Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 3 oktober 2013

Fördelarna med att läsa e-böcker

E-böcker har blivit en stor del av min vardag. När jag ser en ny bok jag gärna vill ha, är det så lätt att ladda ned den. Eftersom jag har en riktig läsplatta och inte en surfplatta, laddar jag ned boken i datorn och för sedan över den till minneskortet i läsplattan. Mycket lätt! Det finns väldigt många fördelar med e-böcker. På Svensk Bokhandel hittade jag ett mycket intressant inlägg om e-böcker. Vill gärna dela med mig av det till dig. Varsågod:

Jag har upptäckt fördelarna med att läsa e-böcker
Jag, bokslukare och flitig bokhandelskund sedan 40 år, har med stort intresse läst debattinlägget "Till pappersbokens försvar" och skulle vilja ge min syn på några punkter.

Jag skulle vilja sätta bokens innehåll, själva texten, i centrum. Att läsa en god berättelse, skriven med både berättarteknisk finess och korrekt språkbruk, är en enda lång njutningsfylld upplevelse. Frågan är om vi kan fortsätta att få denna kvalitet om priserna på böcker dumpas till så låga summor som en eller två dollar. Vilken författare skulle ägna åtskillig tid åt att producera en bra och läsvärd text, om han eller hon inte fick tillräckligt betalt? Jag anser att denna yrkeskår bör få rimligt betalt och i gengäld förväntar jag mig god kvalitet på de texter jag köper. Hur ska sedan denna goda berättelse "serveras" oss läsare?

Vi är fjärran från den tid då ett vanligt hushåll (möjligen) ägde några få böcker, som vårdades ömt och betraktades som klenoder. Rika familjer, som hade råd och plats, höll sig med eget bibliotek. Detta innehöll volymer inbundna i skinn, vilka ärvdes genom generationerna.

Numera har dessvärre även pappersboken blivit en slit-och slängprodukt. I en del fall blir den inte ens köpt, öppnad och läst. Jag tänker på de enorma returer av böcker som varje år sker inom svensk bokhandel. En bok har numera mycket kort livslängd i pappersform. Åtskilliga bokläsare har kommit in i en bokhandel och efterfrågat en bok från 2000-talet eller rentav från 2010-talet bara för att finna att den utgått. Dessa kunder får således gå tomhänta från butiken. (Behöver jag nämna att detta inte skulle vara fallet med en e-bok?) Vad händer med dessa returer av böcker? En del av dem kanske går att sälja på den årliga bokrean, men mig veterligen går ofattbara mängder rakt ner i papperskvarnen. Om de siffror jag hört talas om i sammanhanget stämmer, är det ett resursslöseri av enorma mått.

Låt mig berätta hur och varför jag skaffade mig en läsplatta (märk väl, inte surfplatta) och började läsa i detta nya bokformat. Jag hade ett alltmer svällande "bibliotek" bestående av pappersböcker då jag behövde flytta till en mindre bostad. I samband med den nödvändiga utrensningen uppkom tankarna på det praktiska i att äga böcker i e-format i stället. Jag började sondera marknaden för såväl eböcker som läsplattor. Då insåg jag att två stora e-handelsjättar samt en liten fristående bokhandlare i stort sett var de enda som vid den tiden tillhandahöll plattor samt e-böcker. Till min lycka fanns den fristående bokhandlaren inom rimligt avstånd från min egen bostadsort och därför beslutade jag mig för att vända mig till denne. Fördelarna jag såg med detta var att jag skulle kunna ställa alla mina "dumma" nybörjarfrågor direkt till en levande person. Den service jag fick visade sig vara så god att jag ansåg det som en självklarhet att fortsätta vara kund hos denne handlare. Sedan dess har jag varit en flitig köpare och läsare av e-böcker. Jag har successivt upptäckt alltfler fördelar med att läsa e-böcker på en läsplatta.

