Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 25 januari 2010

Skrivprocess, sista kapitlet skrivet

Många blev förvånade när jag igår lade ut på facebook att sista kapitlet på "Boudicas strid mot Romarna" var skrivet. Det var många som trodde att hela boken var klar, men se det är den inte.

Jag vet inte om mitt skrivsätt är helt annorlunda än alla andras, men jag skriver nästan aldrig boken i den följd som kapitlen kommer i den färdiga boken.

Ibland börjar jag skriva sista kapitlet först, men oftast kommer det allra första kapitlet, då när idén till en ny bok, en ny händelse dyker upp. Då sätter jag mig och skriver ned hela det kapitlet, för att kanske lägga undan det i många år, tills det är dags att skriva färdigt boken.

Men ibland är det så att när jag läser fakta inför en bok så kommer plötsligt sista kapitlet så klart och tydligt för mig, vilket hände igår när jag släckt ned i min skrivarlya och promenerade hem genom gången till boningshuset. DÅ kom hela sista kapitlet och jag slet åt mig första bästa penna och block och satte mig och skrev. Orden bara rusade ur mig, ned på papperet och sedan var det som en befrielse när det var över... Jag är SÅ nöjd med slutet på boken.

Nu har jag alltså skrivit början och slutet på "Bodicas strid mot Romarna". Nu gäller det att få till det på mitten också, men det blir inga problem, jag har hela handlingen (i stort sett, ibland vet man inte vad huvudpersonerna hittar på) klar för mig och har redan skrivit många gula lappar för att bygga upp boken.

Ännu återstår en hel del researcharbete och givetvis researchresa/resor.

En annan sak med att jag har skrivit färdigt slutet på Boudicas strid mot Romarna är, att jag har faktiskt redan börjat skriva på 15:e boken om Theo och Ramona, det liksom bara kom på köpet! Om de nu inte går och dör i striderna mot Romarna, för då blir det ingen mer bok. Vi får se. Det är alltid lika spännande att se vad fingrarna får för sig att skriva ned, medan ögonen läser vad fingrarna har skrivit.

Blev ni något klokare på vad boken handlar om? Eller ännu mer nyfikna? Tycker ni om att jag berättar om hur jag bygger upp boken, eller är det bara frustrerande?

Kramisar från Kim som flödar av energi och skrivarglädje just nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!