Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 4 juli 2010

Vampyrer Dracula och Twilight

Twilightböckerna och filmerna är mycket populära. Tror inte det är många som har missat att höra talas om dem. Men hur många vet vad som ligger bakom böckerna och filmerna om vampyrer?

Greve Dracula
Med Bram Stokers roman Dracula från 1897 fick legenden om den blodsugande varelsen stor spridning, även om berättelser om vampyrer har fascinerat oss i tusentals år.

Greve Dracula har faktiskt funnits på riktigt. Hans namn var Vlad Dracula och han levde mellan 1431-1476. Hans tillnamn var Tepes som betyder pålspetsaren. Namnet fick han efter sin favoritavrättningsmetod. Greve Dracula var en rumänsk furste. I sitt hemland betraktades greven som en hjältemodig ledare i den ärorika kampen mot turkarna. Däremot minns man honom för något helt annat ifrån grannländerna: hans grymhet och hans blodtörst!

Greve Dracula lyckades 1456 ta makten i sitt arvland Valakiet, i nuvarande Rumänien. När han väl satt vid makten utsatte han landets högadel för en riktig terrorkampanj och han förföljde skoningslöst eventuella rivaler till tronen.

1460 härjade och mördade hans trupper i Bulgaren, vilket fick sultanen i Istanbul att inse att något måste göras. Sultan Mehmet II erövrade Valakiet och fördrev greve Dracula. Turkarna satte greve Draculas yngre bror på tronen och allt var lugnt i tolv år. Mycket beroende på att greve Dracula satt fängslad hos den ungerska kungen Mattias. Eftersom greve Dracula inte hade några människor att plåga i sin cell, fördrev han tiden med att spetsa råttor, möss och fåglar på pålar. Efter tolv år släpptes Dracula fri.

Greve Dracula invaderade Valakiet tillsammans med Stefan Batory av Transsylvanien. De segrade, men Stefan Batory gav sig tillbaka till Transsylvanien och när turkarna anföll igen var greve Dracula försvarslös. Turkarna halshögg honom och skickade hans huvud till sultanen i Istanbul, som lät spetsa det på en påle för att allmänheten skulle få se det.

Det finns inget bevis på att greve Dracula drack människoblod, men hans regering var en av de mest blodbestänkta i Rumäniens historia.

Vampyr
När pesten härjade trodde en del människor i Europa att pesten spreds av kvinnliga vampyrer. Dessutom trodde man att vampyrer som begravades vid sidan av pestoffer levde av de avlidnas blod, tills vampyrerna var starka nog att uppstå och hemsöka de levande igen.

Därför uppmanades gravgrävarna att hålla ögonen på liken. Folk trodde att vampyrer bet sig igenom liksvepningen. Det var nämligen så att ibland kunde kroppsvätskor tränga ut genom munnen i samband med förruttnelsen. Dessa vätskor mjukade upp liksvepningen så att det såg ut som om någon bitit i den. Om gravgrävaren upptäckte en "vampyr" skulle de genast oskadliggöra vampyren genom att tvinga in en tegelsten i munnen på vampyren.

Det har hittats en sådan "vampyr" med tegelsten i munnen i en massgrav på ön Lazzaretto Nuovo där pestoffren i Venedig begravdes 1576. Det är en kvinna på cirka 60 år som har fått en tegelsten inkörd i munnen. Det var den italienske rättsantropologen Matteo Borrini vid universitetet i Florens som hittade "vampyren". (Läs mer och se bild på vampyren)

Vampyrerna kommer alltid på natten, är en skugglik varelse, höljd i en slängkappa och tar sig på något mystiskt sätt in i rummet där en sovande kvinna bara väntar på att bli biten. Ögonen på vampyren lyser röda, de vassa huggtänderna skymtar bakom tunna bleka läppar. Vampyren får något lystet i blicken när han ser den sovande kvinnans hals, han öppnar munnen och de stora huggtänderna syns tydligt, han biter kvinnan i halsen och tömmer henne på blod. Det ger honom ny styrka och han återvänder till sin kista för att sova, innan gryningsljuset hotar att förvandla honom till stoft...

