Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 16 januari 2019

Använd dina känslor till något kreativt

Använd dina känslor till något kreativt

Just nu har jag sorg, eftersom min älskade hund Tudor dog i måndags, den 14 januari 2019, efter en kort tids sjukdom.

Ett bra sätt att bearbeta sorg är att skriva av sig. Det har jag gjort varje gång jag har mist någon jag älskat. När min syster dog fick min chock över hennes hastiga död ta form i boken Giljotinen som handlar om franska revolutionen, där folk dödades på löpande band. När pappa dog hade jag påbörjat boken TudorRosen kampen mot makten, som en hyllning till min hund Tudor. Men istället kom den att bli ett sätt för mig att bearbeta sorgen efter pappa. Eftersom jag tillbringade 48 timmar bredvid min döende pappa kunde jag i detalj beskriva hur en person ser ut när döden närmar sig. En erfarenhet jag helst hade velat slippa.

I Vikingaträl sitter en av huvudpersonerna vid en dödsbädd. Det är självupplevt, jag satt vid min döende morbrors sida och upplevde allt det som huvudpersonen gör. Men inte under lika lång tid som med pappa.

I många av mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona finns hunden Pluto med som huvudperson.

Han har hämtat sin personlighet ifrån många av mina hundar, men på omslaget till Theos Pompeji är det min Berner Sennenhane Pluto som är illustrerad. Döpt efter boken Tillbaka till Pompeji. Jag döper nämligen mina valpkullar utifrån vilken bok jag håller på med.

I en av mina böcker har jag till och med dödat hunden, för att få ur mig sorgen efter den berner sennenhund som just dött för mig.

Sorgearbete får ta tid. För mig hjälper det att skriva av mig. Direkt från hjärtat, precis hur jag känner där och då. Texten behöver inte hitta till en bok i det läget. Rätt som det är kommer du att känna att din text skulle passa perfekt i ett avsnitt i boken.

Även om du inte är författare är det bra att skriva av sig sorgen. Det lindrar, jag lovar. Under de senaste åren har jag upplevt oändligt mycket sorg, så många kära som har dött, både människor och hundar. Om jag inte hade haft mitt skrivande hade nog läkningen tagit betydligt längre tid.

Redan som barn skrev jag av mig alla känslor, inte bara sorg, utan även besvikelse, rädsla och ilska. Det är bättre att låta papperet ta emot alla känslor, än att vräka det över andra. Sorgen är dock ett undantag. Där tycker jag att man både ska skriva och prata om det. Samt tillåta sig att gråta.

Använd dina känslor till något kreativt! Har du skrivit ned din känsla precis när den drabbar dig blir den äkta och naken. För över det till din berättelse, det gör den mer levande.

Det är inte dagen din älskade dog som räknas, det är alla dagar dessförinnan som ni hade tillsammans.

Skriv på!

Kramisar från Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!