Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 1 mars 2010

Första meningen

Min redaktör sa en gång: "Precis som Selma Lagerlöf" när hon hade läst mitt manus.

Nu tycker inte jag att jag skriver som Selma Lagerlöf och har aldrig tyckt det, därför frågade jag henne varför hon sa så.

Hon svarade: "Du kastar läsaren in i handlingen precis som hon gör".

Då dök meningen "Äntligen stod prästen i predikstolen", som Selma Lagerlöf börjar sin bok Gösta Berlings saga med, upp i mitt huvud och jag förstod vad min redaktör menade.

Innan dess hade jag aldrig funderat över hur viktig första meningen i en bok är. Det var bara så jag skrev, för det var så jag ville att en bok skulle börja. För det mesta behöver jag aldrig fundera över hur mina böcker ska börja, meningarna bara kommer, orden forsar fram och så är första kapitlet skrivet. Men nu är jag noga med att läsa igenom början och se att första raden verkligen fångar läsaren.

Här är första meningen ur mina böcker, så att du kan se om jag har lyckats:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

Nå, vad tyckte du, lät det spännande?

Om du funderar på att skicka in ditt manus till ett förlag, titta på första meningen i din berättelse. Det gäller att den fångar läsaren direkt och kastar in läsaren i handlingen. Därefter får du inte tappa greppet, utan se till att hålla läsaren fångad ända till sista raden i boken...

För mer skrivtips, skrivlänkar med mera titta in på min hemsida www.kimselius.se under FÖRFATTARTIPS. Klicka på länken så kommer du direkt dit.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim
(Dagens omslag är från "Svarta Döden", en rysligt otäck bild och en lika rysligt otäck historia. Du kan läsa mer om boken på min hemsida.)

1 kommentar:

  1. Jättebra:D
    Min berättelse som jag skriver på börjar: "Jag går med raska och bestämda steg från festen. Den blonda hästsvansen gungar i takt med stegen."
    Är det bra?

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!