Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 12 mars 2017

Spännande skrivtävlingar

Spännande skrivtävlingar

Digilär har utlyst två olika skrivtävlingar för dig som är i åldrarna 13-19 år. De låter spännande. Hoppas du har tid och lust att delta. Läs mer nedan:

Digilärs skrivtävlingar
Funderar du på att ge dig ut på resa? Kanske ska du ge dig av på ett riktigt äventyr?

I vår har du i vilket fall möjlighet att resa i fantasin, genom att delta i Digilärs novelltävling. I vår är nämligen temat för skrivartävlingen resor och äventyr. Skriv en novell som på något sätt handlar om att resa eller vara med om ett äventyr. Din novell ska passa i någon av genrerna robinsonad eller reseskildring. 

Vinnaren belönas genom att få äran att publiceras som ung författare på digilär.se med över 10 000 läsare. Dessutom får vinnaren ett pris i form av biobiljetter till hela familjen eller kompisgänget.

Det finns flera olika genrer där äventyret och resan står i centrum, men här ska vi fokusera på robinsonader och reseskildringar. Kanske har du redan hört talas om dem. Om inte får du här en kort presentation:

Robinsonader
En typ av äventyrsberättelser är robinsonaderna. De är alla inspirerade av den kända äventyrsboken Robinson Crusoe som gavs ut på 1700-talet. Den handlar om en man som efter ett skeppsbrott hamnar på en öde ö och måste klara sig själv i många år, och robinsonaderna följer detta mönster. En person eller en liten grupp står i centrum för handlingen och måste klara sig själva efter en katastrof av något slag.

Reseskildringar
Den andra genren du kan välja att skriva är reseskildringarna. De är realistiska skildringar av en resa och det som händer huvudpersonen under resan. Många reseskildringar handlar om författarens egna, verkliga upplevelser och de skrivs ofta i ”jag-form”. Därför räknas reseskildringarna till faktion. De kan till exempel vara skrivna i dagboksform, brevform eller reportageform.

Vem kan tävla? 
Alla som är mellan 13 och 19 år kan delta. Vi kommer att utse en vinnare från grundskolan och en vinnare från gymnasiet.

Pris: Vinnande novell från grundskolan kommer att belönas med äran att publiceras tillsammans med övriga skönlitterära författare i antologin i läromedlet Digilär Svenska. Eleven som har skrivit den vinnande novellen vinner dessutom fem biobiljetter (totalt värde: cirka 700 kr).

Gör så här: Skriv din novell. Tänk på att arbeta enligt skrivprocessen. Läs igenom det du har skrivit flera gånger, gör ändringar. Be någon läsa din text när du börjar bli nöjd och ge respons. Gör fler ändringar utifrån responsen du har fått. Kontrollera till sist stavning och meningsbyggnad.

Skicka in: När du är helt nöjd ska du skicka in din novell som bifogad fil till oss via e-post.

Format: Dokument i Word eller Pages accepteras.

Omfång: Max 4 000 ord.

Övriga uppgifter: Du ska ange ditt fullständiga namn, skola, årskurs, lärare och kontaktuppgifter (e-post och telefonnummer) i samma dokument som din novell.

Skicka till: novell@digilar.se

Sista datum för inlämning: 10 juni 2017.

En novell
En novell är en kort berättelse. Den ska vara lite som ”en knuff i magen och ge svindel”, enligt författaren Jonas Karlsson. Novellens innehåll kan vara helt påhittat men också bygga på verkliga händelser. Det bestämmer du som skriver. Här nedan får du några tips på vad som kan vara typiskt för en novell.
Många noveller:
 • Fångar läsaren med en bra titel.
 • Är omedelbara och lätta att komma in i. Som ”en knuff i magen”!
 • Börjar mitt i handlingen (detta kallas för In medias res).
 • Har få karaktärer.
 • Har få miljö- och karaktärsbeskrivningar.
 • Utspelar sig under en kort tid.
 • Följer en dramaturgisk kurva.
 • Innehåller inre monolog.
Tänk på att du inte behöver följa alla punkter här. En bra författare bryter mot regler ibland.

Vad händer sen?

En jury bestående av redaktörer och författare på Digilär kommer att granska tävlingsbidragen. Vinnare utses utifrån originalitet, konstnärlig kvalité, skicklighet i skrivhantverket och anpassning till genre.

Vinnande novell kommer att publiceras i antologin i Digilär Svenska och för allmänheten på digilär.se. Vinnande elever, samt deras lärare, kontaktas personligen före publicering. En redaktör kommer att gå igenom de vinnande novellerna, arbeta med layout, bildsättning och korrektur samt ge feedback till eleverna som har författat vinnande noveller.

Vinnande elever och bidrag tillkännages för allmänheten senast 10 september 2017. Information om vinnare kommer att publiceras på digilär.se, i ett nyhetsbrev via e-post, samt på Digilärs egna sidor på Twitter och Facebook.

När du skickar in ditt bidrag samtycker du till att din novell, om den vinner, publiceras i läromedlet Digilär Svenska och på digilär.se. Vid vinnare under 18 år kommer även vårdnadshavare kontaktas för medgivande innan publicering.

I juryn ingår följande personer:
 • Cecilia Lilja, förlagschef och författare till Digilär Svenska för årskurs 7-9 och Digilär Svenska för gymnasiset.
 • Lena Gode, redaktör språk och författare till Digilär Engelska för årskurs 7-9.
 • Jakob Harknäs, redaktör SO och författare till Digilär Religion för årskurs 7-9.
 • Simone Kamm, läromedelssamordnare Digilär.
 • Mathilda Muul, läromedelssamordnare Digilär.
Allt om tävlingen hittar du på Digilärs sida.

Lycka till!


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren
Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.


Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!