Så har det gått till i alla vampyrfilmer jag såg när jag var yngre. Vampyrer är inget nytt, de har funnits i böcker och film i många år och skrämt läsarna och tittarna.

Du vet väl att en vampyr kan förvandla en person till vampyr genom att dricka blodet från personen, eller välja att suga ut allt blod och döda offret.

Berättelserna om vampyrer har en lång tradition tillbaka. Redan antikens greker och romare trodde på demoner och andeväsen, som man tror var föregångare till senare tiders vampyrer. I kinesisk tradition finns Jiang Shi, en gengångare som dödar människor för att stjäla deras livskraft. Det finns en fruktad latinamerikansk varelse Cupacabra, vars namn betyder getsugare eftersom varelsen livnär sig på att suga blod från djuren. Även i modern tid kommer det rapporter om varelsens härjningar...

Kvinnliga vampyrer
I östeuropeiska myter är vampyren ofta en kvinna som kallas striga. Det finns ett exempel på en kvinna som hade smak för blod, den ungerska grevinnan Erzebeth Bathory. Hon levde i början av 1600-talet och tros vara en avlägsen släkting till greve Dracula. Grevinnan Bathory trodde att unga flickors blod skulle bevara hennes egen skönhet och förlänga hennes liv.

Därför anställde hon hela tiden nya flickor, eftersom hon lät tortera och avrätta dem för att kunna bada i deras blod. Till slut spreds rykten om att den tjänsteflicka som satte sin fot i grevinnans slott Csejthe, aldrig mer sågs. Ändå kunde grevinnan Bathory under tio års tid döda unga flickor för att dricka deras blod. Till slut lät den ungerske kejsaren storma henne borg. De fann mängder av döda kroppar i slottet och hela källaren var full av misshandlade kvinnor. Grevinnan hade fört noga räkning över sina offer och hade hunnit med 650 stycken.

Konstigt nog dömdes grevinnan inte till döden utan spärrades in för resten av sitt liv i en igenmurad tornkammare där hon avled efter fyra år, 1614.

Fladdermöss vampyrer
I Sydamerika finns det en fladdermus som livnär sig på blod. Arten kallas egentlig vampyr. Den tillbringar dagen i mörka grottor och ger sig nattetid ut på jakt. Varje dygn sätter den i sig en mängd blod som motsvarar dess egen kroppsvikt.

Skydd mot vampyrer
Det här måste du känna till om du ska undvika att bli biten av en vampyr:
Be aldrig en vampyr stiga in över din tröskel, eftersom en odöd alltid måste ha en inbjudan från sitt offer.
Häng upp kors på väggarna, det skyddar mot vampyrer, liksom många slags växter och örter. Vitlök är det bäst kända motmedlet, men även stormhatt och vildros kan hålla vampyrer borta.
Kontrollera om personen kastar en skugga eller syns i en spegel, gör den inte det, då är det en vampyr du har framför dig!
Det bästa sättet att bli av med en vampyr är att döda den. Först måste du dock hitta stället där vampyren sover på dagen. När du väl gjort det är det bara att köra en påle av järnek genom vampyrens hjärta. Då dör vampyren.


Idén till det här blogginlägget fick jag igår när jag stod och signerade på Junior Bok & Film i Malmö. Jag stod hela tiden nedanför en affisch om Twilightböckerna och jag skojade om att det ju borde vara en affisch om mina böcker, eftersom bordet nedanför affischen var fyllt av mina böcker.
Jag vet också att många av mina fans och läsare även tycker om Twilightböckerna.

Hoppas du tyckte om att läsa om vampyrer och Dracula. Personligen har jag alltid fascinerats av vampyrer och låtit mig skrämmas av både böcker och filmer. Därför var det extra kul att skriva det här blogginlägget.

Hoppas att du går in och kikar under länkarna jag lagt upp, för där hittar du ännu mer läsvärt om det jag har skrivit.

Missa inte den här roliga länken om vampyrer!

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!