Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 22 april 2011

Blodröd sol väcker fantasin

Igår morse var solen riktigt blodröd när jag gick ut. Sprang in igen och hämtade kameran, men lyckades inte fånga den där riktiga röda färgen som solen hade...

Men jag lägger ända ut några av bilderna så att du kan göra dig en uppfattning om hur vackert det var igår morse och även idag. För solen lyste blodröd strax över horisonten även idag.

Sökte på nätet efter Blodröd Sol och fick många träffar. Men inte över någon förklaring till varför solen är så röd, utan jag upptäckte att det är fler än jag vars fantasi har väckts av den blodröda solen. Jag hittade nämligen en hel del filmer och böcker med namnet Blodröd Sol.

Morgonen är oändligt vacker. Fåglarna tävlar med varandra om att sjunga högst och vackrast, annars är det tyst och stilla innan människorna har vaknat.

Solen, vår närmaste stjärna, som med sin dominerande massa i solsystemets mitt styr övriga kroppars rörelser. Att solen för oss ter sig annorlunda än andra stjärnor beror enbart på dess närhet. Solljuset är nödvändigt för livet på jorden, och nästan alla energikällor som människor utnyttjar är solenergi i någon form.
Solen är ett gasklot som hålls samman av sin egen tyngdkraft. Till allra största delen består den av väte. I de innersta delarna är temperatur och tryck så höga att väte omvandlas till helium, varvid stora mängder energi frigörs. På solen kan observeras flera fenomen som anses vara yttringar av solens magnetfält. Dessa brukar innefattas i begreppet solaktivitet. En aktiv region brukar innehålla solfläckar och områden med lokal upphettning av kromosfären, s.k. plager, och där kan uppstå utbrott av flarer. Ett annat fenomen är protuberanser, stora magnetiskt upphängda bågar av kallare gas i den heta koronan.
Solen föddes för 4,6 miljarder år sedan. Sedan dess har den långsamt ökat i storlek och ljusstyrka. Om ca 7 miljarder år väntas solen svälla upp till en röd jättestjärna. Efter att ha kastat av sig ungefär hälften av sitt materiainnehåll i form av en planetarisk nebulosa krymper sedan resterna av solen samman till en vit dvärgstjärna, som långsamt dör bort.
Källa: http://www.ne.se/kort/solen, Nationalencyklopedin


Ja, det var den vetenskapliga förklaringen till vad solen egentligen är för något. Just nu går det en science fiction serie på tv, som handlar om att solen har slocknat och att det blivit en ny istid. Vad skulle hända om solen slocknade? Skulle vi inte dö då? Det gör de inte i filmen, trots is och kyla och utan solens värme.

Det är kul att leka med tanken: Vad skulle hända om... Idé till en ny bok...

Ha en glad påsk!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

11 kommentarer:

 1. Verkligen vackert, lite magiskt om jag får påstå! Verkligen inspiration :) jag tror att jag hört att vissa färger som solen och solnedgången kan vara, är påverkade av smog och sånt...jag vet inte, men jag har läst det nånstans...verkar konstigt om det bara skulle vara den förklaringen. Blodröd sol vet jag inte varför. Kanske beroende på atmosfären och temperaturen? Ha en fin fredag!

  SvaraRadera
 2. Hej Trillingnöten
  Tack!Ja, min man säger också att det är luftföroreningar som får solen att bli så otroligt röd.
  Detsamma!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. I Sagan om ringen filmerna (De två tornen) säger Legolas: A red sun rises... blood has been spilt tonight.
  :) jag tänkte genast på det när jag såg din statuauppdatering på facebook.
  Vad heter science fiction serien? Den låter intressant...

  Glad Påsk!
  Kramar
  Terese

  SvaraRadera
 4. Hej Terese
  Wow! Ja, det låter bra!
  Serien heter Grand Star och går på Science fiction kanal på Viasat.
  Ha det så gott och ät riktigt god påskmat!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Färgen är säkert bara något så alldagligt som ett brytningsfenomen i atmosfären, typ. (Säger jag som bara varit SO-lärare och inte kan särskilt mycket om sådant här...) Men Glad Påsk i alla fall! :)

  SvaraRadera
 6. Så sagolikt vackert - lätt att förställa sig den röda solen:-)
  Kom att tänka på några ord från Matteusevangeliet men som bara pratar om själva himlen: "När det blir kväll är det en vana att säga:'Det blir vackert väder, för himlen är eldröd': och på morgonen: 'I dag blir det vinterlikt och regnigt väder, för himlen är eldröd och mulen.'

  Förställer mig att det inte går att leva utan solen. För mig är sol likamed liv:-)
  Kram Ebba

  SvaraRadera
 7. Hej Peter
  Ja, förmodligen är det säkert något sådant, men otroligt vackert är det. Tredje morgonen i rad som solen är röd! Tack för en fantastiskt fin bok!
  Kram Kim

  Hej Ebba
  Härligt att du ser den röda solen framför dig.
  Intressant!
  Ja, för mig också. Jag går på solenergi!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 8. SÅ kul att du har med dig kameran nästan jämt! Jag tror vi dör om solen slocknar... men förhoppningsvis händer det inte.

  SvaraRadera
 9. Hej Ingrid
  Ja, antingen min riktiga kamera eller min fantastiska mobilkamera. Älskar att fotografera! Tror inte solen slocknar under vår livstid i alla fall...
  Kram Kim

  SvaraRadera
 10. Nej, vi har nog andra bekymmer vi kan fokusera på, men visst är det intressant att fundera ibland...

  SvaraRadera
 11. Hej Ingrid
  Ja, det håller jag med om!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!