Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 9 augusti 2013

Skrivkramp, tips och åtgärder

Författaren och inspiratören Cecilia Svensson har på sin blogg skrivit om skrivkramp. Eftersom frågan om skrivkramp alltid dyker upp, delar jag här med mig av Cecilias tips om vad du ska göra för att ta dig ur skrivkrampen.

Här är Cecilias Svenssons tips om Skrivkramp:
När vi talar om skrivkramp tror jag vi oftast menar det som heter skrivblockering, det vill säga en mental blockering som hindrar oss att skriva. Detta blogginlägg handlar om sätt att komma förbi det. Skrivkramp är något helt annat, nämligen en fysisk åkomma i handen.
Det finns inget ”rätt sätt” att komma förbi skrivblockering, däremot finns det en hel del olika knep att komma runt det, och man väljer helt enkelt det sätt som passar en bäst. Här kommer några förslag som man kan prova för att komma igång med skrivandet igen.
Begränsad tid Sätt dig ner med papper och penna och se till att ha en äggklocka med dig. Sätt den på fem minuter, fatta pennan och börja skriv! Skriv det som rör sig i huvudet. Om det är ”jag vet inte vad jag ska skriva?” så skriv det. Håll på tills klockan ringer.
 
Aktivitet
Ta en promenad-tipset kan kännas avlägset och tankar som ”det kan väl inte hjälpa” kan ligga nära till hands. Har du provat? I hjärnan ligger centrum för aktivitet och centrum för depression i pannloben. De delar rum kan man säga. Hjärnan är för dum för att klara av att ”göra” båda dessa saker samtidigt (en oerhört förenklad beskrivning). Vetskapen om detta är något vi kan utnyttja till vår fördel. Att inte kunna skriva, fast man vill, hamnar i ”depressions-facket”. Genom att göra något, kan vi tränga bort skrivblockeringen. Det behöver alltså inte vara just en promenad. Se till att ha papper och penna i fickan, en bandspelare eller något som du kan fånga idéerna med när de kommer. Tänk inte ”det där kommer jag ihåg sen” när tankarna kommer flygande. Fånga och dokumentera dem och väl hemma från promenaden – eller vad det nu var du valde att göra – sätt dig ner och skriv.

Miljöombyte
Brukar du sitta vid skrivbordet, gå till favoritfåtöljen istället. Eller tvärs om. Ta med en kopp te och sätt på lite skön musik. Trigga dina sinnen med det du tycker om. Var snäll mot dig och bädda in dig i mental bomull.

Svara på frågor
Tag ett papper och penna (ja, gör det nu) och svara på dessa tre frågor. Tänk inte efter, bara svara är du snäll:
1. Var växte dina mor- och farföräldrar upp och vad jobbade de med?
2. Jag är nyfiken på din lärare i grundskolan, var det nån du tyckte om eller inte? Berätta för mig varför.
3. Om du vore ekonomiskt oberoende, vad skulle du göra då? Hur ser dina drömmars liv ut? (Om du redan är ekonomiskt oberoende – grattis! Vad gör du om dagarna? Berätta!)
Hitta på egna frågor, eller läs en tidning för att hitta frågeställningar du kan svara på.

Ämnesval
Fundera över ämnet du vill skriva om. Är det månne ämnet som spökar och hindrar dig från att skriva? Kan det vara så att det är fel ämne för dig? Eller är det rätt ämne men fel vinkel? Kan det finnas andra angreppssätt för att mästra uppgiften?

Formatera om
Har du skrivit en del av texten redan och kommer inte vidare? Om du har texten i digital form, ändra marginalerna så att texten förflyttas och formateras om. Skriv sedan ut den på papper. Sätt dig ner och läs. Se till att ha en penna med dig och skriv ner de tankar och idéer som kommer. För de kommer att komma. Garanterat!

Vänd på det
Vilken är din favoritplats på jorden? Har du fler, välj en bara. Det är inte så viktigt att det blir just den rätta. Skriv ner namnet på ett papper – lodrätt. Min favoritplats är ”Stugan”. Alltså blir det:
S
T
U
G
A
N
Skriv sen en mening efter varje bokstav.
Så här kan det till exempel se ut.
Tore kommer aldrig ihåg något!
Undrens tid är inte förbi.
Gång är en väldigt märklig sport, tycker jag.
Andning är viktig, säger de som förstår sig på´t.
Neandertalare levde för väldigt länge sen.
Som du ser har jag inte brytt mig om vad jag skrev. Det primära här är ATT skriva. Jag tog bara det som fladdrade förbi i huvudet när jag tittade på begynnelsebokstaven. Det är fascinerande att det alltid tycks finnas en mening på lur, eller hur? Den här övningen är en av mina favoriter.
Fortsätt att göra övningen och som du förstår kan du ta vilket ord som helst, men om man nu har skrivblockering kan till och med det första ordet vara svårt att få fram. De flesta människor har en favoritplats och det kan vara enklare att få fram ett ord om man svarar på en fråga.

Egenvård
Tar du hand om dig själv på ett bra sätt? Äter du ordentligt? Får du frisk luft och motion varje dag? När vi skriver är vårt främsta arbetsredskap vår kropp och knopp. För att må bra och fungera fullt ut behöver vi vårda oss själva. Det är självklart och något vi alla känner till, ändå kan detta vara svårt ibland. Är det så att den skrivblockering du upplever har sin enkla förklaring i att du inte sovit ordentligt, slarvat med maten eller att du inte varit utomhus sen i förrgår?

Inspireras
Har du fastnat ordentligt och saknar inspiration  Behöver du en nytändning? Gå en skrivarkurs! Det finns mängder av kurser, både på distans och på plats. Sommaren närmar sig och det är ett ypperligt tillfälle att gå en sommarkurs. Även om anmälningsdatumet har gått ut så kan det finnas platser kvar. Folkhögskolornas kurser är gratis!


Teknikbyte
Byt skrivsätt – om du skriver på datorn i vanliga fall, byt till papper och penna och tvärs om. Om du inte kan tänka dig att byta från dator, byt program. Det finns mängder av program att välja mellan. Googla! Om du skriver för hand och vill fortsätta med det, byt penna, ta ett annat block.

Gör något!
Välj nåt av tipsen – eller alla – det är inget som hindrar att man gör alla dessa saker.
Skriv till mig och berätta hur det går. Det får det bli det avslutande tipset – skriv ett brev till någon.
Vad tyckte du om mina tips? Var de till nytta för dig? Kommentera gärna och dela med dig – vad är ditt knep för att komma förbi skrivblockering? (Se – där smög det sig in ännu en övning!)

Här kan du läsa Cecilia Svenssons blogg.

Kimselius Skrivtips hittar du fler tips och råd!

Lycka till med din berättelse!
 
Kramisar Kim M. Kimselius

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!