Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 4 september 2019

Kom igång med ditt skrivande!

Kom igång med ditt skrivande!

Hösten börjar sitt intåg över hela vårt land. Det märks på den kyligare starten av dagen. Ännu har vi soligt och varmt dagtid, men det ändras snart. Det är ingen idé att deppa ihop för det, sätt istället igång och skriv!

Många tycker att hösten, med regn och rusk, är bästa tiden att skriva, även om jag själv föredrar värme och sol när jag skriver.

Trots det kan jag förstå alla som föredrar höst och vinter för skrivandet. Det finns inte så många  måsten som pockar på. I alla fall inte efter att man har skördat all frukt och alla grönsaker och tagit hand om dem. Det blir liksom lite mer tid över varje dag när inte vårens och sommarens aktiviteter pockar på.

Bestäm dig
Har du länge funderat på att skriva en bok är det bara att bestämma dig för att det är dags och sätta igång. Sätt upp lite hålltider. Det innebär att du ska bestämma dig för när du vill ha boken klar.

Uppnå målet
Räkna ut hur många sidor/ord/tecken du behöver skriva per dag för att nå ditt mål. En A-4-sida är ungefär 2.500 tecken.

För att skriva en bok på runt 250-300 sidor behöver du skriva cirka 180 A-4-sidor.

Nu har du hållpunkter.

Bestäm dig för när boken ska vara klar. Det gör du genom att räkna ut antal sidor du tror du hinner skriva per dag och hur många dagar du tror det tar för dig att uppnå målet.



Sätt upp tid
Bestäm dig för NÄR du ska skriva och hur länge. Om du har familj är det viktigt att du berättar för dem hur viktigt det är för dig att skriva, att de respekterar din skrivtid och inte stör.


Tillåt dig att vara lat
Jag blev glad när instruktören på hundkursen sa "om du inte vill träna ska du inte göra det, för det känner hunden av och då blir inte resultatet bra". Oftast får man höra att man ska träna varje dag, oavsett väder och humör.

Samma sak gäller skrivandet. Om du inte känner för att skriva, då ska du inte göra det, eftersom det märks på texten. Däremot är det viktigt att du inte skjuter upp skrivandet dag efter dag efter dag. Utan att det bara är enstaka tillfällen. Annars faller din plan sönder.

Skrivglädje
Det ska vara roligt att skriva. Glädjen uppnår du genom att inte ställa några krav på dig när du sätter dig för att skriva. Skriv från hjärtan, om precis det du har i huvudet just då. Ställ inga krav på stavning och grammatik eller ens själva texten. Allt det kan du rätta upp efteråt, speciellt om du har skrivit på datorn. Då är det lätt att ta bort, flytta om, lägga till och rätta upp.

Huller-om-buller
Tänk inte på att texten behöver skrivas i kronologisk ordning, med det menar jag att du inte behöver skriva i den ordning historien ska utspela sig.

Skriv den text du känner för att skriva just då. Ord har en förmåga att bara komma till en, men inte alltid till just det kapitlet man håller på med. Grip tag i orden och skriv ner dem!

Nuförtiden skriver jag alltid huller-om-buller och det blir de bästa böckerna. Dessutom blir det mycket roligare, eftersom jag skriver det jag känner för just då och lägger upp det i ett worddokument som jag döpt till MALL. Jag färgkodar de olika texterna för att de ska skilja sig från varandra. Till slut ligger det en hel berättelse huller-om-buller i mallen och det är bara att sätta ihop dem i rätt ordning.

Visst händer det att texten haltar på vissa ställen, men då är det bara att väva ihop berättelsen med fler ord, eller till och med skriva fler kapitel och lägga in.

Gula Lappar
Det går inte att skriva en text om skrivprocessen utan att nämna Gula Lappar. De där små Post-it-lapparna, som numera har mängder av olika färger. Jag använder bara de gula i mitt arbete.

På dina Gula Lappar kan du bygga upp berättelsen med stolpar och meningar. Du kan sätta upp dem på väggen i kronologisk ordning, eller helt enkelt ta lapp för lapp och skriva utifrån den.

Ett bra sätt att komma ihåg saker om minnet sviker.

Sätt igång
Då är det bara att sätta igång. Fatta pennan och kryp upp i soffhörnet medan regnet piskar mot rutorna, eller starta datorn och låt fingrarna flyga fram över tangenterna i en aldrig sinande ström av ord.

Det sistnämnda är vad jag tänker göra nu!

Lycka till med skrivandet!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

2 kommentarer:

  1. Tack kära Kim för a l l a tips!
    Så värdefullt att ha till hands som en skattkista
    Längtar efter att läsa fler handböcker av dej
    Har en tidsplan för min diktbok som börjar ta form. Har lagt dikterna på golvet för bättre översikt. Då ser jag också vilka bilder jag vill välja.
    Kram
    Karin Margareta M-C

    SvaraRadera
  2. Hej Karin
    Härligt att du tycker om tipsen. Fler kommer under skrivkursen. Vi syns om ett par veckor!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!