Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 10 april 2019

Att hitta en agent

Att hitta en agent 

Filmvärldens agenter
Första gången jag berättade att jag hade fått en agent, utbrast min 10-åriga guddotter "Wow! Med svarta solglasögon och pistol?" Sedan dess kan jag inte prata om min agent utan att tänka på hennes bild av hur en agent såg ut. Visst agenter i filmer ser ut på det viset. Men nu pratade jag om en agent som säljer in mina böcker till andra förlag utomlands. En litterär agent.


Litterär agent
Den litterära agenten representerar författaren genom att förhandla och arbeta för författaren. Uppdraget är olika för olika agenturer och författare. Ibland gäller det bara inhemsk försäljning, ibland bara utländsk försäljning, ofta är det både ock. Den litterära agenten blir lite som en manager för författaren och gör allt för att sälja in författaren till de olika förlagen.

Det är bra att ha en god relation till sin agent, att man lär känna varandra och vet var man står. Det underlättar för agenten om personen vet hur mycket du som författare är beredd att satsa för att slå igenom, oavsett om det är i Sverige eller utomlands.

Tanken med en litterär agent är att personen ska sköta alla kontakter med förlaget, att man som författare ska kunna fokusera på skrivandet och få till bästsäljare efter bästsäljare, eller i alla fall en bok som förlagen vill ha och tror på. Om det är så att man skriver för flera förlag är det bra med en agent som sköter allt pappersarbete och knyter ihop alla trådar. En agent säljer rättigheter till dina böcker, något som kan vara svårt för dig att göra på egen hand.

Agenten kan göra så att du får mer betalt för ditt arbete. Du slipper förhandla själv, något som är jättesvårt.


Agenter i USA och Sverige
Du har säkert sett många amerikanska filmer där författaren får samtal från sin agent om filmrättigheter, nya kontrakt och så vidare. Där är nämligen det första steget för en författare att få en agent intresserad av sitt manus. Om man inte har en agent är det stor risk att förlagen inte tar emot författarens manus. I USA är med andra ord en litterär agent ett måste.

Under många år har agenter för att skicka in sina manus till bokförlag i Sverige inte varit aktuellt, men trenden håller på att vända. Numera blir det allt vanligare att man även i Sverige har en agent som representerar författaren till förlagen. Något som kan vara rätt skönt, eftersom man slipper diskutera pengar och andra villkor.


Mina agenter
Jag har haft tur. Jag har aldrig behövt leta efter någon agent. De har kommit till mig. Nu skulle jag kunna vara skrytsam och skriva "om man skriver bra böcker kommer agenterna till dig". Men jag är inte en skrytsam person, jag vill kalla det tur. Ödet har fått agenterna att snubbla in i mitt liv, de har upptäckt någon av mina böcker och velat marknadsföra dem. Något som har visat sig fungera.

Hittills har mina böcker översatts till sex språk och fler är på gång, hoppas jag. På Island är jag en stor författare med många av mina böcker översatta till isländska. Där blev min debutbok Tillbaka till Pompeji utsedd som en av årets bästa utländska böcker på två månader.

Här ser du mig med de isländska översättningarna när jag är på Island 2017 för boksläpp av Svarta Döden. Sedan dess har det översatts ännu en bok, Döden på Island, och jag har nyligen skrivit kontrakt på den åttonde isländska boken, Tsunamikatastrofen i Lissabon.


Om du tänker skaffa en agent
Jag har alltid fått lära mig "själv är bästa dräng" sedan jag var liten. Med andra ord att man kan göra allt bättre själv än någon annan. Men när det gäller utlandslansering är det inte så lätt, kanske inte ens med att få sitt manus utgivet i Sverige nuförtiden.

Om du tänker skaffa dig en agent, se till att göra det i ett tidigt skede. Kontakta agenten, en person du ska känna samhörighet med. Berätta om ditt manus. Skicka manuset. Jag vet att många agenturer vill kunna sälja in ditt manus samtidigt både i Sverige och utlandet. Visst skulle det vara en dröm?


Lista på litterära agenter
Här är en lista på många litterära agenter.

Nu kan jag inte annat än önska dig lycka till i din jakt på utlandslansering, eller att få ditt manus antaget här i Sverige. Berätta gärna hur det går, och om mitt blogginlägg var till någon hjälp för dig.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

2 kommentarer:

  1. Tusen tack för att du skriver om detta! Otroligt intressant! Jag har ju aldrig haft en agent, men jag hoppas att jag får den erfarenheten så småningom för det verkar fantastiskt bra!

    SvaraRadera
  2. Hej Petronella
    Tack för att du kommenterar. Det ska bli intressant att höra om du skaffar dig en agent. Lova skriva och berätta. Lycka till!
    Kramisar Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!