Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 22 december 2018

Hårda julklappstips Boktips

Hårda julklappstips Boktips

2016 läst jag 267 böcker. 2018 har jag hittills läst 182 böcker. Som du förstår har jag en hel del böcker att rekommendera dig. Anledningen till att jag vet hur många böcker jag har läst beror på att jag är med i Goodreads läsutmaning.


Crossover
Självklart vill jag gärna rekommendera någon av mina böcker.
Tsunamikatastrofen i Lissabon är en bok som passar både barn och vuxna. Det är min 49 bok och den absolut bästa jag har skrivit. Läsarna håller med. Mina isländska förläggare blir så nöjd med boken att de bestämde sig för att ge ut boken redan till våren och hoppa långt fram i ordningen på de historiska böckerna om Theo och Ramona. Men det gör ingenting, för böckerna är fristående.


Barnbok
Jespers supersinnen av Marie Bosson Rydell En bok man inte kan låta bli att älska. Så fint skriven!

Marie Bosson Rydell tar läsaren med in i Jespers huvud. Jag får uppleva det han gör och kan känna hans ångest när ljudnivån blir för hög, när vännerna bråkar och allt inte blir som han har tänkt sig.

Boken avslutas med kapitlet Ett annorlunda sätt att tänka som skildrar Jespers problem.

En mycket välskriven, fängslande bok som gick rakt in i hjärtat! En bok jag rekommenderar dig att läsa, en bok jag önskar varenda skola hade i sitt bibliotek, gärna i varje klass. Det här är en viktig bok. Alla är vi olika, alla är vi unika och alla behöver bli sedda och hörda.

 
Ungdomsbok
Mörkermagiker av Jerker Hultén Sista delen i Drakhjärta och Hamnskiftare, del fyra, Mörkermagiker av Jerker Hultén. Jag har dragit ut på boken i det längsta, även om jag vet att författaren ivrigt har väntat på min recension. Men det här är ingen bok man hastar igenom. Den ska läsas, njutas och uppslukas av. Det är ingen bok man läser i lite då och då, nej man måste ha minst ett par timmar på sig, eftersom när man väl har börjat vill man absolut inte lägga boken ifrån sig.

Upplösningen av boken var lika magisk som samtliga böcker i serien. Men det är en bit av boken som har stannat i minnet, som liksom klistrat sig fast inne i mig. Det handlar om när en av huvudpersonerna är ensam i skogen, det är mörkt och med ens känner personen hur faran hotar. Med små medel bygger författaren upp spänningen och tar läsaren med till platserna han beskriver.

När man känner på det här sättet beror det på att författaren har lyckats gestalta bra. Och det har Jerker Hultén verkligen lyckats med, genom hela boken. Du känner dig förhäxad, förtrollad och delaktig i berättelsen. Det här är en bokserie man kan läsa om och om igen, för man kommer ständigt att hitta nya detaljer. Älskar Jerker Hulténs författarspråk. Läs boken! Ja, läs alla de magiska guldkorn som författaren har skrivit!


Thriller

Tystnaden av Dean Koontz Som vanligt fångade Dean Koontz mig direkt och det var svårt att sluta lyssna på den här boken. Det är inte bara författarens gestaltningar, utan också det tema han skriver om: digitala spår.

Det är en skrämmande läsning, men samtidigt fascinerande. Massor av folk begår självmord, däribland FBI-agenten Jane Hawks man. Hon förstår inte varför och börjar leta ledtrådar till vad som fick honom att göra det. När en man står inne i hennes hus och hotar hennes son, bestämmer hon sig för att sopa igen alla spår och försvinna ur det digitala nätet, för det är där de spårar henne.

Gång på gång dyker de trots allt upp i hennes närhet. Men vilka är DE?

När boken är slut känner jag bara NEJ! Jag vill läsa mer. När jag upptäcker att detta är första boken om Jane Hawk blir jag lugn. Om ett år hoppas jag fortsättningen kommer. Läs boken!  Gör verkligen det!


De som kan leva utan att lämna några digitala spår men ändå röra sig fritt och använda internet sägs befinna sig i tystnaden.

Jag måste verkligen dö nu, är de sista skälvande orden från en man som har allt men ändå tar sitt liv. I eftersvallet av hans handling står hans änka, FBI-agenten Jane Hawk. Hon är fast besluten att göra det som all sorg och ilska inom henne kräver: att finna sanningen.

Feel-Good/Må-Bra-bok

Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh Det här är en härlig bok som både fick mig att tänka och skratta, men framförallt var det en njutning att lyssna på boken. Det är ett tag sedan nu, men i flera veckor efter att jag hade lyssnat på boken pratade jag om den med alla jag träffade. Någon kanske tänker att det är en ny Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, men den här är betydligt roligare.

Boken handlar om Evie Gallagher, vars son övertalat henne att sälja huset och flytta in på äldreboende för att få mer sällskap. Men där är de bara senila och sitter och sover bort sina liv. Trots att hon är sjuttiofem och nybliven änka, vill Evie inte slänga bort sina sista år i livet.

Hon packar väskan och tar färjan över till Frankrike. Precis när hon kommit av färjan går ena hjulet på resväskan sönder. Två kvinnor som precis kört av färjan förbarmar sig över henne och låter henne följa med till deras Bed and Breakfast, där Evie blir kvar ett tag. Tills hon en dag ser en buss, köper den och ger sig ut på äventyr i Frankrike.

Hon har en ny telefon som hon fått av sonen, Brendan. Hon vet hur man sms:ar och skickar korta små meddelanden från platserna där hon är. Men först efter ett tag utomlands. Det gör att sonen och sonhustrun Maura, som inte alls tycker om sin svärmor, efterlyser Evie hos polisen.

När de får sms:n tar de semester och ger sig iväg till Frankrike för att hämta hem Evie, som i deras tycke är alldeles för gammal för att vara ute på egen hand. Under tiden reser Evie runt och skickar då och då ett nytt liten sms, från en ny plats.

Vill du ha en bok att njuta av och koppla bort vardagen ifrån, kan jag varmt rekommendera den här boken. Jag älskade den!


Deckare

Leah Quiller Begynnelsen av Ramona Fransson Det är en ren njutning att läsa Ramona Franssons böcker, på grund av det vårdade språket, flödet och spänningen som ibland är olidlig.  Första boken i serien om Leach Quiller, Begynnelsen, är inget undantag. Rakt, enkelt och rikt språk, avskalat, utan massa konstlade krusiduller.

En skrämmande berättelse, som väl skildrar det hemska som sker. Baksidestexten gör inte boken rättvisa, så jag tycker du ska läsa en bit av första kapitlet istället. Ett tag var jag nära att sluta lyssna, eftersom man kommer så nära inpå de personer det handlar om. Det är som om man är där och tar del av allt som händer. Eftersom det är ruskiga händelser blir det naket och gripande.

Det är en fascinerande värld Ramona Fransson målar upp för läsarna. Om Leah Quiller som är spaningschef för den nya sexbrottsroteln i Göteborg, men lever ett dubbelliv. Hon är egentligen Caroline von Steinberg, en rik arvtagerska som vill hitta den man som förstörde hennes liv när hon var 20 år. Det är anledningen till att hon blir polis och fokuserar på sexbrott.

Ruggigt spännande bok.

Det finns massor, massor, massor med böcker jag skulle vilja rekommendera dig. Alla hittar du under BOKTIPS här på bloggen. Där hittar du över 700, ja närmare 800 boktips. Glöm inte att trycka på Äldre inlägg när du kommer till botten av varje sida.

Önskar dig en riktigt fin jul med många hårda julklappar!

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!