Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 2 september 2015

Att skriva en bok och få den klar

Att skriva en bok och få den klar
Det är väl självklart att man skriver klart sin berättelse kanske du tänker. Men för alla är det inte det så lätt. Många ger upp när de har kommit halvvägs. Raderar allt och börjar på en ny berättelse.

Släng inget du skriver
Jag har sparat nästan allt jag har skrivit sedan jag var åtta år. Även om en del material har försvunnit i alla flyttar. I yngre år tog även mina berättelser slut en bit in i dem. Jag tappade helt enkelt lusten att skriva klart, eftersom det var nya berättelser som pockade på uppmärksamhet. Men jag slängde aldrig något material, utan sparade det. Något jag är tacksam för idag, eftersom jag nu har 47 påbörjade, halvskrivna berättelser i lådor och datorn. Bara att plocka upp och skriva klart.

Huller om Buller
Nuförtiden har jag aldrig några problem att avsluta böckerna. Jag bara skriver på. Ibland tar jag hjälp av Gula lappar, men för det mesta skriver jag Huller om Buller, precis som berättelsen dyker upp i huvudet.

De flesta tror att man måste skriva boken från första kapitlet till sista och därför stupar många på vägen. Det är inte nödvändigt att arbeta på det sättet.

Skriv med glädje
I båda mina skrivböcker, Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet framhåller jag att det ska vara roligt att skriva. Det ska inte kännas jobbigt. Det är något jag även påpekar på skrivarkurserna jag håller i en 1700-talsgård i Eringsboda på somrarna. Skrivandet ska vara glädjefyllt.

Använd dig av Gula Lappar
Om du just sitter och ska börja skriva din bok, varför inte börja med att bygga upp den med hjälp av Gula lappar. Skriv ned tankar och idéer och låt berättelsen bli till på lapparna. Sätt upp dem på väggen eller samla dem i en liten hög som du betar av efterhand.

När jag arbetar med Gula lappar brukar jag bara fösa ihop dem i en hög, oberoende av i vilken ordning händelserna ska komma. Därefter plockar jag upp lapp efter lapp och skriver just det kapitlet, det stycket. Det gör jag i något som jag har döpt till Mall. Ett helt vanligt worddokument där jag lägger in texten allteftersom jag skriver. Jag färgmarkerar de olika kapitlen. Efterhand byggs berättelsen upp och jag kan klippa in texten till kapitel 1, kapitel 2 etc.

Låt tankarna leva sitt eget liv och bygga upp berättelsen
Genom att skriva på det här sättet gör jag skrivandet roligare, eftersom jag skriver om just det jag känner för i det ögonblicket. Jag tvingar mig inte att skriva första kapitlet, eller segar mig igenom mitten för att ta mig till slutet. Jag skriver där tankarna är just då, och de är inte alltid i det kapitlet jag för tillfället har tänkt att skriva.

Fånga upp tankarna och låt dem leva sitt eget liv. Du kommer att märka att berättelsen växer fram av sig själv när du släpper taget om den.

Det bästa jag vet är när jag plötsligt kan lägga in 10 till 15 kapitel direkt i berättelsen, färdigskrivna i mallen. Plötsligt är jag nära målet, slutet på boken.

Skriv flera böcker samtidigt
Ett annat bra sätt att få boken klar är att arbeta med flera berättelser samtidigt. När det går trögt med den ena, hoppar du bara över till den andra, eller den tredje. Den första berättelsen ligger kvar i huvudet och puttrar. Till slut poppar den upp och kräver att få bli skriven.

Läs!
Läs böcker, många böcker, olika genrer och även böcker om skrivandet. Var inte rädd för att du kommer att stjäla något från en annan författare, det enda som händer är att du blir inspirerad och ser möjligheter du kanske inte har sett tidigare. Läs skrivböcker av olika författare, alla har sina tips att förmedla.

Gå en skrivarkurs
Anmäl dig till en skrivarkurs. Det finns skrivarkurser på distans, under loven, kvällskurser, sommarkurser och skrivarkurser på universiteten.

Sätt upp mål
Se ett mål framför dig, hur du håller din färdiga, tryckta bok i handen. Håll kvar den bilden när det känns motigt. Skriv!

Skapa tid för skrivandet
Ta dig tid att skriva. Det finns alltid någon stund på dagen du kan ta dig tid. Stäng av tv:n en timma tidigare. Gå upp en timma tidigare. Skriv på lunchrasten. Det är bara du själv som sätter hinder för ditt skrivande. Riv alla hindren och sätt igång!

Skriv färdigt din bok
Se till att skriva färdigt din bok, oavsett om det tar flera år eller går på en månad. Det viktigaste är att du har målet framför dig, att det är du som bestämmer, att du inte bara låter tiden springa iväg ifrån dig. Håll drömmen levande och se till att förverkliga den!

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton



Nu finns min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet ute i handeln. Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.
"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren



Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

  1. Bra tips allihop! Detta med att skriva på många berättelser samtidigt tillämpar jag också, inte bara för att det håller igång skrivandet utan för att idéerna kommer i sån rasande takt.
    kram
    Eva

    SvaraRadera
  2. Hej Eva

    Tack! Härligt att höra att du också har huvudet fullt av nya böcker! Skriv på!

    Kram Kim <3

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!