Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 24 januari 2010

Vem är förebild för Pluto i Kims böcker?


Om ni undrar vem som har stått förebild för omslaget till Theos Pompeji, så är det min hund Pluto.

Det är jag som har fött upp honom på min kennel: Jamakis kennel (se www.kimselius.se under länkar/Jamakis kennel för att se bilder från när valparna födde
s). Även Plutos mamma, Namie har jag fött upp.

Min kennel startade för många år sedan. När jag döpte valparna fick de namn efter böckerna som jag höll på att skriva, t.ex. Jamakis Pompeii Pluto. Fast just Pompejiboken var skriven långt innan min Pluto föddes. Tanken var att den här kullen skulle döpas efter min bok "Snapphanar!".

Det en mycket jobbig förlossning, det var rykande sn
östorm och KALLT! Det var den 29 december och efter att tre valpar kommit ut var det stopp. Vi satte oss i bilen och körde 2,5 timma till det enda öppna djursjukhuset. Det var närmare midnatt när vi började färden. (Allt detta kan ni läsa om på Jamakis kennel). En av valparna som hade fötts trodde vi inte skulle överleva, en liten tik, den enda tiken bland 5 hanar.

Men det var en seg liten tjej och när hon var tre dygn och det var dags att ta bort sporrarna på henne sträckte jag fram henne till veterinären med orden: "Det här är Livia!" Jag hade inte funderat ut namnet innan, utan namnet bara flög ur mig och det passade verkligen Livia som är en mycket livsglad hund.

Ni som har läst boken "Tillbaka till Pompeji" vet att Livia är Theos syster. Ja, sedan var det bara att döpa hela kullen efter Pompejiboken. En fick heta T
heo (den valpen köpte min kusin) och en fick heta Pluto (se min hemsida för de andra namnen). Pluto kom att stanna hos oss. Han är precis lika snäll och glad som Pluto i böckerna, så namnet är mycket passande.

När nu Theos hund Pluto skulle förevigas på omslaget av "Theos Pompeji" var det självklart att det skulle bli min hund Pluto som skulle avbildas. Vad tycker ni, har illustratören Mats lyckats?

Ni har även en vacker vinterbild här i den här bloggen också, det visar hundarnas badplats som nu ligge
r igenfrusen, men det är en så vacker promenad att vi ändå går dit varje dag för att njuta av naturen. Pluto älskar att gå hit, så gör även de andra hundarna OCH jag!

Som ni förstår är min Pluto inte från början Theos Pluto, utan Theos Pluto har formats av alla de ljuvliga Berner Sennenhundar som jag har haft under åren sedan jag köpte min första Berner Sennenhund 1976. Men det som är roligt är att min Pluto verkligen har blivit den Pluto jag har beskrivit i böckerna. Kanske inte så konstigt, alla mina berner har varit lika underbara!

Ja, nu vet ni lite mer om Theos Pluto.

Tyckte ni det var kul att läsa om det här?
Vad vill ni veta mer om?
Har ni förslag på fler blogginlägg?

Kramisar Kim


2 kommentarer:

  1. Pluto är så himla gullig och ser så glad och nöjd ut!!

    Ja jag älskar att läsa om sånt här, jag tycket det du skriver är jättebra! Precis sånt som man undrar över! :-)

    SvaraRadera
  2. Tack Roxana. Blir glad över dina ord! De inspirerar mig att fortsätta skriva, både böcker och här på bloggen. Kramisar Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!