Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 3 februari 2012

Får författare skriva vad som helst?

Detta var rubriken på en artikel i Medievärlden. Så här börjar artikeln:

Bokförlagen saknar praxis kring var gränserna går – och sneglar på pressens etiska regler. Men hur ser folket i bokbranschen själva på sitt ansvar? 
 
Dagens Nyheters tidigare kulturchef Maria Schottenius gick i förra veckan till attack mot vad hon betraktar som en alltmer bristfällig etik hos de svenska bokförlagen (”Förlagen kan publicera medan pressen sitter på läktaren”, DN Kultur 120125). Det som är ironiskt med den svenska pressetiken är att det är kvällspressen som håller tillbaka medan förlagen kan köra på, tyckte Schottenius. Enligt henne behöver inte förlagen ta hänsyn till de regler som medierna skapat för att skydda människor från uthängningar:

”Den förnedringslitteratur, som tagit fart på senare år när man kränker och ljuger om gamla ex, hittar på skandalhistorier för att krossa, nämner namn för att demonstrera makt och hat, gör att vi nu lever i ett halvt laglöst land. En person som helt oskyldig dragits i smutsen har ingen chans. Författaren kan alltid säga: ’Detta är min berättelse’ eller om det börjar osa katt: ’Det här är en roman. Och, kunde Strindberg, så kan jag.’”
Men är förlagssverige verkligen den laglösa zon som Maria Schottenius framställer den som?

– Förläggaren är inte ansvarig för boken, till skillnad från en ansvarig utgivare, utan det är författaren som är ansvarig för sitt eget verk. Men svensk lag gäller ju förstås fortfarande, understryker Tove Leffler, reporter på Svensk Bokhandel.

Förlaget är också skyldigt att ta ansvar genom att exempelvis ge författaren juridiska råd och inte låta honom eller henne publicera vad som helst som kan ge konsekvenser, säger Leffler.


Läs hela artikeln här.

Vad tycker du, får författare skriva precis vad som helst, om vem som helst?

Kramisar Kim

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

5 kommentarer:

 1. Men herregud, klart man måste få det! Det är det som är själva tjusningen med att skriva, man kan hitta på vad man vill. Det skulle inte alls vara kul ifall någon bestämde exakt vad man ska skriva -.-

  SvaraRadera
 2. Oj vilken svår fråga! Jag tycker nog det. Yttrandefriheten är viktig och så länge det i övriga samhället och medier finns diskussioner som kan väga upp eventuellt tvivelaktiga saker som författare skriver, så att det blir balans och förklarande diskussioner, så tror jag det ska vara fritt fram för författare att skriva vad de vill.
  Vad tycker du själv?
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Hej Iktoro
  Håller med dig, att det är underbart när fantasin får råda!
  Kram Kim

  Hej Ingrid
  Tack för din intressanta åsikt. Jag tycker att författare ska få skriva det de vill, men de måste också ha självkritik och inte fabulera ihop hemska lögner om nu levande personer i syfte att skada dessa, eller skapa försäljningsmervärde för boken.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Det är precis det jag menade :) ! Att jag tycker författare ska få skriva vad de vill men idka självkritik, men även om de inte gör det måste de få skriva vad de vill p g a yttrandefriheten, men då är det viktigt att det finns många olika andra forum för att bemöta det som inte är rätt/snällt skrivet. Alla måste få berätta sin historia, ÄVEN om man ibland kan undra över syftet...

  SvaraRadera
 5. Åh Ingrid, du får mig att le och skratta när jag läser dina bloggkommentarer. Så även denna gång men din avslutande mening.
  Tack för att du är så flitig att kommentera mina inlägg!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!