Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 22 januari 2010

Skriva synopser med mera

Igår fick jag en förfrågan att berätta om hur man skriver synopser, därför tar jag upp det ämnet idag.

Synops: Kort sammanfattning av innehållet i planerat filmmanuskript, översiktlig sammanställning av innehåll i bok. (Hämtat ur Nordstedts Svenska Ordbok)

Med andra ord ska du på ett fåtal sidor berätta vad en bok på flera hundra sidor handlar om. Ibland har du bara två A-4-sidor på dig och då gäller det att vara så konkret som möjligt, få med det viktigaste i handlingen, samtidigt som du måste fånga läsaren. DET är inte lätt!

Mina första försök till synopsis slutade på 12-13 A-4 sidor, för jag ville ha med ALLT. Därefter försökte jag stryka ned i texten, men det blev inte bra. Till slut kom jag underfund med att istället för att sitta och bläddra i boken och skriva synopsen, skulle jag med egna ord berätta vad boken handlade om, precis som när man skriver en recension.

En av de böcker jag skulle skriva synops på var Vikingaträl. Jag satte mig en förmiddag och läste, från pärm till pärm. När jag hade boken inom mig, färsk i minnet, satte jag mig ned och skrev ned handlingen, det viktigaste, det jag skulle berätta för en vän om jag skulle tala om boken. Det bar mig emot att skriva ned slutet, eftersom jag aldrig avslöjar slutet när jag berättar om en bok. Men när man skriver en synops bör man även berätta hur boken slutar.

Istället för att "skriva" en sammanställning av boken Vikingaträl "berättade" jag om boken, på papperet. När jag därefter läste igenom synopsen tyckte jag det lät mycket, mycket bättre än mina första försök.

Där fanns den spännande början, den röda tråden i berättelsen, de dramatiska händelserna och det spännande slutet. Jag var nöjd och så även de som läste synopsen.

Det är lätt att man tar med för mycket när man ska skriva en synops, man vill så gärna berätta ALLT! Men om de som ska ta emot synopsen ville läsa allt, då hade de läst boken...

Det finns förmodligen oändliga sätt att skriva en synops. Om du ska göra en kanske du ska pröva dig fram, precis som jag gjorde.

Mitt tips är:
Läs igenom boken i ett sträck, sätt dig därefter och skriv synopsen direkt, utan att bläddra i boken. Skriv som om du berättade för en vän om en bok du tycker mycket om. "Berätta" om hur boken börjar, ha med den röda tråden/det som binder samman berättelsen, ta med dramatiska händelser och berätta hur boken slutar. Allt detta på ca två A-4 blad. Det är ingen lätt uppgift, men ge inte upp! Lycka till!


Igår berättade jag om att jag fick priset som Årets Eringsbodare, jag berättade även om att jag sponsrade Eringsbodas fotbollslag. Då letade jag efter bilderna på laget och tröjorna, men hittade de inte. Idag fann jag bilderna och har nu lagt in dem, så ni kan se hur fina tröjorna är.

Jag är speciellt glad över att de är röda, för det är liksom "min" färg, som ni kanske har märkt, eftersom jag ofta är klädd i rött.

Ja, det här med fotbollströjorna var bara en liten parantes i dagens inlägg.

Om du har fler frågor angående synopser får du gärna ställa frågor här i kommentarer. Har du andra tips om vad du vill jag ska skriva om får du gärna kommentera om det också.

Ha det så bra. Vi hörs snart igen!

Kramisar Kim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!