Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 20 september 2010

Bokmässan, historik

Vad vet du egentligen om Bokmässan i Göteborg?

Här får du lite fakta och historik:

Bokmässan arrangeras av Bok & Bibliotek i Norden AB och är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Mässan startade 1985 och hade då 5.000 besökare. Sedan dess har den vuxit år för år och 2008 registrerades 101.280 besök under fyra dagar! Den 26:e mässan äger rum den 23-26 september 2010 och har Afrika i fokus.

Mässan är ett spännande evenemang för både branschfolk och allmän publik. 31% av besökarna är branschbesökare och de två största grupperna bland dessa är lärare och bibliotekarier.

På International Rights Centre träffas förlag och agenter från hela Europa för att knyta kontakter och köpa och sälja rättigheter.

Historik:
Under hösten 1984 träffades vännerna Conny Jacobsson och Bertil Falck. De kom överens om att arrangera seminarier för dem som arbetade inom bibliotekssektorn. Arbetsnamnet var Bibliotek 2000.

Bertil Falck var administrativ chef vid Göteborgs stadsbibliotek. Conny Jacobsson hade tidigare startat ett biblioteksserviceföretag i Hagfors, där han också var kulturnämndens ordförande. Dessförinnan hade han varit bibliotekschef i kommunen.

Målet var att göra ett seminarieprogram som skulle ge ilningar i själen. Det gällde att finna en bra lokal. Valet föll på Svenska Mässan i Göteborg. Det fanns möjlighet att hyra seminarielokalerna i augusti 1985. Då blev det också naturligt att försöka locka utställare till mässan.

Med god hjälp av Gunnel Enby, kulturjournalist och författare, lyckades de engagera Isaac B Singer, Mikael Ende, Neil Postman och ett stort antal andra välkända personer till seminarieprogrammet. Dessutom anmälde sig flera företag som utställare. Mässan, som var en renodlad fackmässa, gick under namnet Bibliotek'85. Den pågick i tre dagar och lockade 5.000 besök. Mediaintresset var stort.

Uppmuntrade av framgången vände de sig till nya målgrupper. Förlagsbranschen bjöds in liksom utbildnings- och kultursektorn i sin helhet. Dessutom ökades öppethållandet till fyra dagar. Två av dessa var öppna för allmänheten. Resultatet blev att mässan 1986 fick 26 000 besök. Mediaintresset var rekordstort. Tillsammans startade då Jacobsson och Falck företaget Bok & Bibliotek i Norden AB.

Logotypen:
Sjöjungfrun var en illustration i den första tryckta boken på svenska, Skapelsens sedelärande samtal, från 1483. Samma bild hade använts som symbol när den svenska boken firade 500 år 1983. Bertil och Conny hade hittat en av jubileumsårets plastpåsar med sjöjungfrun, slätat ut påsen så gott det gick och sedan placerat den i en kopieringsapparat. Det är därför stjärtfenan ser en aning bucklig ut på de tidiga affischerna. Några år senare ritades bilden om av formgivaren Bo Berndal, som gjorde logotypen till 500-årsjubiléet. Sjöjungfruns överkropp vreds åt höger och hennes stjärt fick ny spänst.

Åren som gått:
Genom åren har mässan utvecklats till en viktig mötesplats för kultur- och utbildningssektorn och är idag norra Europas största bokmässa med över 108 000 besök år 2007. Mer än 1 100 journalister bevakar evenemanget.

Mässan har från början haft en nordisk profil. Alla Nordens länder har var för sig varit i fokus på mässan. Evenemanget är en nordisk kulturmanifestation.

1990 lämnade Conny Jacobsson företaget för att ägna sig åt annan verksamhet.

I september 2009 kom Boken om Bokmässan ut - spännande läsning om de första 25 åren med Bok & Bibliotek.

Faktauppgifterna har jag hämtat härifrån.

Här kan du läsa om alla mina år på Bokmässan i Göteborg.

Om du besöker Bokmässan i år är du välkommen att hälsa på mig i min monter B09:20. Här har du möjlighet att få autograf, kika på böckerna, höra mig berätta om dem och träffa andra likasinnade.

Vi ses!

Kramisar Kim

3 kommentarer:

 1. Jag kommer definitivt förbi för att säga hej och tacka för alla tips, råd och all inspiration du har bidragit med! (:

  Kramar / Nicole

  SvaraRadera
 2. Hej Nicole. Glad att mina råd och tips har hjälpt dig! Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Hej Nicole. Glad att mina råd och tips har hjälpt dig! Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!