Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 31 januari 2017

Sök stipendie på 50.000 kronor

Sök stipendie på 50.000 kronor
Författaren Eva Ullerud tipsade mig om det Lars Gustafssonstipendiet och jag sprider det vidare till mina läsare. Läs om stipendiet nedan.


VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius väntar med spänning på att få utse den förste Lars Gustafsson-stipendiaten.

En ung, öppen och nyfiken person någonstans i Sverige blir 50 000 kronor rikare.

– Skicka in något ni skrivit, uppmanar Erik Jersenius.

På den berömde författaren Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj kommer ett nyinstiftat stipendium till hans minne att delas ut för första gången. Stipendiet går till en ung person mellan 16-21 år gammal som skriver och verkar i Lars Gustafssons anda.
 
Varför ett stipendium till minne av Lars Gustafsson?
– Lars Gustafsson gick bort den andra april förra året. Det aktualiserade att föra hans minne vidare. Tanken med stipendiet är att uppmuntra unga människor att ta tillvara på sitt skrivande. Lars Gustafsson fick själv ett stipendium i ung ålder som gjorde att han kunde söka sig ut i världen och studera i Oxford och Uppsala. På det här sättet lever han vidare.
  
Vad ska man ha gjort för att få stipendiet?
– Vi har sagt från juryns sida att man ska ”verka i Lars Gustafssons anda”. Lars Gustafsson själv var stilmässigt oerhört bred. Han skrev romaner, noveller, essäer, poesi, vetenskapliga texter och debattartiklar. Öppenheten, nyfikenheten och friheten kännetecknar hans gärning.

– Man behöver inte ha fått något publicerat. Man skickar in en eller flera texter och en kortare presentation av sig själv och sittskrivande med sin ansökan. Det är inget hinder om man inte känner till mycket om Lars Gustafsson.

Vad anser du utmärker Lars Gustafsson?
– En väldigt tydlig självständighet. Han gick alltid sin egen väg. En självmedvetenhet också. Han ursäktade sig aldrig. Han hade också en livslust och nyfikenhet på världen i stort och i smått. Han skrev lika gärna om en liten stig i Västmanland som om stora, komplicerade filosofiska frågor. Det fanns hos honom en djup och genuin humanism som inte bara gällde människan som varelse och kollektiv. Han kunde se den enskilda personen.

– Sedan just att det finns den här oerhörda bredden, samtidigt som han har en rik produktion som ändå är genomgående bra.
 
Du verkar själv vara svag för Lars Gustafsson. Du har skrivit om honom många gånger. Hur väl ligger han till på din tio i topp-lista?
– Det första jag läste av Lars Gustafsson när jag var runt tjugo var novellsamlingen ”Förberedelser till flykt”. Det var väldigt drabbande och oerhört inspirerande. Han skriver bildat och finurligt i koncentrerade, korta berättelser. Det var ett möte med en stor tankesfär där jag kände att verkligheten vidgades. ”Yllet” och ”En biodlares död” är romaner som jag bär med mig. Han förmedlar djupa insikter om vad det innebär att vara människa. Det är existentiella insikter, men också texter med stor politisk sprängkraft. Vad händer med oss som människor i ett samhälle som moderniseras snabbt? Det är en fråga som sysselsätter honom. Man kan säga att han gör upp med det svenska folkhemmet.

– Och urbaniseringen fortsätter ju. Vi tappar gammal kultur väldigt snabbt. Det handlar inte om nostalgi. Lars Gustafsson vpgade omvärdera synen på Sverige som samhälle och det i en tid då hans tankar och idéer inte var så gångbara. Det visar på hans mod och integritet. 

Vilken av Gustafssons böcker skulle du rekommendera till någon som läser honom för första gången?
– Ylllet. Det är rak roman som är bra att börja med. Den utspelar sig i en fiktiv bruksort och handlar om tonåringar och en relativt ung lärare. Boken handlar om att vilja växa, samtidigt som omgivningen inte är tillåtande eller ens kanske förmår hjälpa en dit man vill. 

Vill du bli vår förste Lars Gustafsson-stipendiat?
Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2017 till erik.jersenius@vlt.se eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås

Lycka till!

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!