Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 13 februari 2020

Att skriva med glädje av Kimselius En bok man bör ha i sin bokhylla

Att skriva med glädje av Kimselius En bok man bör ha i sin bokhylla

Har fått en jättefin recension av min bok Att skriva med glädje av Kristina Simar på sidan Omnible. En sida där böcker recenseras. Den har boken har fått många jättefina recensioner. För några år sedan tog boken slut och då tog nätbokhandlarna bort den från sortimentet och med det alla recensionerna. På Kimselius hemsida kan du läsa fler recensioner av boken. Är glad för alla fina recensioner, och att boken fortsätter sälja år efter år. Vilken tur att vi bestämde oss för att trycka om den. Nedan kan du läsa vad Kristina Simar tycker om boken.


Kim M. Kimselius brukar i vanliga fall skriva underbara barn- och ungdomsböcker. Nu har hon även skrivit en faktabok om skrivandet och vad man ska tänka på när man skriver en bok. Hon berättar om hur det gick hur till när hon blev författare och debuterade 1997. Kim tar upp hur hon började skriva redan som liten och att hon tycker det är bra att använda post-it-lappar. På dessa skriver hon upp olika handlingar, ord, namn, kapitel, olika viktiga detaljer, karaktärer, årtal med mera. Hon skriver enbart ner stolpar, enstaka ord eller korta meningar, inga längre utläggningar.

Den här boken innehåller 62 kapitel som är korta och lättlästa. Kim ger läsaren många intressanta och bra tips om bra hjälpmedel och hur man bör strukturera upp sitt skrivande. Det Kim M. Kimselius vill berätta är att det man skriver ska kännas bra för en själv och det ska även komma från hjärtat.

Något annat hon vill trycka på är hur oerhört viktigt det är att gestalta händelser och miljöer. Karaktärerna bör även de vara väl beskrivna och verklighetstrogna. Hon berättar att hon själv först bara skriver på utan att tänka på stavningen. Det justerar hon när hon skrivit färdigt sitt manus. Hon är angelägen om att nästa kapitel inte behöver fortsätta där det föregående slutar. Man kan skriva om något helt annat, det viktigaste är att handlingen hör ihop och att alla pusselbitar finns på plats när boken är slut. Läsaren bör känna att de vill fortsätta att läsa när ett kapitel är slut. Bokens första meningar bör vara fängslande så ett intresse uppstår och det ska vara likadant med det sista kapitlet, då spänningen bör stegras.

Kim fortsätter att berätta hur viktigt det är att själv korrekturläsa sitt manus när det är färdigskrivet. Själv läser hon igenom sitt manus omkring tjugo gånger. Därefter skickar hon det till fyra olika korrekturläsare. Hon vill på det sätt eliminera så många fel det går. Kim berättar också att omslagsbilden är viktig och bör vara tilldragande. Hon vill verkligen påtala att det är mycket man måste tänka på om man vill ge ut en bok.

Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa råd som Kim M. Kimselius tog upp i sin bok om skrivande. De som har tänkt skriva en bok har mycket glädje av dem. Även om alla tips inte passar, finns det ett flertal råd att spinna vidare på. För det är inte tänkt att alla måste ha samma skrivprocess som Kim har när hon skriver. För de som vill skriva eller skriver på en bok finns det mängder med böcker som ger bra råd och Kim M. Kimselius bok är en av dessa böcker som man bör ha i sin bokhylla. Kristina Simar

Tack Kristina för din fina recension!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda. 

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!