Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 19 januari 2012

Om det inte hade varit för Raoul Wallenberg...

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som under andra världskriget räddade tiotusentals judar genom att utfärda förfalskade svenska pass åt dem. Han kom att spela en hjälteroll i försöken att rädda judarna i Budapest. Med hjälp av så kallade skyddspass och skyddade hus, som Wallenberg genom förhandlingar med SS och den ungerska myndigheten sökte få respekterade, fick tusentals judar skydd mot nazisterna/fascisterna.

Raoul Wallenberg har blivit en symbol i kampen mot förföljelse och omänsklighet. Hans försvinnande i sovjetisk fångenskap har varit föremål för en mångårig diskussion. 1989 öppnades de sovjetiska arkiven och då hittades bevis på att Wallenberg sannolikt dog 1947 genom likvidering.

Tisdagen den 17 januari 2012 började det ungerska Wallenbergåret, 100 år efter Raoul Wallenbergs födelse.

Raoul Wallenberg är en person som ständigt har funnits i mina tankar när jag skrev mina böcker om andra världskriget, givetvis finns han med i faktadelen i båda böckerna. När jag i tisdags läste DNs artikel om honom, kände jag att jag helt enkelt var tvungen att skriva ett blogginlägget. Han räddade livet på många människor och han är väl värd att nämnas många gånger.

I DN berättar Kate Wacz att hon lever tack vare Raoul Wallenberg. Hon var tolv år 1944 då Nazi-Tyskland ockuperade Ungern. Hon berättar:

"Då gav mamma oss var sin cyankaliumampull. Den skulle vi svälja om vi deporterades och den hade jag alltid i fickan."

Tänk dig in hur det måste ha känts för Kate och hennes familj, och alla de andra drabbade.

Ungern hade under kriget varit en allierad till Tyskland och anti-semitismen var utbredd med diskriminerande lagar för den judiska befolkningen. Ändå hade inte regimen iscensatt några deportationer till förintelselägren.

Det ville tyskarna ändra på. Adolf Eichmann, senare dömd till döden i Jerusalem, sändes till Budapest för att organisera deportationerna och det skedde med en våldsam frenesi. Fram till sommaren hade över 400 000 ungerska judar skickats till en säker död, halva den judiska befolkningen.

Det var den offensiven som gjorde att den unge affärsmannen Raoul Wallenberg kom till Ungern. Den nybildade amerikanska organisationen War Refugee Board (Krigsflyktingstyrelsen) sökte personer från de neutrala länderna som kunde hjälpa de ungerska judarna. En ungersk-judisk affärsman i Stockholm tipsade om sin svenske medarbetare Raoul Wallenberg.
Kate Wacz familj fick bo i ett skyddshus, vilket räddade livet på dem. Hennes bror fick arbeta som springpojke åt Raoul Wallenberg.

Röda armén närmade sig, det skulle bara dröja dagar innan Budapest befriades. Den 17 januari 1945 for Raoul Wallenberg och hans medarbetare till staden Debrecen i östra Ungern för att träffa de sovjetiska befälhavarna. Hans fortsatta öde är än i dag höljt i dunkel.

Läs hela artikeln i DN här.

Varje gång jag läser fakta om andra världskrigets grymheter blir jag illa berörd. Nu har mina böcker På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa kommit ut och jag borde släppa ämnet. Men det klibbar sig fast vid mig och jag vet att efter allt jag lärt mig inför de här två böckerna, kommer jag aldrig att sluta engagera mig för att detta fasansfulla inte ska hända igen!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

7 kommentarer:

 1. Uppskattar så att du skrev detta! Med tanke på stämningarna i t ex i Malmö behövs alla röster mot antisemitismen! Och själv gjorde jag specialarbete om just Rauol Wallenberg när jag gick sista året på gymnasiet.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Tack Makena! Dina ord värmer!
  Då är du Raoul Wallenberg expert! Intressant!
  Önskar dig detsamma!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Vad roligt!! I höstas gjorde jag också ett arbete om Raoul! En intressant och modig människa!Roligt att du tog upp det!!

  SvaraRadera
 4. Kan bara instämma, Raoul Wallenberg var en extraordinär person och hans gärning får aldrig glömmas. Bra att du lyfter fram honom. Han är en stor förebild som personifierar hela begreppet civilkurage. Något jag pratar mycket om med mina tjejer just nu.
  T ex, OM man inte vågar gå till skolan utan smink p g a grupptryck, HUR ska man då våga stå upp för saker som är viktiga på riktigt när det väl gäller...? Som mamma känner jag ett stort ansvar att få barnen att förstå att det börjar i det lilla.

  SvaraRadera
 5. Hej Ingrid
  Du låter som en jättebra mamma. Hoppas att jag får träffa dig och din familj någon gång!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Hej Isa
  Vad bra att du har gjort ett arbete om honom. Då kan du massor om det han gjorde och har fört det vidare till andra människor. Bra gjort!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Det hoppas jag också! Vet inte om jag är en bra mamma. Har massa idéer som jag tycker är bra i teorin, men i verkligheten faller de inte alltid lika väl ut :) .

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!