Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 1 september 2011

Hadrianus mur, Romarnas yttersta försvar

För mig känns Hadrianus mur lika mäktig som Kinesiska muren. Dessutom ligger Hadrianus mur på den här sidan jorden. Den är ett av de mest storslagna byggnadsverken i Europa.

När jag skrev min bok Boudicas strid mot Romarna, funderade jag länge på hur jag skulle kunna få med Hadrianus mur i handlingen och jag lyckades, var tvungen, eftersom muren fascinerar mig så mycket!

Hadrianus mur är ett bevis på att romarna inte lyckades ta hela ön (nuvarande Storbritannien). När kejsar Hadrianus besökte Britannien år 122 beslöt han att bygga en lång försvarsmur för att säkra det romerska väldet på ön och hålla de vilda pikterna borta från romarriket.

Muren byggdes från kust till kust, var sex meter hög och tre meter bred. Det är lätt att tro att muren ligger på gränsen mellan Skottland och England, men så är inte fallet, utan muren ligger i det som nu är Englands nordligaste grevskap: Northumberland. Muren var alltså ett sätt för Hadrianus att skilja romarna från barbarerna. Då menade han inte bara pikterna i norr utan också den lokala stammen briganterna, vars territorium låg på båda sidor om muren.

När muren byggdes talade man inte om "engelsmän" eller "skottar". Det skulle dröja flera sekler efter att muren byggts innan skottarna invandrade från Irland och engelsmännen (anglosaxarna) kom från Centraleuropa.

Det är svårt att förstå att den här muren var 117 kilometer lång när den var som längst. Den började byggas av torv och träpålar, men kejsar Hadrianus tyckte inte det var tillräckligt och såg till att hela muren till slut var byggd av sten och murbruk.

På norra sidan framför muren grävdes ett dike, på södra sidan grävdes ett annat dike, "vallum". Dessutom anlades en väg utefter muren, som än idag används och kallas för Military Road. Genom muren begränsades rörelsefriheten för människor, både norr och söder om den militära zonen som muren innebar.

På muren fanns små fästningar. De kallades "milecastles". Där fanns garnisoner på upp till sextio man. De här små fästningarna byggdes med en romersk mil emellan, vilket är knappt en och en halv kilometer. Mellan dessa små fästningar fanns små vakttorn för fyra soldater. Det var soldaterna själva som stod för byggnadsarbetet av muren.

De romerska soldaterna vid muren kom från alla delar av det romerska riket: Spanien, Schweiz, Ungern, Germanien och till med från Nordafrika. Det innebar att det var en mångkulturell styrka som låg förlagd vid Hadrianus mur, med olika seder, språk och religioner. Allteftersom tiden gick rekryterades även nya soldater från området runt muren.

Vid muren fanns både fotfolk och ryttare, men även orientaliska pilskyttar uppe på muren.

Den som ville gå med i den romerska armén skulle vara en man mellan 18 och 23 år. Kontrakt skrevs på 25 år. Personen fick inte vara slav och var tvungen att vara fullt frisk. Lönen utbetalades varje kvartal och då gjordes avdrag för kost, logi och begravningskassa!

Det var först efter de fullgjorda 25 åren i arméns tjänst som soldaten kunde bli romersk medborgare, om han inte redan var det. Och det var först som romersk medborgare han kunde gifta sig lagligt.

Kanske får man en tanke om att det var väldigt ensligt och trist där "vid världens ände". Men i närheten av muren byggdes många civila samhällen, så kallade "vicus". Dessa samhällen befolkades av soldaternas kvinnor och barn. Där bodde även hantverkare, köpman och pensionerade soldater. I städerna fanns både affärer, värdshus, badhus, tempel och bordeller. Tusentals människor bodde utefter muren och det var en ekonomiskt livaktig del av det romerska Britannien.

Det skedde inga större stridigheter utefter Hadrianus mur, det talas bara om två större strider mot fientliga stammar under murens trehundraåriga historia. På så sätt kom soldaterna att mer vara gränspoliser än krigare.

