Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 oktober 2010

I sällskap med Eva Ibbotson

Sedan många år tillbaka har jag läst Eva Ibbotsons ungdomsböcker med mycket nöje. När jag letade researchböcker till andra världskriget hittade jag en bok av Ibbotson som heter Morgongåvan och utspelar sig under andra världskriget.

Boken kom ut 2007 och har säkert stått flera år i min bokhylla, eftersom jag samlar på mig researchböcker långt i förväg innan jag börjar skriva om ämnet.

Egentligen handlar boken inte så mycket om själva kriget och allt det fasansfulla som händer, ändå ger den en inblick i vardagen och konsekvenserna som kriget ger för den lilla människan.

Började läsa boken igår kväll, steg upp tidigt för att hinna läsa så mycket av boken som möjligt innan det var dags att städa och ta hand om allt det där som bara måste göras när jag för en gång skull är hemma en helg. Men det blev inte så mycket tid över för annat, eftersom jag bara inte kunde lägga ifrån mig boken.

Förstår mina fans som säger att de inte vill läsa ut boken, när de läser någon av mina böcker, för så kände jag med Morgongåvan. Ville inte läsa ut den, för då var den slut, ändå ville jag veta hur det gick.

En enda sak tyckte jag var tråkig med boken, det var att efter att ha beskrivit allting in i detalj i början av boken, kändes de sista kapitlen mer som stolpar som skrivits om vad kapitlen skulle handla om. Händelserna rusar framåt och staplas på varandra, precis det som händer när man vill ha ur sig sina tankar, sedan går man tillbaka och lägger "kött på benet". Här saknas köttet. Vilket gör att jag lägger ifrån mig boken med en känsla av otillfredsställelse, för jag vill veta mer. Ändå älskade jag boken.

Förutom den dåliga korrekturläsningen. Hädanefter ska jag inte bli så bekymrad när läsarna skriver till mig och berättar att de har hittat ett fel i någon av mina böcker. I Morgongåvan närmade sig korrekturfelen tresiffriga tal... Trots det älskar jag boken. För det där med att hitta korrekturfel är en yrkesskada som man får när man arbetar med ord så mycket som jag gör. Därför kopplar jag bäst av med en film, helst en otextad så jag slipper läsa över huvud taget.

Baksidestext till Morgongåvan:
Då nazisterna marscherar in i Wien, bestämmer Quinton Somerville sig för att rädda dottern till sin judiske kollega, den 20-åriga Ruth, från Hitlers grepp. Han gifter sig med henne och får smugglat ut henne ur Österrike. För, tänker han, i England kommer det att bli enkelt att få deras skenäktenskap annullerat.

Men Ruths ja till Quinton skall få konsekvenser som hon inte riktigt hade förutsett. Det blir inte bara hennes yttre liv som vänds upp och ned. Kärleken har en tendens att söka sina egna vägar, och den vackra och sprudlande Ruth befinner sig snart vid en ny korsväg.

Har du ingen bok att läsa just nu, kan jag varmt rekommendera Morgongåvan av Eva Ibbotson.

Nu ska jag dyka ned i andra världskrigets händelser igen, denna gång i form av en faktabok. Det gäller att suga i sig så mycket kunskap som möjligt inför min bok På liv och död i andra världskrigets skugga som jag håller på med just nu.

Kramisar Kim

2 kommentarer:

  1. Den låter spännande, den lägger jag till på min önskelista.

    SvaraRadera
  2. Hej Anneli. Klart spännande bok, svår att lägga ifrån sig. Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!