Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 20 maj 2013

Dags att skicka till förlag? Tänk då på det här!

Här är några saker du bör tänka på när du skickar ditt manus till förlag. Texten är hämtad från Kapitel 1 och den som har skrivit är Therese Gregorius. Om du inte redan visste det är Kapitel 1 en sida dit du kan skicka in dina berättelser och genom det kan ha turen att få ditt manus publicerat!

Fem saker att tänka på innan du skickar till förlag
Manuset som du har jobbat med är äntligen klart och ligger sparat som ett stort dokument i datorn. Du är så nöjd med texten att du vill skicka in den till ett förlag - men hur gör man? Hur ska ditt romanmanus se ut för att väcka intresse hos förlagen och bli läst?
Här listar vi fem viktiga saker att tänka på när du ska skicka in ditt manus.

1. Välj rätt förlag
Vad är det för typ av berättelse du har skrivit? Finns det några förlag som ger ut liknande böcker? Om svaret är ja, är det naturligtvis till dem du ska skicka ditt manus i första hand. Har du till exempel skrivit en fantasyroman, leta då efter förlag som tidigare har givit ut andra böcker i samma genre. Det är hos dem du har störst chans att bli läst och antagen för utgivning.

Tänk inte "min bok är så bra att de kommer vilja ge ut den oavsett" - det enda som händer om du skickar din roman till ett förlag som tidigare enbart givit ut faktaböcker är att den läggs åt sidan oläst. För att hitta lämpliga förlag att skicka till, kan du titta på biblioteket, läsa förlagens presentationer på deras hemsidor på nätet, eller bläddra i tidningen Svensk Bokhandels vår- och höstboknummer, där förlagen presenterar sin aktuella utgivning.

2. Bort med alla stav- och skrivfel
Innan du börjar skriva ut tjocka manusbuntar att skicka iväg, se till att få bort alla eventuella stav- och skrivfel ur texten. Det räcker inte med att förlita sig på datorns stavningsprogram, för hur bra det än är kommer det garanterat inte att upptäcka allt. Du själv blir också blind för din egen text, så ta hjälp av någon annan som kan gå igenom texten riktigt noggrant. Det kan antingen vara någon i din närhet eller en professionell korrekturläsare (sådana går enkelt att hitta via internet och de tar emot manus via mejl). Det är jätteviktigt att inte slarva med detta, eftersom en dåligt korrekturläst text med många fel tar fokus från berättelsen och i värsta fall kan få läsaren att tröttna helt.

3. Gör texten tydlig och lättläst
Se också till att ditt manus är utformat på ett sätt som gör texten lätt och behaglig att läsa. Ett enkelt, vanligt typsnitt (t ex Times New Roman) i ca 12 punkters storlek och med 1,5 radavstånd brukar vara lagom. Tänk också på att göra extra breda marginaler - ca 4-5 cm. Att raderna blir kortare gör texten mycket lättare att läsa - tänk på hur en vanlig boksida ser ut! Se till att numrera sidorna.
Ett fåtal förlag tar emot manus via mejl, men de allra flesta vill ha utskrivna pappersmanus i A4. Häfta inte ihop de utskrivna sidorna, och sätt dem inte heller i en pärm eller mapp. Tänk på att aldrig skicka in original, eftersom nästan inga förlag returnerar manus oavsett om de antas för utgivning eller inte.

4. Skicka till flera samtidigt?
Kan man skicka till flera förlag samtidigt? Absolut. Eftersom det ofta tar lång tid att få svar (3-4 månader är inte ovanligt!), så är det bättre att ta flera på en gång. Skriv dock gärna i så fall i följebrevet att du även har skickat till andra, så att förlagen vet vad som gäller.

5. Fånga förlaget med ett bra följebrev
Lägg ner tid på att skriva ett riktigt bra följebrev. Det ska max vara en sida långt men ändå ge den som läser det en bra bild av dig och ditt manus. Berätta lite om vad boken handlar om - men återge inte hela handlingen. Försök istället skapa nyfikenhet och ringa in vad det är för typ av bok. Genom följebrevet ska man snabbt och enkelt kunna få en uppfattning om vad det är för sorts berättelse man har framför sig. Vad skiljer din bok från andra, vem vänder den sig till och varför ska man läsa just den? Var gärna personlig, men utan att bli privat. Glöm inte bifoga aktuella kontaktuppgifter: mejl, telefon och adress.

Om du själv dessutom har någon egenskap eller erfarenhet som är relevant för boken, berätta då (kort) om det. Du kanske jobbar som bagare och har skrivit en smäktande relationsroman där du dessutom bjuder på dina bästa recept? Fundera på vad som skulle kunna locka någon att vilja läsa just din bok!

Det där var mycket bra råd för dig som är på väg att skicka in din berättelse!

Här kan du läsa tidigare inlägg om att skicka till förlag:
Dags att skicka till förlag? Här kommer några tips
Skicka din berättelse till ett bokförlag
Skicka din berättelse till förlag 

Tips vid korrekturläsning/Lär dig korrekturläsa på rätt sätt.

Läs fler skrivtips och goda råd på Kimselius Skrivtips.

Lycka till!

Kramisar Kim 

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

2 kommentarer:

  1. Bra tips! Extra viktigt är just följebrevet, att skriva nåt som lockar med både texten och sig själv som författare.

    SvaraRadera
  2. Hej Kreaskriv
    Tack! Instämmer i dina ord! Tack för din kommentar!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!