Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 10 juni 2020

Sätt upp mål för din bok

Sätt upp mål för din bok!

Lägg upp en tidsplan som går att hålla
För att nå dit du har tänkt dig med ditt skrivande gäller det att du sätter upp mål redan från början. 

Det första målet är att få boken utgiven Det ligger långt fram i tiden, du har många delmål innan du når dit . 

Bestäm dig för när din bok ska bli klar Lägg upp en tidsplan som går att hålla trots sjukdomar, semestrar, många prov i skolan och så vidare. Sätt upp ett slutdatum som mål. 

Innan jag ens har skrivit boken har jag lagt ut på webben när nästa bok kommer, till exempel första helgen i augusti 2020. Det är ett av mina mål: utgivningsdatum. Innan dess kommer flera datum: då boken ska lämnas till korrekturläsarna, när jag måste vara helt klar med boken för att kunna skicka till tryckeriet.

Skriv in datum i kalendern
Skriv in ditt slutdatum i din kalender. Skriv till exempel: Den 1 september ska jag vara klar med min berättelse!

Planera sedan hur mycket du behöver skriva varje dag för att uppnå målet En A-4-sida innehåller cirka 2.500 tecken (bokstäver och mellanslag) då du har skrivit texten med Arial, storlek 12 med radavstånd 1,5. Lägg upp en realistisk tidsplan för ditt skrivande, en plan som inte gör dig stressad och ger dig skrivkramp. Du ska ha kul på vägen. 

Du kan även bygga upp berättelsen med mål att uppnå  Vad är syftet med boken, har du något? Vad är tanken bakom att berätta din historia?  Om du bygger upp din berättelse med Gula Lappar och inte bara låter berättelsen skriva sig själv, kanske du har lättare för att uppnå målet att bli klar med berättelsen.

Korrekturläsning
Sätt upp målet att ditt manus ska vara så felfritt som möjligt när du skickar det till ett förlag. Det innebär också att du måste sätta upp ett datum för när ditt manus ska lämnas för korrekturläsning, antingen det är till en fristående redaktör, en god vän, en bibliotekarie eller någon annan.

Innan det datumet behöver du också ha ett mål, att manus ska lämnas så felfritt som möjligt till korrekturläsaren. Det blir mindre arbete i efterhand för dig, det kostar mindre om du betalar en redaktör för att korrekturläsa ditt manus, och gör förhoppningsvis att din vän gärna hjälper dig med korrekturläsning fler gånger.

Lämna aldrig ifrån dig ett manus som inte är ordentligt genomarbetat. Det kan göra att du stupar på tröskeln till utgivning, att det är det där lilla som gör att förlaget tackar nej. Även om du inte tänker skicka till förlag, utan tänker ge ut en bok själv, är det viktigt att du jobbar igenom din berättelse noga innan du anser att den är klar. När boken väl är tryckt är det för sent att ändra.

Nu är det bara att ta fram almanacka och börja planera in dina mål. Det är inget att vänta på. Drömmer du om att få din bok utgiven är det bara att sätta igång. Nu!

Här hittar du fler skrivtips och alla bokförlag.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!