Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 4 maj 2011

Skriv din berättelse genom någon annan / Spökskrivare

Ibland händer det att du har berättelsen inom dig, men inte orden att berätta. Då är det bra att ta hjälp av en spökskrivare.

Det är en person som anonymt skriver böcker, artiklar och tal som publiceras i någon annan, vanligen känd persons namn. Spökskrivare är en översättning av det engelska ordet ghost-writer. Första gången det nämnde är 1884 i USA, men har sannolikt använts betydligt tidigare. Nuförtiden anges spökskrivaren ofta helt öppet som medförfattare till boken, ändå lever benämningen Spökskrivare kvar. Ett exempel på en spökskrivare är Randy Fitzsimmons som sägs vara bandet The Hives grundare och låtskrivare. 

Om du söker på spökskrivare på Yahoo, Google eller någon annan sökmotor, hittar du många författare som gärna tar sig an din berättelse.

Du hittar till exempel Spokskriva.se:
Vi heter Jenny Dahlberg och Johanna Wistrand och är spökskrivare. Det innebär att vi hjälper alla som behöver hjälp med att skriva en kortare eller längre text. 
Eller tillhör du dem som skrivit ett bokmanus men känner att du behöver konstruktiv kritik? Vi arbetar även som författarcoacher och kan ge värdefulla råd.

Eller Spökskriva :
Hos oss finner du de professionella skribenter som kan göra verklighet av din önskan att bevara något värdefullt till eftervärlden. Du kan spela in din livshistoria på band och sedan kan vi påbörja arbetet med att skriva en bok av högsta kvalitet. Själva skrivprocessen läggs upp såsom du själv önskar, och du kommer redan på ett tidigt stadium att få ta del av den text som börjar formas.

Som vanligt har jag fått idén till mitt blogginlägg från många av alla de frågor jag får på mail eller på Panelen Unga Fakta.

Därför vet jag att det finns ett behov av att någon annan berättar historien som längtar efter att få komma ut, men som är så otroligt svår att skriva själv. Alla kan inte vara författare, men det är många som har något viktigt att berätta!

Nu har du chans att förverkliga din dröm om att få just din berättelse skriven. Leta upp en lämplig spökskrivare genom att söka på nätet. Känn efter att det känns bra, vilket innebär att du tror det kommer att bli lätt att arbeta med just den här spökskrivaren. Det är viktigt eftersom spökskrivaren kommer att bli "din röst" och fästa dina ord på papperet.

Nu har du inte längre något som stoppar dig att berätta den historia du bär inom dig. Det är bara att sätta igång!

Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

9 kommentarer:

 1. Hejsan, och tack för ett välskrivet inlägg.
  På min hemsida skriver jag att alla har en historia inom sig, oavsett kön eller ålder, men alla har inte förmågan att sätta orden i rätt följd på papperet, och det är lite så det är.

  När jag jobbade i elaffären på Östermalm träffade jag dagligen äldre män och kvinnor som berättade om sina liv medan de väntade på taxin. Alla dessa historier använder jag mig av idag, och på den tiden sade jag ofta till mina kunder att skriva ned det de berättat för mig. Om inte annat för sina släktingars skull.

  Jag har skrivit på min hemsida att jag gärna hjälper till med att skriva människors egna berättelser, och fått några förfrågningar som dock inte lett till några skrivuppdrag ännu.

  Det är ju viktigt att min stil att skriva passar kundens.

  Ha en bra dag Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Anita
  Tack vad snäll du är. Jättebra att du nämner här att du också är Spökskrivare. Vet att det finns många som behöver hjälp med att skriva sina berättelser.

  Underbart att få så många historier berättade för sig och sedan kunna föra in det i dina berättelser! Då dör liksom inte personerna helt och hållet utan lever vidare i dina böcker!

  Tycker absolut att det är viktigt att spökskrivaren och kundens stil passar ihop! Det är otroligt viktigt!

  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Intressant - kan nog vara bra för väldigt många. Men frågan är hur många det är som har råd? Undrar vad det kan kosta? Förstår att det måste var individuellt - men jag undrar över riktpriset och vad en sådan spökskriven bok på låt säga 250 sidor får för slutpris?
  Har du en aning om det?
  Kram Ebba

  SvaraRadera
 4. Det är nog många böcker som blivit skrivna på det här sättet. Tycker mig märka att det blir mer och mer vanligt att "spökskrivaren" också finns med som medförfattare. Det tycker jag är bra. Läste om en spökskrivare som tyckte det blev lite väl magstarkt när en "kändisförfattare" som hon hjälpt satt och berättade i morgonsoffan på TV om hur hon hade gjort när hon skrev boken. Inte ett ord nämndes om att det det var en spökförfattare. Jag kan förstå hennes reaktion!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej Ebba
  Kika in på den översta länken här på mitt blogginlägg. Där finns det prisuppgifter. Vet faktiskt inte vad riktpriset är. Kanske är det väldigt olika?
  Kram Kim

  Hej Monika
  Kan förstå att spökskrivaren inte blev glad. Hur kan kändisförfattaren sitta där och berätta hur "hon" gjorde boken när det inte är hon som har gjort den!!! Jag hade säkert också blivit galen!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Intressant inlägg som alltid! Omvänt gäller ju också som någon är inne på, om man inte har en berättelse som ligger och "bränner", men är bra på att skriva, så kan man då kanske bli spökskrivare :) .

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid
  Ja precis! Det finns faktiskt många som vill spökskriva! Visst är det härligt att det finns möjlighet till det?
  Kram Kim

  SvaraRadera
 8. Hej Kim, och tack för alla skriv-tips.

  Kommer dock inte igång med den bok jag tänkt skriva, och funderar nu på att ta till en spökskrivare/medskrivare. För boken käns oerhört viktig, både för mig och för andra i min situation.
  Min berättelse är sann, och handlar om hur en shaman i sydamerika botade den MS jag levt med i 28 år.

  Har du tips på någon som kan vara intresserad av att hjälpa mig skriva så hör gärna av dig :)

  Lena

  lenans@hotmail.se

  SvaraRadera
 9. Hej Lena
  Kul att du hittat hit till min blogg.

  Du hittar länkar till spökskrivare i det här inlägget. Dessutom kan du kika in till höger här på min sida, där finns en hel del länkar på Författarcoacher. De ligger nästan längst ned på sidan.

  Lycka till! Hoppas du får förverkligat din dröm om att få se ditt livs berättelse i en bok. Tror att många skulle kunna bli inspirerade av att få läsa din berättelse.

  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!