Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 14 juli 2010

Krympta huvuden Ecuador Peru

Otäckt och fascinerande och varje gång jag tänker på krympta huvuden ser jag framför mig filmen Beetlejuice, som är en film jag kan se om och om igen. I en scen i filmen sitter det en man med krympt huvud. Men... går det verkligen att krympa huvuden?

I södra Ecuador och norra Peru framställde Jivaroindianerna krympta huvuden fram till omkring 1950. Huvuden togs som troféer vid krig med grannstammarna. Genom att äga sin döda fiendes huvud fick man del av hans styrka, men även makt över den hämnande delen av fiendens själ, som Jivaroindianerna ansåg fanns i huvudet.

För att krympa huvudet flåddes huden från kraniet och kokades sedan i flera timmar, tills huden dragit ihop sig till en tredjedel. Därefter skrapades insidan av huden ren med kniv, sedan började uttorkningsprocessen som varade cirka en vecka.

Under denna tid fylldes huvudet flera gånger dagligen av uppvärmda stenar, vilket renade insidan av huden och fick huvudet att krympa ännu mer.

Det fanns intresse för krympta huvud långt efter 1950, därför gjordes förfalskningar av ap- eller gethuvuden. Det hände också att vita människor, som av Jivaroindanerna hade lärt sig hur man krympte huvuden, gjorde förkrympta huvuden av lik som de skaffade från bårhusen.

Personligen skulle jag inte vilja ha ett krympt huvud hemma hos mig, det skulle vara alltför otäckt. Ändå fascineras jag över att det överhuvudtaget är möjligt att krympa ett människohuvud, fast nu vet jag ju att det inte är själva huvudet som krymps, utan bara skinnet. Med andra ord är det ingen magi eller trolleri med i det hela, som jag trodde när jag var liten. Det enda som krävdes var tålamod och hårt arbete...

Tyckte du om mitt otäcka blogginlägg?

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

2 kommentarer:

  1. Usch vad hemskt det låter, hur kan man göra så med huvuden utan att känna att man vill spy varje gång!? Jag börjar bli illamående vara av att läsa hihi! Kramar Roxana :D <3

    SvaraRadera
  2. Hej Roxana. Javisst låter det läskigt? Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!