Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 20 juli 2016

Vinbärsplockning inspirerar ordflödet

 Vinbärsplockning inspirerar ordflödet

Jag bor i Paradiset. Här har vi hittat vår plats på jorden. Två tunnland tomt, med egen skogsdunge, uthus, prunkande rabatter, fruktträd, bärbuskar och grönsaksland.

När jag var liten hade vi också stor tomt, även om den inte var lika stor som den här. Men vi hade massor av fruktträd och vinbärsbuskar. Till farmors tomt, som var vår granne, hade vi en vinbärshäck med röda vinbär. Vi hade inte som alla andra en berså av syrener, utan av röda vinbär. Överallt fanns det vinbärsbuskar. Vi var många barn och vi drack mycket saft, hemmagjord sådan. Men allt har ett pris. Ville vi ha saft var vi tvungna att plocka bären också.

Varje dag en 10-litershink med bär. Det skulle jag plocka. Jag led. Det fanns så många andra saker jag ville göra. De där första bären, när de fortfarande hörs mot hinkens botten. De är hemska. När jag igår plockade vinbär på lunchen fick jag en sommarlovskänsla inom mig. Du vet känslan av att ledigheten är oändlig, att man har all frihet i världen och kan göra precis vad som helst. Bara man har plockat sin hink med vinbär först.

Just nu har jag MASSOR att göra. Deadlines för flera böcker, ytterligare en skrivarkurs och planering inför höstens skrivarkurser på olika håll i landet. Men där och då existerade bara bären, sommaren, solen, värmen, doften och smaken av vinbären, humlesurr och en ro jag inte har känt på länge.

Kattungarna låg från början inne och sov, men väcktes av min röst när jag pratade med Tudor. Först kom Troll. Den här sidan av huset är spännande. Här har kattungarna inte varit så mycket. Lite otäckt är det också.
Det gäller att vara på sin vakt för allt det nya. Bäst att hålla sig till matte tyckte Troll.

Eftersom han såg att jag plockade bären, var han tvungen att nosa på dem och smaka lite. Inte hans favorit.

När jag lät kroppen och huvudet koppla av kom orden. Jag plockade och vävde ihop berättelsen inom mig och njöt oerhört. Nuförtiden dricker jag inte saft. Istället har jag bären i smoothies som jag dricker dagligen.

Även om det alltid verkar som om Troll är den modigaste, är det trots allt Trulsa som står för det modiga i flocken. Troll klättrar i träd, utmanar balanssinnet och visar sig på styva linan. Det behöver Trulsa inte göra. Hon är trygg i sig själv. Hon går på egna upptäcktsfärder, övervakad av Tudor. Här har hon varit på besök i grönsakslandet. Hon älskar att promenera bland potatisblasten. En djungel för henne.


Då var en buske avklarad. Sex svarta vinbärsbuskar kvar och två röda. Tror jag får ge mig på de röda på lunchen idag. Fåglarna älskar nämligen dem bären. Jag är förvånad över att det finns några kvar, men kom på att det beror på att vi har så mycket hallon i år. Jag hörde fåglarna mumsa i de buskagen istället. Kanske jag hinner rädda de röda vinbären idag.

Med bröstet fyllt av lugn, huvudet proppat av ord och hinken full av svarta vinbär, avslutade jag lunchen och gick till skrivarlyan för att vräka ur mig orden.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

6 kommentarer:

 1. Underbara bilder! Vinbärsplockning är speciellt. Det tycker jag också. Förresten, har du läst Idel Strålstjärnas första inlägg, på hennes blogg? Hon skriver också om vinbär. :) http://idelstralstjarna.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Hej Jenny

  Tack! Ja, vinbärsplockning är mycket speciellt, speciellt när det knyts an till barndomsminnen. Tack för tipset om Idel Strålstjärnas blogg. Har kikat in där och upptäckte att hon skrev om mig. Har inte hunnit läsa ännu dock, men det kommer jag att göra så småningom.
  Skriv på!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 3. Svarta vinbär är så gott! Och bladen kan man koka te på. Dottern och hennes sambo var hemma hos oss och blockade fem liter röda för några dagar sen och sen kom en del tillbaka i form av gelé. Det ska bli saft också, julkryddad med bl.a. kanel, har vi hört.

  SvaraRadera
 4. Hej Eva

  Härligt när bären kommer i retur i annan form :-)

  Just det, får inte glömma plocka blad för att torka till te.

  Ha det så bra!

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 5. När jag var barn var det björnbär som gällde. Jag kommer ihåg sommar utflykter med min syster och mormor upp på The Downs - höjderna runt Brighton - där vi plockade björnbär. Jag ska påstår att björnbär är värre att plocka en vinbär! Men mormor's bjornbär och äppel paj - och hennes sylt - det var det värt!

  SvaraRadera
 6. Hej John

  Vilket härligt minne. Tror säkert att björnbären var jobbigare att plocka, de försvarar sig med sina taggar. Mums för björnbärspaj! Jag älskade mammas saft.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!