Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 18 november 2010

Du är unik! Plastikoperationer / Medica Travel

Alla föds vi unika. Vi har ett visst utseende som vi ska vara stolta över. Med åren förändras utseendet, vi blir äldre. Men det är inget att skämmas över, alla blir äldre, om de har tur och får leva så länge.

Många tycker inte om sitt eget utseende, de vill förändra sig, förstora brösten, ta bort rynkor, suga fett och så vidare. Allt verkar vara möjligt med dagens teknik. Men vad många inte tänker på är att alla operationer medför en risk. Ibland med dödlig utgång...

Igår såg jag Uppdrag granskning på SVT. Programmet handlade om den nya trenden Medicinsk Turism, som växer allt mer. På nätet finns mängder av hemsidor som berättar om bättre, snabbare och billigare plastikoperationer, fettsugningar etc utomlands. En del lockar med att kombinera operationen med semester eftersom operationerna utförs i Thailand, Estland, Turkiet eller Polen. Samtliga företag garanterar säkerhet och trygghet ifall något skulle hända i och med operationen.

Hemsidorna ser bra ut, trovärdiga... Vem som helst som läser dem tror att de som förmedlar de här resorna har medicinsk utbildning, men så är inte fallet.

Det fall som talades om på Uppdrag granskning igår var Kristina som var nöjd med sitt liv, men nu inför stundande bröllop ville göra en bröstförstoring. Eftersom väntetiden i Sverige var lång, letade hon på nätet och fick kontakt med Medica Travel som kunde ge en operationstid två veckor senare. Allting såg fint ut på nätet, en stor pampig byggnad utpekades som sjukhuset, fantastiska enskilda rum, kunnig personal etc. Verkligheten var en helt annan.

Operationen skedde i Gdansk i Polen. När Kristina rullades in för operation sa hon till sin sambo "Jag är rädd" och han lugnade henne med att allt skulle gå bra. Men det gjorde det inte.

Efter operationen kördes Kristina in i ett enskilt litet rum där hennes sambo Björn väntade. Han påpekade för personalen att Kristina såg blå ut och att hennes puls var ovanligt låg. De sa att det var helt normalt. Till slut efter SEX TIMMAR kördes Kristina till en akutmottagning tvärs över gatan. Då enbart på grund av sambos tjat. Han hade även ringt hem till Kristinas mor i Sverige som var läkare och klart och tydligt insåg att något var fel. När väl Kristina kom till akutsjukhuset sa personalen att det var bäst att Kristinas familj kom till Polen och hennes föräldrar flög ned för att ta farväl. Kristina överlevde krisen och transporterades hem till Sverige med ambulansflyg.

Hon kom till neurokliniken i Malmö, där man konstaterade att Kristina hade fått en hjärnskada och förmodligen aldrig mer skulle vakna upp. Hon hade fått många kraftiga doser av smärtstillande medel under operationen, något som hämmade andningen. I Sverige hade åtgärder satts in för att väcka en patient i ett sådant tillstånd och patienten hade fått hjälp med att andas. Något sådant skedde aldrig i Polen, vilket medförde att Kristinas hjärna fick syrebrist och hon fick en hjärnskada.

Den som ordnade resan var Jörgen Petersén på Medical Travel som på sin fina hemsida lovade att hjälpa till om något hände. Men när det väl hände något fanns han inte längre till hands och de anhöriga fick själva strida för Kristinas välbefinnande. Enligt Uppdrag granskning tjänade Jörgen Petersén 5.000 SEK på Kristinas operation. Han har inget kontor, varken i Sverige eller Polen, trots att det står så på hemsidan. Han är ett enmansföretag med en assistent i Polen. Dessutom gick hans företag i konkurs redan 2005 här i Sverige... Och Kristina är inte den enda patient han har förmedlat.

Programmet skrämmer och upprör. Det är svårt att se en pigg, ung tjej ligga som ett kolli i en säng, endast för att någon vill tjäna pengar på hennes dröm om att få större bröst. Sådant gör mig arg!

Samtidigt har jag svårt att förstå de som vill skönhetsoperera sig. Vid en middag hos goda vänner för några år sedan sa jag just de orden. Det visade sig då att jag var den enda kvinnan vid bordet som INTE hade skönhetsopererat mig! Något som gjorde mig väldigt förvånad.

Min sedan länge döde morbror Lars sa en gång till mig: "Om du skönhetsopererar dig kommer jag att spöka för dig under resten av ditt liv!"

Även om jag aldrig tänkt tanken att skönhetsoperera mig så vill jag ju inte ha en osalig ande runt mig för all evig tid, så det är bäst att låta bli.

Om du någonsin har funderat över en skönhetsoperation tycker jag att du ska kika på programmet för att inse de risker som finns med operationen. Tänk igenom ditt beslut NOGA! För du duger precis som du är. Du är unik!

Kramisar Kim5 kommentarer:

 1. Fy bubblan! Tänk att människor kan bli så desperata! Vår värld är helt klart ganska sjuk...

  SvaraRadera
 2. Visst är det så som du säger. Vi är bra som vi är, och OM vi måste operera någonting av medicinska själ t.ex så ska man göra det på hemmaplan där man känner till sjukvård, rättigheter, skyldigheter och kan språket framför allt.

  Rynkor i ansiktet? Karaktär säger jag, det visar att människan har levat, att människan finns och har varit med om något. Vi är just människor, inte barbiedockor stöpta i en och samma form. Samhället har ansvar här, d.v.s du och jag och alla andra. Vi duger precis som vi är.

  SvaraRadera
 3. Hej Trillingnöten: Håller med dig att det är hemskt. Skönt att fler har samma uppfattning som jag. Kram Kim

  Hej Carina. Ja rynkor är sannerligen karaktär. Mina "kråksparkar" runt ögonen är skrattrynkor som jag förvärvat genom åren. De är jag rädd om, för de visar att jag har haft ett glatt och lyckligt liv. Det är modebranschen som får människor att tro att de inte duger, vilket är jättetråkigt. För vad vore världen om alla vore stöpta i samma form? Väldigt enahanda och likriktad! Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Hej, jag såg också det programmet på SVT. Ett tips, när du länkar till medicatravel så gör det att den sidan rankar högre i sökmotorerna. Och det vill vi ju inte, att riskera att fler hittar medicatravel och råkar illa ut. Så tipset är att ta bort länken ;)

  SvaraRadera
 5. Hej Erik. Tack för tipset. Har tagit bort länken! Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!