Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 7 juni 2010

Romarriket Spartacus Tredje slavkriget

Spartacus, var en f.d. romersk soldat och gladiator som ledde upprorsmakarna under det Tredje slavkriget (även kallat Spartacusupproret och Gladiatorkriget). Upproret skall ha haft sin start år 73 f.Kr. då Spartacus tillsammans med ett sjuttiotal anhängare rymde från en gladiatorskola.

Eftersom jag har arbetet med två böcker om romartiden Theos Pompeji och Boudicas strid mot Romarna, har jag läst mycket om just den perioden. Dessutom har jag sett många filmer. En av de filmer som jag har sett är Spartacus.

Filmen Spartacus bygger på den verkliga händelsen då slaven Spartacus ledde en armé av tiotusentals förrymda slavar som gjorde uppror mot romarna.

Det finns en hel del historiska fel i filmen, här är några av dem:

I filmen har vissa av slavarna på sig armbandsur och gymnastikskor. Husslaven Antonius bär till och med en elegant Rolexklocka!

I bakgrunden i Spartacus tältläger syns en karta över Apenninska halvön, det vill säga fastlandet i dagens Italien. Kartan är alldeles för detaljerad med tanke på tidsperioden. Några slavar gräver dessutom med stålskyfflar av en typ som uppfanns först på 1900-talet, istället för med de träspadar som romarna använde.

En ledare blåser i en pipa för att sammankalla slavarna. Den första visselpipan uppfanns inte förrän på 1800-talet...

Ryttarna använder stigbyglar när de stiger på och av sina hästar, trots att stigbygeln var okänd i Europa vid denna tidpunkt.

Ja, det var lite "värdelöst vetande" som kan vara kul att veta...

Om du vill lära dig mer klickar du på alla länkarna.

Tyckte du det var intressant inlägg?

Kramisar Kim
(En tanke slog mig... kanske alla de där personerna som bär fel saker i filmen har förflyttats i tiden, precis som Theo och Ramona gör i mina böcker... Det skulle vara en förklaring till varför de inte är tidsenligt klädda...)

2 kommentarer:

  1. Spartacus! Jag har ätit middag med Charlton Heston en gång! Men jag visste inte att det var han, så jag frågade vad han jobbade med, och alla skrattade vid bordet åt mig förstås!

    SvaraRadera
  2. Oj, vad du fick mig att skratta Carina, underbart! Dina kunskaper om filmstjärnor och kändisar är tydligen lika stora som mina... När jag var på filmfestivalen i Cannes och skulle berätta om vilka filmstjärnor jag hade sett lät det ungefär så här: "Jag mötte han den där filmstjärnan, minns inte vad han heter, han som spelar deckare i den där serien... som jag inte kommer ihåg vad den heter. Men serien var bra och han var också bra. Dessutom mötte jag hon, den där filmstjärnan som..." osv. Gissa om mina kompisar blev galna på mig! Kul att du träffat Charlton Heston! Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!