Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 21 december 2018

I slutskedet av en bok

I slutskedet av en bok

När jag är i slutskedet av en bok går det åt mycket choklad. Jag älskar choklad normalt, men när jag skriver det sista på en bok krävs det mer choklad än normalt. Kanske för att det går åt mycket energi, det blir längre dagar, och jag sitter längre pass vid datorn. Jag vill bli klar med boken! Just nu är det Staden på andra sidan Pyramiden som ska bli färdig.

Ta det lugnt i slutet
Det är så lätt att springa iväg och gå händelserna i förväg när man börjar närma sig slutet. Jag är där just nu. Jag vill bara skriva SLUT och avsluta boken. Men då skulle jag lura läsarna. Det finns en hel del saker kvar att berätta, allt ska knytas ihop eftersom det här är sista boken om Markus och Matilda. Så är i alla fall planen.

Det händer att jag ibland läser böcker som gör mig besviken på slutet, just för att författaren har haft bråttom. Deadline närmar sig, slutet hägrar och de sista kapitlen blir bara en transportsträcka tills författaren kan skriva SLUT på sin berättelse.

Gör inte det misstaget!

Ät choklad!
Det är där jag tror chokladen kommer in. Den får mig att ta det lugnt, tänka efter och inte ha för bråttom. Att sticka in en chokladbit i munnen och långsamt suga på den, medan tankarna vandrar både runt njutningen och orden som är på väg ut.

Tycker du inte om choklad kan du hitta något annat som får dig att samla ihop dig och inte ha för bråttom i slutet.

Se till att läsaren blir nöjd när berättelsen är klar. Att DU blir nöjd, även om du läser berättelsen tre månader senare.

Tankehopp
I slutskedet av en berättelse är det lätt att göra tankehopp. Du vet vad som ska hända, du har burit det inom dig så länge och nu ska orden ut. Fingrarna löper ivrigt över tangenterna/pennan raspar över papperet. Det går fort, fort att skriva. Du längtar efter att bli klar för att få påbörja nästa bok som redan pockar på uppmärksamhet inom dig. Eller så har du tankarna på hur skönt det ska bli att vara lite ledig när boken är klar.

Det är då du gör tankehopp. Det innebär att du tror dig ha skrivit det du har haft i tankarna, men du har helt enkelt hoppat över det för att komma vidare i berättelsen.

Om du i det här skedet lämnar ifrån dig det färdiga manuset, kommer du inte att upptäcka ditt tankehopp. Du har fortfarande hela berättelsen i huvudet, även det du inte har skrivit ner.

Låt texten vila
Därför är det viktigt att du låter texten vila innan du skickar iväg den. Gärna några månader. När du då plockar upp berättelsen kommer du att upptäcka att det haltar på slutet, eller kanske till och med mitt i berättelsen. Du har gjort tankehopp som du nu upptäcker.

Choklad
Choklad är inte bara njutning, det är också hälsosamt att äta choklad. Man blir nöjd och glad, det är bra för hjärtat, immunförsvaret och mycket mer. Jag har skrivit många blogginlägg om chokladens hälsosamma effekt.

Nästa gång du är i slutskedet av en berättelse bör du alltså se till att ha ett förråd med choklad hemma. Det har jag.

Lycka till!

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!