Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 18 september 2019

Tänk på hur du avslutar din berättelse

Tänk på hur du avslutar din berättelse

Det första kapitlet säljer in läsaren på den boken, det sista kapitlet säljer in läsaren på din nästa bok. Något som är oerhört viktigt att tänka på!

Den senaste veckan har jag läst två exempel på hur olika böcker kan sluta. Den ena boken var mycket välskriven och spännande, men slutet blev en oerhörd besvikelse, eftersom det slutade som en cliffhanger, utan att själva berättelsen var avslutad. Det gör att jag aldrig mer vill läsa en bok av den här författaren.

Den andra boken jag läste hade två parallella berättelser som knöts ihop i slutet och gav förklaring på alla hemligheter. Dessutom fanns där en epilog som berättade om en händelse inne i boken som var mystisk inte bara för läsaren, utan även för personerna i boken. Sådana här slut gör att jag genast letar efter fler böcker av författaren.

För att skriva ett riktigt minnesvärt slut bör boken sluta på ett oväntat sätt för läsaren.

Ett sätt att lyckas skriva ett bra slut är att planlägga din bok. Bygg upp berättelsen med hjälp av Gula lappar, sätt upp dem i tidslinje så att du har grepp över hela boken.

Jag jobbar med två set Gula lappar. De första använder jag mig av när jag bygger upp boken. De andra använder jag när jag läser boken. Då skriver jag stolpar om varje kapitel och sista raden. När jag läser boken skriver jag på den gula lappen "Bra" "Mycket bra" "Hyfsat". Som du förstår siktar jag på att få "Mycket bra" på samtliga lappar och jobbar vidare med kapitlen tills jag är nöjd med samtliga kapitel.

Om du bara skriver på, utan att ha en aning om hur boken ska sluta, är det lätt hänt att du tröttnar och avslutar boken bara för att du vill börja på en ny. Slutet har inte blivit som du har tänkt dig, men du bryr dig inte, du vill skriva vidare på en annan idé. Inget bra sätt att skriva en bok.

Sedan finns det de som skriver böcker med tanken på att det ska bli en serie, med förhoppning om att det ska bli en tv-serie. Där slutar ju varje säsong väldigt spännande. Men... Om du ser hela säsongen på play kommer du att upptäcka att det allra sista avsnittet för säsongen oftast avslutar och knyter ihop handlingen. Det är bara det att kanalen som sänder serien har valt att inte ta med det avsnittet utan börjar istället nästa säsong med det.

Om din tanke är att det ska bli en serie böcker om historien, bör ändå varje bok ha ett eget avslut. Du får inte lura läsaren. Har du satt huvudpersonen i en knipa bör du se till att ta huvudpersonen ur den innan berättelsen är slut. Däremot kan du ge en glimt av att något spännande kommer att hända i nästa bok.

Du kan faktiskt skriva slutet först, då vet du vart hela berättelsen bär.

Vill du lära dig mer om själva skrivprocessen har jag skrivit flera böcker i ämnet: Att skriva med glädje, Att hitta glädje i skrivandet, Författare Från dröm till verklighet, samt böcker tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson: 10 misstag författare gör, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär, 10 tips för att leva på din kreativitet.

Dessutom håller jag skrivarkurser, hösten, våren och sommaren, samt på distans.
Skrivarkurser på Färgargården.
Datum för skrivarkurserna 2019: Vecka 44, 1-3 november Grundkurs

Datum för skrivarkurserna 2020: Vecka 15, 10-12 april Grundkurs
Vecka 27, 3-5 juli Eget skrivande
Vecka 28, 10-12 juli Eget skrivande
Vecka 44, 30 oktober-1 november Grundkurs

Distanskursen börjar du när du vill.

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!