huller-om-buller-tekniken, är att du har skrivit första och sista kapitlet innan du börjar skriva berättelsen.

Du måste veta vart berättelsen är på väg annars är det svårt att få den att hänga ihop.

Då är det bara att sätta igång att skriva, eller hur?

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!