Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 3 november 2011

Skrivprocess: Från början till slut

Du har just skrivit färdigt din berättelse och har bestämt dig för att "nu ska det ske". Nu ska du bli den där stora, berömda författaren som tjänar massor med pengar. Du skriver ut hela din berättelse på papper, letar upp ett förlags adress, skickar iväg manus och slår dig ned för att vänta på att förlaget ska ringa och säga att du är nästa bästsäljare... Eller?

Många tror att det går till så, att bara skriva rakt upp och ner och sedan skicka in till förlaget, så fixar de resten. Men det är lite mer jobb än så.

Det gäller att du verkligen arbetar igenom din berättelse när du är klar. Läser, läser, läser, läser, läser, läser, läser och läser om och om och om igen! Låt gärna berättelsen vila ett tag innan du skickar den till ett förlag. Och ännu hellre, låt en redaktör, eller någon annan kunnig, läsvan person läsa igenom ditt manus. Välj en person som vågar säga ifrån, stryka, ändra och kommentera. Din berättelse är inte hjälpt av att läsas av en person som bara tycker att allt är helt fantastiskt! Även om det mesta i berättelsen faktiskt kanske är helt fantastiskt, så är det nästan alltid något man har missat.

Glöm inte kontrollera röda tråden, var inte för övertydlig, dyk inte ned i djupa personskildringar av varenda person som dyker upp i boken, det gör att du tappar tempo och spänningen i berättelsen. Väv in personskildringarna under händelsernas gång istället för att ge allt i början av berättelsen. Om du vid genomläsningen upptäcker att du gjort just de här felen är det bara att stryka och ta bort.

Nu i datorernas tid finns det helt fantastiska möjligheter att ändra, flytta om text, ta bort, lägga tillbaka etc. Utnyttja det. Var inte rädd för att ta bort hela stycken, kanske ett helt kapitel. Se till att jobba igenom din bok NOGA! Se din berättelse med mycket kritiska ögon, läs ditt manus som om det var någon annans berättelse, men då först efter att manus har legat ett tag, kanske så länge som två-tre månader. Var inte för ivrig med att skicka iväg ditt manus, det förlorar du bara på.

När du väl anser att du har läst ditt manus tillräckligt många gånger, 20-30 gånger, när du har haft en eller flera utomstående läsare som har kommenterat och rättat, när du har tagit bort, ändrat och förbättrat, då är din berättelse i stort sett färdig för att skickas till förlag. Men först några fler tips:

Dags att skicka till förlag? Här kommer några tips 

Bokförlag och originalmanus

Skicka din berättelse till ett bokförlag


Lycka till med din berättelse. Skriv gärna till mig och berätta om du har blivit hjälpt av mina tips här på min blogg och glöm inte att skriva och berätta när du får din första bok utgiven.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

13 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag har lagt upp en dagens fråga som jag hoppas på att du vill vara med och svara på:)
  Alltid roligt att få kommentarer då ingen kommentar är likadan som den andra typ.

  Kram
  Bokälskarinnan

  SvaraRadera
 2. Hej Bokälskarinnan
  Välkommen till min blogg. Håller med dig om att det är roligt att få positiva kommentarer.
  Min favoritförfattare är Dean Koontz, har även besvarat frågan på din blogg.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Men kim hur tänker du? MIG kunde du inte gå in (på bloggen) och skriva en ynka kommentar. Men hos andra - vuxna - såklart. Fjäsk? Det är så sjukt så man storknar. Vart ligger felet? För att jag är barn? För att jag inte läst dina böcker? Kommer ALDRIG göra det när du beteer dig såhär. Usch. Antingen är det lathet - du orkar inte gå in - för du har aldrig svarat på VARFÖR. Hoppas ditt samvete ploppar till snart.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt väldigt nyttig och välskriven information. Det är väldigt uppskattat :)

  SvaraRadera
 5. Izabelle
  Det här är sista gången jag lägger ut något du kommenterar här på min blogg. Gör dig inget besvär med att kommentera min blogg, när du ändå bara skriver elaka saker. Var och en har rätt att välja vilken blogg den vill läsa och kommentera. Du är otroligt naiv om du tror att jag har tid att sitta och kommentera alla bloggar som finns på nätet! Jag har ett arbete att sköta. Har inte dåligt samvete för att jag tar mig tid att blogga och dela med mig av mina skrivtips till de som uppskattar min blogg. Eftersom du inte uppskattar den så låt bli att läsa den. Nu är jag otroligt trött på dig och dina elaka kommentarer!!!

