Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 14 januari 2010

Spökskrivare

Ibland känns det som om jag har en "spökskrivare" inom mig. Hur ska jag annars förklara att de bästa idéerna kommer när jag sover.

Egentligen står ordet spökskrivare för något helt annat än vad jag menar. Så här beskrivs ordet i Svensk Ordbok: Spökskrivare: en person som svarar för den språkliga utformningen av något som en annan (mera känd) person uppges ha skrivit.

Någon egentlig "spökskrivare" har jag inte inom mig. Förmodligen är det bara min fantasi som snurrar runt på högvarv när kroppen kopplar av. I alla fall drömde jag fram den mest fantastiska handling till en bok i natt. Vem vet, det kanske var en ande som gav mig idén, en död författare, en spökskrivare...

Vad säger du, får du också många idéer när du sover? Skriver du ner de eller glömmer du bara bort dem?

Oftast vaknar jag och sätter mig och skriver när idéerna kommer, eller så väntar jag till morgonen, men vaknar då ofta väldigt tidigt och skriver ned allt jag har "drömt" (fått av spökskrivaren).

Det skulle vara roligt att höra hur du hanterar de idéer som dyker upp under natten. Minns du överhuvudtaget det du har drömt?

Ja, detta var lite funderingar över spökskrivare. Nu ska jag sätta mig och skriva på riktigt!

Kramisar från Kim
PS. Kan du gissa var bilden är tagen? DS.

8 kommentarer:

 1. Den kanske är tagen på island!

  SvaraRadera
 2. Nej, fotot är inte taget på Island. Fler gissningar? Kramisar Kim

  SvaraRadera
 3. Bilden skulle kunna vara tagen här i Grödinge. Jag har t.o.m ett liknande foto.

  Jag har också undrat över om min fantasi är ett spöke som projicerar fram sina upplevelser. Min medhjälpare som jag kallar honom/henne sitter på min högra axel och berättar vad jag skall skriva, och samtidigt visas en film ovanför datorn. Som jag faktiskt både kan backa.
  Tack för alla tips
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej Anita
  Nej, fotot är faktiskt taget på Nya Zeeland. En dal fylld med dessa underbara doftande, färgsprakande blommor!

  Det låter helt underbart med din spökskrivare! Härligt att det inte bara är jag som undrar om någon annan formulerar mina ord!

  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Får faktiskt också alla mina ideer från drömmar. Sen gäller det att få ner dem fort, medan alla känslor och minnen fortfarande är färska.

  SvaraRadera
 6. Hej Linda
  Det är bra med inspirerande drömmar, som i slutändan kan bli en bok. Om man ser till att skriva ned orden så fort som möjligt, så som du gör!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Drömmar kan vara väldigt inspirerande. En del knasiga och ibland känns det som en film. Ska ta och skriva ned mina drömmar för kanske de blir en del av en historia? En dröm kan ofta framhäva känslor och efterföljande tankar när man vaknar...så dags o skriva ned dem :)

  SvaraRadera
 8. Hej Tove

  Bra tänkt! Precis så är det för mig. Memorera drömmen och skriv ned den. Rätt som det är passar delar av den i din berättelse.

  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!