Omkring år 400 e.Kr. lämnade romarna muren, vilket innebar att kommunikationerna söderut bröt samman för de som bodde i samhällena runt muren.

Efter det romerska väldets undergång förföll muren. Lokalbefolkningen tog sten från muren och byggde hus och kyrkor av materialet. Det syns tydligt på dagens mur, idag är den som mest bara en meter hög.

Arkeologer är mycket intresserade av området kring Hadrianus mur. Redan på 1800-talet startades utgrävningar runt muren och pågår ännu i våra dagar.

Antalen fynd är enormt stora. En del av dessa fynd kan ses i nio museum som ligger utefter muren.  Många av föremålen är i mycket gott skick, eftersom byggnadresterna ofta har ett skyddande lager torv, vilket har gjort att fynden inte har kommit i kontakt med syre. Därför hittar man ofta väl bevarade föremål, såsom till exempel läderskor, glasföremål, brev och inbjudningskort.

Hadrianus mur ingår i Unescos världsarv. Här finns både inom- och utomhusmuseum: Corbridge, Chesters, Housesteads, Vindolanda, Roman Army Museum och Birdoswald.

Det tar cirka en vecka att vandra längs muren. Det finns en markerad rutt på 135 kilometer, "Hadrian's Wall National Trail". Den kan man antingen följa på egen hand, eller köpa som ett turistpaket. Det finns inte många övernattningsställen, därför gäller det att boka rum i tid på de Bed&Breakfastställen som finns i närheten av muren.

Muren är numera så bräckligt att det är förbjudet att beträda den. Däremot kan du köra bil på den gamla romerska militärvägen. Men kanske är det roligare att ta bussen utefter muren, från Wallsend via Newcastle i öst till Bowness on Solway i väst. Bussen har det historiska numret AD122.

Här kan du se en karta på exakt var muren ligger, samt läsa mer om Hadrianus mur.

Här hittar du en länk där du kan boka resa runt muren, boka hotellrum, bussbiljetter och mycket mer.

Här ser du vandringsleden utefter Hadrianus mur och några av de Bed&Breakfastställen där du kan boka rum.

Här kan du läsa mitt tidigare blogginlägg om kejsar Hadrianus.

Nå, vad väntar du på? Det är bara att boka nästa sommars resa nu, börja träna upp konditionen och ge dig iväg utefter Hadrianus mur.

Vill du ta den lättare vägen till Hadrianus mur kan du läsa min bok Boudicas strid mot Romarna!

Ha en trevlig resa, oavsett hur du väljer att ta dig fram längs Hadrianus mur!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

7 kommentarer:

  1. Det där var jättespännande. Jag gillar romartiden, och jag har varit vid Hadrianus mur. Stod där länge och försjönk i djupa tankar! Tack Kim!

    SvaraRadera
  2. Hej Kerstin
    Förstår att du försvann bort i det förflutna när du befann dig vid Hadrianus mur.
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Vilket jätteintressant inlägg Kim! Det är så nära och aktuellt för oss som bor här nu. Jag besökte muren som barn och Malin var där förra året på skolresa, men hon förstod inte alls storheten med den. Tyvärr! Det var dåligt väder och kallt när de var där dessutom. Vi ska åka dit längre fram så att de andra barnen också får se muren.

    SvaraRadera
  4. Hej Ingrid
    Tack! Tänkte en hel del på dig när jag skrev det. Ni får ju inte missa det här tillfället till att besöka muren. Blir jätteglad när du skriver att ni tänker åka dit!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Vad gullig du är som tänker på mig! I helgen har vi varit i Manchester. Det blev inte så mycket "turistande" som jag hoppats på men ibland kanske en resa inte behöver vara så innehållsrik som mamma önskar :) . Vi besökte i alla fall ett kul ställe på vägen hem. Mer om det någon gång i framtiden på min blogg.

    SvaraRadera
  6. Hej Ingrid
    Du kommer att ha så mycket att berätta från England att du får hålla på långt efter att du flyttat tillbaka till Sverige igen!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Usch, nej, ha ha. Jag hoppas att jag är ikapp till vi flyttar hem :) !

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!