  Hej Mochride
  Tack för dina snälla ord, välbehövliga efter den elaka kommentaren jag fick före din.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Vi har tydligen samma boksmak. jag har nästan alla Dean R Koontz böcker, och brukar köpa på mig de nya som kommer trots att jag i dagsläget knappt hinner öppna en bok.
  Det här med att blogga, facebooka och skriva svar tar massor av tid, och Ann Ljungberg skrattade åt mitt envisa bloggande(med glimten i ögat) när hon pratade om mig på bokmässan.
  ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 7. Kim, bry dig absolut inte om "Izabelle". Kör ditt eget race och skit i henne. Du är en av de snällaste människorna jag känner, och allt hon skriver är bara skit snack.
  Du har inte en så omtyckt och populär blogg för ingenting :)

  Kram! <3

  SvaraRadera
 8. en kommentar till Izabelle...
  Hej Izabelle... Jag har följt dina kommentarer till Kims blogg en tid.
  Hur gammal är du?
  Av vilken anledning tycker du dej ha rätt att spy galla över Kim hela tiden?
  Jag har nog aldrig tidigare sett så många omogna, illa skrivna och paranoida kommentarer någonstans-någonsin.
  Är du avundsjuk på andras framgång eller tycker du bara det är kul att agera giftpenna?
  Om det nu är så att du är frustrerad över Kims kommentarer kan du ju helt enkelt göra så att du slutar följa bloggen...
  MVH Annelie Nilsson
  PS...plugga lite svenska så man förstår dina inlägg

  SvaraRadera
 9. Hej Anitha
  Jag har också alla Dean Koontz böcker, till och med signerade med personliga hälsningar, eftersom vi har samma agent. När jag blev intervjuad i Svensk Bokhandels Tidning och blev omslagsflicka, med Dean Koontz böcker i bakgrunden och berättade att det var den författare som var min favorit, skickade Dean signerade böcker till mig genom min agent, som hade översatt hela artikeln och skickat tidningen till honom. Jättehäftigt!
  Men det är genom envishet man kommer långt, det vet ju du med din livserfarenhet!
  Detsamma!
  Kram Kim

  Hej Linda
  Tack snälla du för dina fina ord! Blir jätteglad för din omtänksamhet!
  Kram Kim

  Hej Annie
  Tack snälla du för att du ställer upp för mig! Blir rörd över dina ord och ditt stöd!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 10. Svar: Hackaren lyckades inte ändra mitt lösenord för att han/hon inte kom in på min mejl, så jag kunde själv gå in och ändra lösenord efter att en kompis uppmärksammat mig om vad som hänt.
  Ha det fint!
  Sofie

  SvaraRadera
 11. Hej Sofie
  Tack för att du svarade på min fråga. Vad skönt att inget värre hände för dig, tråkigt för din kompis dock!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 12. Oj, tur att jag inte hunnit läsa det här tidigare och lagt det också på listan över allt jag varit stressad och upprörd över sista tiden :) . BRA att flera andra gett dig sitt fulla stöd!!
  Jag är så totalt enig med dig, det tar MYCKET tid att skriva och blogga. Att göra det för en så stor målgrupp som du gör, innebär självklart att du ställer ännu högre krav på att det du lägger ut ska vara både läsvärt, varierat och välskrivet (representerar ju dessutom även din författartalang). Jag som just nu är långt efter med det jag vill skriva om, är full av beundran för ditt konsekventa skrivande.
  Det krävs verkligen så lite för att såra någon annan och förstöra, så alla måste välja sina ord och det är viktigt att ungdomar som är så mycket på nätet tänker på det också, men det är svårt att lära dem, vi föräldrar vet inte allt de gör och kan bara informera och ständigt hålla dialogen med våra barn vid liv. MASSOR av kramar härifrån!!

  SvaraRadera
 13. Hej Ingrid
  Åh, vad fint skrivet Ingrid, tack så jättemycket för ditt stöd och dina fina ord.
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!