Efterfrågas inte e-böcker av kunderna i bokhandeln? Min motfråga är då: gör bokhandeln tillräckligt för att visa kunderna på denna möjlighet att läsa böcker? I inlägget kan jag skönja en viss motsträvighet mot böcker i detta format, vilket får mig att undra hur det står till med intresset bland Sveriges bokhandlare för att visa och sälja detta koncept till sina kunder. Att det finns några entusiaster känner jag till, men hur är det med det stora flertalet? Bortsett från denna samvetsfråga, finns det konkreta faktorer som jag misstänker inverkar på huruvida e-böcker efterfrågas eller inte.

E-böcker på svenska är dyra. En sänkning av den höga momsen ner till den moms som gäller för pappersböcker hade varit ett rimligt första steg att ta, gärna så snart som möjligt. Själv anser jag att priset på e-böcker borde ligga i nivå med priset på pocketböcker. Märk väl att jag inte alls är för någon orimlig dumpning till bottennivåer.

Vidare präglas det samhälle vi har idag av snabbhet och bekvämlighet. Både vad gäller musik, film och snart också böcker är det här och nu som gäller: jag är sugen på att se den här filmen, alltså laddar jag ner den från nätet direkt in i mitt vardagsrum. Jag kan omgående luta mig tillbaka i soffan och se den. Samma sak vill jag kunna göra med en bok, även om en bok sedan tar mig längre tid att avnjuta än en film. Fördelen med Amazon är att de har hittat modellen för att kunderna med endast ett klick kan få ladda ner en e-bok direkt i läsplattan.

Jag omfamnar mångfalden. Jag vill läsa med både mina ögon och mina öron. Jag vill njuta av en god berättelse, inläst av en handplockad uppläsare. Men jag vill också låta min egen inre röst färga en berättelse då jag avnjuter den i form av en pappersbok eller en e-bok. Jag vill kunna ta med mig många böcker när jag åker på semester, utan att för den skull behöva betala extra för tungt bagage på flyget. Jag är beredd att betala för att få allt detta. Jag vill dock inte betala överpriser, vilket vi, enligt min åsikt, har på e-böcker idag.

När jag kommer in i en bokhandel (eller för den delen ett bibliotek) och frågar "Har ni boken x?" vill jag gärna få motfrågan "Javisst, önskar du den som pappersbok, e-bok eller ljudbok?"

Det var inlägget i sin helhet, skrivet av Gunilla Almqvist.

Jag jobbar för att samtliga mina böcker ska komma ut som e-böcker. Du hittar mina utkomna e-böcker under E-Böcker av Kim M Kimselius. Nästa steg är att göra ljudböcker av samtliga mina böcker. Än så länge finns bara Giljotinen och Snapphanar som ljudböcker. Jag jobbar på!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

4 kommentarer:

  1. Ja, så är det nog. E-böckerna kommer öka. Jag funderar på att sälja båda varianterna i ett paket när min bok kommer ut. Men det där med momsen visste jag inte. Uselt!

    SvaraRadera
  2. Hej Astrid
    Det är bra att du tänker ha båda versionerna av din bok! Då ger du läsaren valfrihet!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  3. Hej Kim,
    Så kul att du gillade mitt inlägg hos Svensk Bokhandel! :-)
    Att en titel ges ut i olika format är verkligen viktigt för läsarens valfrihet. Inte minst viktigt är detta nu, då boken i sig har konkurrens från så många andra saker om kundernas uppmärksamhet.
    Jag har blivit en riktig eboknörd och därför ägnar jag hela min bokblogg åt enbart eböcker. Välkommen dit om du vill!
    Kram,
    Gunilla Almqvist aka Bokskorpionen
    Endast Eböcker

    SvaraRadera
  4. Hej Gunilla
    Vad kul att du hörde av dig. Tyckte mycket om ditt blogginlägg!
    Vad spännande att du bara läser e-böcker. Jag har alla format, mycket mp3-böcker, eftersom jag promenerar en hel del.
    Självklart ska jag kika in på din blogg, om jag inte redan länkat din blogg hit, så gör jag det!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!