Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 2 februari 2017

Novelltävling Hela Halland läser

Novelltävling Hela Halland läser
Här är en novelltävling som passar alla åldrar. Tävlingen är uppdelad i två kategorier, en för barn och ungdomar och en för vuxna. Hela Halland läser kan du läsa mer om här. Ännu en gång kan jag tacka Eva Ullerud som tipsat mig om den här tävlingen.Hela Halland ska inte bara läsa, utan också skriva. Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland, berättar om den novelltävling som öppnar slussarna den 1 februari.

Berätta lite mer om tankarna bakom. 
– Sedan ett par år jobbar vi - Region Halland, folkbiblioteken, HP och HN – med en satsning som heter Hela Halland läser. Förra året var temat lyrik och då utlyste vi en dikttävling. Det blev succé, över 300 bidrag kom in, och därför känns det helt rätt att gå vidare med en novelltävling. Hallänningarna tycker uppenbarligen om att skriva!

Hur ser upplägget ut? 
– Man skriver sin novell och mejlar den till Hallands Nyheter. Vi öppnar "slussen" 1 februari och stänger den 4 mars. Sedan är det en jury som utser vinnarna. Vi har två klasser, en för dem över 20 år och en för dem som är under 20. Sex vinnare utses, och förstapristagarna i varje klass blir porträtterade i HP och HN - och de får också sin novell publicerad i tidningen. De får dessutom ett presentkort på 1000 kronor i en bokhandel.

Övriga pristagare publiceras på HP:s och HN:s sajt och får presentkort på en mindre summa.

Temat är utanförskap. Vad ligger bakom det valet? 
– Årets böcker i Hela Halland läser är Thom Lundbergs prisbelönta roman För vad sorg och smärta, samt 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson, som vann Barnens romanpris 2014.

Båda böckerna tar upp resandefolkets och romernas utanförskap, men vi ville inte göra temat för smalt. Så det kan handla om mobbning, att inte passa in, att sakna vänner, att komma ensam till ett nytt land - det är upp till skribenten.

Som litteraturutvecklare, har du några bra tips för de tävlande? 
– Kanske att man måste tänka på att en novell är en koncentrerad berättelse, där man på ett begränsat antal tecken – vi har satt 5 000 tecken som gräns i tävlingen – ska få med en början, en handling och ett slut. Ett bra knep är att läsa andras noveller, det finns väldigt många bra, exempelvis Hjalmar Söderbergs Historietter.

Och om du bor i södra Halland och är 10-20 år kan du delta i den skrivarcirkel som arrangeras på Stadsbiblioteket i Halmstad och där få ett antal konkreta tips.

Var med i vår novelltävling! 
Temat är Utanförskap – ett ämne som berör och upprör.

Mejla din text till novellen@hn.se under perioden 1 februari - 4 mars. Om du är yngre än 20 år döper du mejlet till novellenUNG, har du fyllt 20 år döper du det till novellenVUXEN. Glöm inte att ange namn, personnummer, telefonnummer och din fullständiga adress.

Texten får inte vara längre än 5 000 tecken, inklusive blanksteg.

För att vara med och tävla ska du vara folkbokförd i Halland.

En jury utser sex vinnare, tre i UNG-klassen och tre i VUXEN-klassen. Priserna är presentkort i en bokhandel. Förstapristagarna i respektive klass får 1 000 kronor vardera, andrapristagarna 300 kronor och tredjepristagarna 200 kronor.

Juryn består av Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland, Per Kågström, kulturreporter på Hallandsposten, samt Lillemor Åkerman, bibliotekarie på Varbergs bibliotek.

Samtliga vinnare omnämns i Hallands Nyheter lördag 24 mars. Därefter publicerar vi förstapristagarnas noveller i sin helhet i HN och HP, och samtliga vinnares noveller på båda tidningarnas webbsidor.

Tävlingen ingår som en del i Hela Halland läser, den satsning som Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallands Nyheter och Hallandsposten står bakom.

Alla som deltar i tävlingen godkänner också en eventuell publicering i Hallands Nyheter och Hallandsposten, både i tidningarna och på webben.

Lycka till!

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!