Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 10 oktober 2010

Tonåringarna tar makten över internet

Läste en mycket intressant och tänkvärd artikel på Expressen. Den handlar om tonåringar som har växt upp med internet och mobiltelefoni. Hur enkelt de hanterar dessa media och hur rika de kan göra sig på en enkel idé.

När jag var barn kom tv:n till vår stad. Vi stod i en klunga utanför tv-handlarens skyltfönster och såg på film. Det fanns bara en enda kanal, SVT, och om minnet inte sviker mig helt sändes det bara en enda film på fredagar till en början. Då var det verkligen "fredagsmys". Sedan kom Hylands hörna på lördagskvällarna.

Att lära sig internet och alla dess funktioner är en stor utmaning för mig, precis som jag aldrig lär mig hur mycket jag egentligen kan använda min avancerade mobiltelefon. Den är bra till allt utan att ringa ett telefonsamtal känns det som.

Nu till dagens tonåringar som är födda med internet.

Vet du att den som fick titeln världens mest inflytelserika person 2009 i tidningen Times var Moot, var riktiga namn är Christopher Poole. Han grundade nätforumet 4chan.org. Sedan starten har 4chan vuxit till en maktfaktor på nätet och har cirka 8,2 miljoner UNIKA besökare i månaden. (Jag som tycker det är fantastiskt att över 31.000 har läst mina blogginlägg sedan i januari...) 4chan är ett av världens största forum där det varje dag dyker upp cirka 800.000 nya meddelanden.

Christopher Poole "Moot" var endast 15 år när han startade sajten. Nu är han 22 år.

Videochatt-tjänsten Chatroulette startade hösten 2009 och hade från början 500 användare, fick 35.000 i februari 2010 och en månad senare 1,5 miljon. Den som startat den här tjänsten heter Andrey Ternovskiy och är 17 år. Han byggde upp sajten på 3 dagar hemma i sitt pojkrum i Moskva. Sedan han var 11 år har Andrey Ternovskiy programmerat och kodat, internet har lärt honom mycket. Nu får han mängder av anbud.

Donny Ouyang startade spelsajten battleforums.com när han var 12 år. Nu har han en årslön på 600.000 kronor...

Juliette Brindak startade sajten missoandfriends.com när hon var tio år. Nu är Juliette 20 år och hennes sajt har värderats till 105 miljoner kronor...

När Catherine Cook var 15 år startade hon en nätbaserad skolkatalog: MyYearbook.com. Idag noterar sajten annonsintäkter på över 140 miljoner kronor varje år!...

Ted Valentin startade som 26-åring Tidningsbutiken.se. Tre år senare sålde han sajten för 10 miljoner kronor!...

Även om jag oftast tycker att det är bra att ha fått uppleva ett liv utan internet, mobiltelefoner etc, så måste jag ändå medge att det hade varit kul att vara en av alla de som startade en helt ny framgångsrik sajt som alla älskar. Men som det nu är får jag fortsätta ägna mig åt orden och att skriva nya böcker. Än så länge har jag bara nosat lite på internet och har mycket kvar att lära.

Men du som läser det här, som är ung och kan mycket om internet, nu vet du att alla har chansen att lyckas. Det gäller bara att våga ta steget! Lycka till!

Kramisar Kim

Här kan du läsa hela artikeln i Expressen.

5 kommentarer:

 1. Vi som inte är tonåringar längre får kanske nöja oss med våra bloggar :o)

  SvaraRadera
 2. Hej Helena
  Ja, det är ungefär vad jag behärskar: Blogg, Facebook och twitter... Men drömma kan man ju alltid. Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Visst är det fantastiskt!? Till och med jag upplevde en tid utan internet och mobiltelefon...trots att det är på väg att hamna i glömskan även för mig...min dotter kommer ju att vara superhaj på datorer när hon växer upp och kommer aldrig att fatta HUR man kunde leva UTAN detta när vi var små :)

  SvaraRadera
 4. Det är ett mycket intressant fenomen. Här i Cebu anställer vi programmerare,, man frågar inte direkt vilken skola eller kurser det gått,, det är mycket oväsentligt ofta. Vi låter dem visa vad de kan i programmering under någon dag, det är det som gäller. Eller att beskriva problem och se deras problem lösnings förmåga. Det är inte bara internet de leder utan också teknikutvecklingen, inom många IT områden.

  Det har visat sig, att flera av dem har ringa skolunderbyggnad medans andra har Masters i sin gebit, och de behärskar massor av saker som för en annan är obegripligt.

  SvaraRadera
 5. Hej Trillingnöten
  Ja, de unga får internet "med modersmjölken" nuförtiden. Det som vi "äldre" får kämpa oss till för att lära oss, det fixar de lätt. När jag under mina föreläsningar berättar att det inte fanns tv när jag var barn, frågar barnen om jag är född på 1800-talet...
  Kram Kim

  Hej Katarina
  Det låter som ett perfekt sätt att anställa folk, så borde alla anställningsintervjuer fungera. Det är ju vad man presterar som är det viktigaste och inte hur bra betyg man har i alla ämnen.
  Vilket härligt land du lever i!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!