Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 1 november 2022

Extremt viktig bok På liv och död i andra världskriget skugga av Kim M. Kimselius

Extremt viktig bok På liv och död i andra världskriget skugga av Kim M. Kimselius

På liv och död i andra världskriget skugga har fått en jättefin recension av författaren Åsa Persson. Ord som gör mig jätteglad. Tack!


Theo och Ramona på äventyr - "På liv och död i andra världskrigets skugga" av Kim M Kimselius.
Jag läser en del av Kim ibland, och då vill jag helst ha ett Ramona och Theo-äventyr. På liv och död i andra världskrigets skugga, från 2014, har en fantastisk inledning, helt storslagen:
 
Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning. Ljudet av de marscherande soldaterna överröstade motorernas brummande från de motorcyklar och bilar som körde längs kolonnen. Ljudet var så oväntat att både Theo och Ramona ryckte till, samtidigt som de såg ned på det Theo höll i handen; en gul stjärna av tyg. Det tecken judar var tvungna att bära på sina kläder under andra världskriget. Davidsstjärnan som Theo hade plockat upp från trottoaren utanför Ramonas föräldrars hus, efter att den gamla damen tappat den ur sin ficka.
***
En flicka stod framför dem och sträckte ut handen efter den gula stjärnan.
 
"Tappade jag den?" sa hon och snappade åt sig tygbiten innan Theo hann reagera.
 
#
Man kastas in i en ny tidsresa där flera råkar följa med, och råkar komma ifrån varandra; det känns helt omöjligt att saker går att ställa till rätta igen. Med några gömda på vinden i ett hus fullt av officerare och andra tillfångatagna och tagna till förintelselägret Auschwitz, känns läget hopplöst förtvivlat och väldigt farligt. 
 
Jag tyckte mest om att läsa om Auschwitz, och följde en dokumentär på Netflix samtidigt. Det skulle jag nog inte ha gjort, för känslorna blev helt övermäktiga. Grymheterna har inget slut, jag vet saker jag inte vill veta, och det är därför den här boken, skrivet så våra unga kan läsa och förstå, så viktig - det är här det måste börja.
 
Lite om handlingen:
Ramona passar en SS-officers barn, samtidigt som Theo med flera, hålls gömda på vinden ovanför. Misstankar om henne väcks och att vara en som sympatiserar med judarna är oerhört farligt. Och hon vet att byggnaden, hon är ju från framtiden, kommer att bombas, jämnas med marken, frågan är bara när det hände och exakt var i tiden hon är nu. Hur ska hon rädda alla? Och så vännerna som förts till Auschwitz. Sorteringen där, en del förs till gasugnarna, andra skjuts på plats, några slussas vidare, in i lägret, och möter fasorna där. 
 
Boken är hemsk och gestaltar den ofattbara grymheten, men den är samtidigt extremt viktig för nu är de överlevde från koncentrationslägren så gamla att de dör, och vi måste föra vad som hände vidare. Den här boken är den enda jag vet av sitt slag, som riktar sig till unga, varför jag tycker att den ska vara obligatorisk att läsa i skolan. Den är utan tvekan den mest gripande av alla Kims böcker jag läst, antagligen för jag läst så mycket om andra världskriget tidigare. Men den här boken plockade ner mig på en helt annan nivå än dokumentärerna; där ser man hemskheterna från soffans perspektiv, här var du en av barnen som kämpade, varje dag, att klara sig.
 
Läs den, minns och spara den. Ge den till era barn och barnbarn.
 
Det blir inte viktigare än så här. 
 
Tack för hårresande läsning ❤ Författaren Åsa Persson

 

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet.
 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius  

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet, distanskurs Skriv om ditt liv samt Fortsättningskurs Skrivglädje för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!