Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 1 juli 2010

Kinesiska murens historia

Mycket på grund av att jag alltid har fascinerats av Kinesiska Muren och dess historia, skrev jag min bok Kinesiska Draken. På så sätt fick jag möjlighet att resa till Kina för att vandra på muren.

Som vanligt läser jag mycket fakta inför boken och idag tänkte jag dela med mig av Kinesiska murens historia:

Den Kinesiska muren byggdes av kineserna som ett skydd mot mongolerna som kom norrifrån på sina hästar och angrep kineserna. Mongolerna tog sig lätt in det kinesiska riket och det fick kineserna att börja bygga en mur för att hålla mongolerna ute.

Muren byggdes inte som en sammanhängande mur utan bestod till en början av flera små jordvallar. De första byggdes på 400-talet f.Kr. av olika kinesiska stater. 221 f.Kr. slogs dessa stater ihop när kejsare Qin Shi Huangdi tog makten och bildade Qindynastin. Han såg till att förbinda alla murarna med varandra till en sammanhängande mur.

Under de följande dynastierna reparerades muren och byggdes till, bland annat genom bemannade vakttorn. Ändå lyckades mongolerna ledare, Khublai Khan, tränga sig genom försvarsmuren år 1260 och tog därmed herradömet över Kina.

När kineserna efter mer än 100 år av mongoliskt styre, åter tog makten genom Mingdynastin, var det nödvändigt att hålla mongoler och andra nomadfolk ute ur landet. Kineserna började uppförandet av en ny mur längs med det som nu var rikets norra gräns. Den nya stenmuren låg söder om den ursprungliga jordstampade försvarsmuren, och det är den nya muren man ännu i våra dagar kan se.

Att bygga Kinesiska muren var ett arbete i kolossalformat. Byggandet tog mellan två och tre miljoner människors liv. När muren stod färdig vaktades den som mest av mer än en miljon man. De befann sig i tvåvåningsvakttorn. I undervåningen hade soldaterna sin logi samt livsmedels- och vapenförråd. Övervåningen var försedd med skottgluggar och var vaktlokal. Varje vakttorn var bemannat med sextio soldater.

Signaltorn placerades längs muren med upp till fem kilometers mellanrum. Signaltornen användes för att skicka nyheter om annalkande fiender vidare till Peking så att staden kunde skicka ut förstärkning. Under dagtid signalerades med rök, om natten med eld. Till bålen användes halm, torv eller torkad djuravföring.

Trots alla säkerhetsåtgärder lyckades nomadfolket manchuerna invadera Kina från nordöst 1644 (idag är Manchuriet en del av Kina). Manchuerna övertog makten och grundade Qingdynastin, som existerade fram till 1911. Dynastin blev den sista i Kinas historia. Qingkejsarna lät den Kinesiska muren förfalla.

Tyvärr är vissa delar av Kinesiska muren idag i mycket dåligt skick eller ligger begravd under sand. Forskarna vill skydda muren och försöker med hjälp av GPS och lasermätare hitta alla delar av muren.

Den Kinesiska muren behöver skyddas eftersom det nuförtiden vallfärdar turister från hela världen hit, jag är en av dem. Alla dessa tusentals fötter sliter på muren och i kombination med erosion, sandstormar och föroreningar slits muren ned. Liksom så många andra historiska minnesmärken.

Förr sa man att den Kinesiska Muren var så gigantisk att man kunde se den från månen. Men Apolloastronauterna sa att det inte är sant. Däremot tror man sig se muren, med hjälp av ISS under rätt väder- och ljusförhållanden, från låg omloppsbana runt jorden.

Här kan du läsa om min reserachresa till Kinesiska muren och se massor av foton.

Här kan du följa med på min resarchresa till Xi'an och Terrakottaarmén.




Här är min resa till Shanghai.


Här kan du läsa mer om min bok Kinesiska Draken.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Ja, det här var dagens historielektion. Som du förstår älskar jag historia och att få dela med mig av mina kunskaper. Hoppas du har tyckt om att dela historien om Kinesiska muren med mig.

Kramisar Kim

3 kommentarer:

  1. Det är samma problem här i Italien att sevärdigheter slits av turismen. Jag är av den åsikten att man ska restaurera på ett proffessionellt sätt istället för att bara bevara. För till slut så kommer det ju inte finnas något kvar annars bara ruiner och historiska stenar vilket ju inte är fullt så intressant om man inte är geolog förståss ;)

    SvaraRadera
  2. Kul med all historia om muren. nog för att jag varit där men en uppdatering är aldrig fel!

    SvaraRadera
  3. Hej Helly. Kan tänka mig att det är precis likadant i Italien. Jag besökte Florens i februari som egentligen inte är någon turistsäsong, ändå var staden full av turister. Håller med dig om att väl utförd restauration är bättre än att sevärdheterna helt försvinner. Kram Kim

    Hej Katarina. Visst är Kinesiska Muren en ljuvlig plats. Att ha gått på den är ett minne för livet. Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!