Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 20 juli 2018

Samarbete åstadkommer underverk

Samarbete åstadkommer underverk

Snart kommer boken 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, av mig, Kim M. Kimselius, Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson. Men det var egentligen inte boken jag skulle prata om, utan samarbete.

Just nu rullar skrivarkurserna på. Den här helgen har jag min tredje Eget skrivandekurs. Två avverkade och tre grundkurser kvar under året.

Förra helgen blev det många avbokningar på grund av sjukdom, vilket resulterade att det bara var tre damer kvar. Alla har gått hos mig tidigare, men ingen av dem hade träffats förut.

Alla skriver bra, men när de satte sig för att skriva tillsammans hände något magiskt. Berättelserna lyfte, de skrev som en person och fick en ny, gemensam författarröst. Tillsammans kommer de här kvinnorna att uträtta storverk, men de har också fantastiska egna författarröster: Marianne Toftebjörk, Tuula Löfborg och Marie Robé.

Tänk vad samarbete kan göra, oavsett vad det är man sysslar med. Efter att ha sett vad deras samarbete åstadkom är jag glad att vi, i Tre hattar, har skrivit boken 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Kanske kommer fler att upptäcka nyttan med samarbete när det gäller skrivandet?

Här är ett prov på deras gemensamma författarröst:
Andedräkten gjorde små moln i den kalla morgonluften. Jan Ersa gnuggade sig i ögonen. Sträckte ut sin gängliga kropp i träsoffan. Morgonfisen steg långsamt och ljudlöst upp från bädden. Bestämt slet han av sig täcket. Nu var det dags.
 
Golvet var kallt så att fotsulorna krullade sig. Jan Ersa tog några bestämda steg mot träskorna och sprang sedan halvnaken mot utedasset.
 
Han var strax tillbaka. När han drog näven genom kalufsen tänkte han på gårdagen. Tänk om han skulle våga göra ett försök. Dansen skulle hållas på lördag kväll, det var redan torsdag idag, så det fanns ingen tid att förspilla. Hon var verkligen grann flicka, Hanna. Med ljuvliga blonda lockar och ögon som glittrade som stjärnor, var hon den vackraste tösen i bygden. Tyvärr var han inte ensam om den åsikten och han var orolig att konkurrensen skulle vara för hård för honom. 
 
Vad kunde en enkel lärling i Färgeriet erbjuda en sådan som Hanna? Han med sina fräknar och rödlätta hår. Några av de andra lärlingarna brukade skrika att elden var lös när de såg honom. Hanna däremot, var alltid glad och god, när hon kom kaffe till honom och de andra lärlingarna på färgeriet. Visst hade hon skojat lite extra med honom sist? Kanske skulle han ta undan henne och fråga om hon ville ha följe till logdansen när hon kom med kaffet idag?
 
Medan han arbetade spanade han upp mot backen. Vad hon dröjde? Varför kom hon aldrig? Så äntligen skymtade han en randig kjol mellan syrenerna. Till sin besvikelse såg han även den självgode Martin komma gående. Jan Ersa kunde höra hur han skrävlade och bredde på när han berättade om sina bravader för Hanna. Han såg hur hon skrattade och slängde med håret. Martin bar kaffekorgen åt Hanna. Framme vid dörren räckte han över den till henne, bockade och sträckte ut handen i en charmant gest, som att han visade in en prinsessa i ett slott.
 
Åh, usch, vilken sliskig typ. Den där Martin hade allt serverat. Son till färgmästarn, minsann. Besviket satte han sig ner på pallen, utan att ge Hanna en blick. Då kände han ett par mjuka fingrar glida genom håret. Ett par frågande ögon tittade in i hans:
 
"Vill du följa med mig på dansen på lördag?”

Kan du se skillnaden på texten, upptäcker du att det är tre personer som har skrivit den här korta berättelsen?

Har du någon författarvän du kan tänka dig skriva ihop med? Det finns många exempel på författare som skriver ihop och lyckas bra. Det är skönt att inte behöva göra allt arbete själv. Dessutom har man stöd och uppmuntran från den man skriver ihop med. Jag tycker det är kul att jobba tillsammans med Lennart och Kristina. Precis som jag tycker det är roligt att ge ut novellsamlingar tillsammans med mina skrivkursdeltagare.

Ut och leta upp någon att skriva tillsammans med och håll utkik efter 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Snart finns boken hos nätbokhandlarna!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!