Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 25 januari 2018

Starka karaktärer

Starka karaktärer

Ibland läser man en bok, eller ser en film, bara för att karaktärerna är starka.

För att man ska vilja läsa, eller se en hel serie, gäller det att karaktärerna är annorlunda, eller så fängslande att man vill veta mer om personerna.

Riktigt udda personer fängslar mig, som till exempel Hans Rosenfeldts starka, kvinnliga huvudroll, Saga Norén, i serien Bron. Hon är som en robot, har inga känslor, ställer självklara, men ofta okänsliga, frågor.

Även Rosenfeldts och Hjorts karaktär kriminalpsykologen Sebastian Bergman är en sådan udda person. Sebastian Bergman var polisens mest anlitade kriminalpsykolog och profilerare, men hans värld krossades när hans hustru och dotter omkom i tsunamin i Thailand 2004. Det gör honom till en skugga av sitt forna jag. Han lever ett självdestruktivt liv utan arbete, vänner och familj. Väl tillbaka hos polisen börjar fallen de utreder att intressera Sebastian på fler än ett sätt.

Den förstnämnda lider jag med, den sista har jag en slags hatkärlek till.

Tv-serien Monk är också ett bra exempel på starka karaktärer. Adrian Monk är en fenomenal detektiv. Han har öga för minsta detaljer och ser allt som andra missar. Detta ofta på grund av hans svåra tvångsbeteenden och bra minne, han glömmer ingenting. Han har massor av fobier och är rädd för det mesta, speciellt baciller och hans assistent får ständigt ge honom våtservetter för att han ska torka av händerna. Natalie Teeger med dotter Julia är den andra av Monks assistenter och den jag tycker bäst om, eftersom hon känns verklig och ställer krav. Även hon en stark karaktär.

Lee Childs böcker om Jack Reacher har en stark och udda karaktär som huvudperson. Jack Reacher klarar allt. Han vill vara fri eftersom han har växt upp, och arbetat inom, den hårt inrutade vardagsrutinen i Förenta Staternas armé. Han äger inte mer än kläderna han har på sig och en hopfällbar tandborste samt ett ID-kort. Han har en "inbyggd" klocka med väckningsfunktion och vet alltid vad klockan är på ett par minuter när. Jack Reacher klarar inte av att se när någon ger sig på de svaga och han hjälper ofta helt okända personer som råkat ut för någon orättvisa.

Miss Fischers Murder Mystery är en australiensisk tv-serie. Huvudkaraktären är den förmögna damen Phryne Fisher. Serien utspelas i 1920-talets Melbourne, Australien. Miss Fisher påminner om en yngre version av Miss Marple i Agatha Christies böcker. Miss Fisher är en societetsdam som älskar snabba bilar, flygplan och män. Hon är vacker, social, lättsam, glamorös och charmig samt har otaliga tillfälliga förbindelser med diverse män (som ibland är mer eller mindre insyltade i hennes mordutredningar). Hon är ständigt välklädd i de finaste kläder (skulle gärna vilja ha många av de kläder hon bär, färgstarka och gör en glad) och har en guldpistol. Hon hamnar ständigt i konflikt med polischefen Jack Robinson. Hon sticker verkligen ut i 1920-talets värld.

Det här är karaktärer jag älskar, även om vissa inte är riktigt trovärdiga och sättet de löser gåtorna på är lite oförståeliga ibland. Men det är just de udda karaktärerna som gör att jag vill läsa, och se, allt där karaktärerna medverkar.

Många säger att jag har starka karaktärer i mina böcker. Jag vet inte... Oftast känns det som om jag inte får riktigt grepp om Ramona, hon glider liksom undan. Theo är lättare, och de "besökande" karaktärerna i de olika böckerna är också lättare att gestalta. Men just Ramona är svår. Så har det varit alltifrån debutboken, och det känns inte lättare trots att jag nu närmar mig 30 böcker om Theo och Ramona. Kanske är det för att Ramona är så vanlig, precis som alla andra, hon sticker inte ut, hon skulle kunna vara vem som helst, jag eller du. Förutom att ingen av oss kan resa i tiden. Och det är just det som gör Ramona till en unik karaktär, hennes tidsresor.
Ramona och Theo i boken Månstenen

Se till att skapa en karaktär som blir oförglömlig, unik och gör att man vill läsa ALLT om personen för att lära känna den mer.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!