Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 16 september 2018

Stundtals är den obehaglig att läsa Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius

Stundtals är den obehaglig att läsa Tsunamikatastrofen i Lissabon av Kimselius

Barnboksfamiljen har recenserat Tsunamikatastrofen i Lissabon. De här raderna gör mig glad: "Läsålder: Från ca 10 år och uppåt enligt oss. Funkar även för vuxna." För jag har i stort sett lika många vuxna som barn och ungdomar. Kul!




Tsunamikatastrofeni Lissabon av Kim M. Kimselius
Utgiven av Roslagstext
Läsålder: Från ca 10 år och uppåt enligt oss. Funkar även för vuxna.
Betyg: 4 av 5
Vi har läst den nysläppta 23:e delen ur den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. Första boken är den mer bekanta boken ”Tillbaka till Pompeji” som släpptes 1997. Vi har tidigare ej läst om Theo och Ramona som gör tidsresor tillsammans, men då varje bok är fristående har det gått riktigt bra att läsa trots del 23. Kimselius väver även in bakgrundsinfo på ett bra sätt i berättelsen som gör oss insatt i hur serien hänger ihop.
I denna bok åker de tillbaka till 1755 års Lissabon. Där har de fått i uppdrag att rädda en kvinnas syster – enda ledtråden för att hitta henne är en dagbok. I en detaljerad och faktaspäckad berättelse får vi följa Theo och Ramonas spännande tidsresa där de slängs in i den jordbävning med en efterföljande tsunamin som skakade staden 1755.
Kimselius arbetar väldigt mycket med miljöbeskrivningar av staden och man får stundtals känslan att själv vandra omkring där. Vi lärde oss otroligt mycket kring denna historiska händelse genom boken – en händelse vi aldrig hört talas om innan (har ni?).
Vi får verkligen befinna oss i Lissabon under katastrofens centrum och det är tydligt att författaren gjort en gedigen research då boken är väldigt välbearbetad. Stundtals är den obehaglig att läsa, men det kanske inte kommer som en överraskning då den handlar om en jordbävning och tsunamikatastrof.
I boken finns även historiskt riktiga personer och deras ögonvittnesberättelse omskrivna i olika kapitel. För den extra vetgiriga finns också en omfattande ren faktadel i slutet efter berättelsen tagit slut. Den hoppade jag över att läsa högt för A, men var intressant att läsa efteråt själv
I boken får vi följa en mild, kärleksfull relation mellan Theo och Ramona där respekt och omsorg för varandra spirar. Först trodde jag att A skulle tycka att boken var lite seg pga av de relationella inslagen i berättelsen. Men de bryts av med den spännande och stundtals otäcka historian. Då kändes det istället väldigt fint att han fick höra på en bok där en väldigt fin kärleksrelation fick ta plats också.
Vi har haft flera intressanta diskussioner om naturfenomen osv under tiden vi läst denna bok ihop. En sak jag ogillade med boken var karaktären Isabelle som i boken är en femårig flicka från överklassen. Sättet författaren skildrade henne och hennes tankar kändes inte som en äkta karaktär till skillnad från övriga vuxna i boken som kändes väldigt träffsäkra. Samtidigt är kritiken mot denna karaktär ett bevis på vilken hög nivå det är på resten av bokens karaktärer. Men nja, känns ändå som att Kimselius är bäst på att skildra vuxna karaktärers tankar och Isabelles karaktär var svår att kombinera med hennes skrivstil.
Vi gillade boken mycket och kommer helt klart att läsa ”Tillbaka till Pompeji” här hemma, jag har under en period varit nyfiken på serien då A uppskattar historisk skönlitteratur och har köpt på mig stora delar av serien. Ska bli intressant att arbeta oss igenom serien där innehållet i de olika böckerna är vitt spridda över historians gång.
Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Tack så mycket för den fina recensionen Barnboksfamiljen!

Kramisar från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!