Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 21 december 2012

Oroar du dig för att jorden går under idag, 21 december 2012, läs detta!

Eftersom den fjärde mayakalendern upphör den 21 december 2012 har många trott att även jorden upphör att finnas till den dagen. Är det bara en myt, eller kommer jorden att gå under innan årets slut?

Nu har en femte mayakalender hittats. Den tar vid där den fjärde slutade. Med andra ord är mayakalendrarna precis som våra egna: där en kalender slutar tar en ny vid.

Det var forskaren Michael D Coe som 1966 började sprida budskapet om att jorden skulle gå under den 21 december 2012. I sin bok "The Maya" skrev han om mayakalendern baktun: "Vårt universum skulle ha skapats år 3113 f.Kr. och komma att förgöras den 24 december 2012 när den stora cykeln i den långa räkningen fullbordas."

Nu vet vi att mayaindianerna hade ytterligare tideräkning för 63.120.000 år efter detta datum. Och vem vet, kanske fanns det även fler tideräkningar som spanjorerna förstörde när de brända mayaindianernas böcker vid sin invasion av mayariket.

Mayaindianerna var en indiansk högkultur som fanns i Mexiko, Guatemala, Belize och Honduras, som alla ligger i Centralamerika. Dessa människor har samma språk och delvis också samma kultur, även om varje mayastam hade sina egna ritualer och traditioner. Mayaimperiet bestod i flera tusen år. De mest framstående städerna var Tikal i Guatemala och Palenque (där min bok Mayafolkets Hemlighet utspelar sig) i Mexiko, som styrdes av kungar med gudomlig status.

Mayafolket levde i första hand på jorden, basfödan var majs som hade en gudomlig status för människorna eftersom de såg majsen som Guds heliga solstrålar. Mayafolket trodde att majs, precis som alla andra plantor hade ett inre liv och en själ. Varje steg i arbetet med majsen, såsom plantering, skörd och helig förtäring var en helig syssla. Män planterade och tog hand om plantorna, kvinnorna skötte tillagningen av majsen. Majsen var den viktigaste gåvan gudarna hade gett människan, enligt mayafolket. Tack vare majsen hade man alltid mat. Det händer fortfarande att mayabonden i vår moderna tid kallar majsen för Ers nåd.

Mayafolket var läskunniga och hade en avancerad bildskrift och de var mycket sofistikerade matematiker och astronomer. Mayaindianerna ansåg att himlakropparna var gudar och offrade därför till dem. Eftersom gudarna en gång hade offrat sig för människorna, var det nu människornas tur att offra sig för gudarna.

För att offra till majsgudinnan halshögg man unga flickor. Barn offrades till vattenguden, man kunde även offra folk genom att stena offret till döds eller skjuta pilar genom personerna. Vid offer till vårens gud flåddes offret levande, sedan tog prästen på sig huden för att symbolisera att världen klädde sig i ny skrud.

Det offrades även andra gåvor än människor till gudarna, såsom djur, jordbruksprodukter, rökelse och dyrbara föremål som jade, pärlor och värdefulla pärlor. Folk offrade blod genom att sticka sig i tungan, örsnibbarna och armarna. Den typiska offerceremonin för mayareligionen var den då offren kastades i heliga cenotes/offerkällor.

Mayakalendern som jordens undergång baseras på, var ett mycket avancerat kalendersystem av olika kalendrar. Den mayakalender som liknar vår här i västvärlden är "haab". Den består av 365 dagar. I rituella sammanhang användes kalendern "tzolkin". Den mest mytomspunna kallas för "baktun" och innefattar en period på 394,26 solår och det är alltså baktun 13 som slutar den 21 december och baktun 14 börjar gälla.

Spanjorerna invaderade mayariket i början av 1500-talet och påtvingade mayaindianerna sin religion och sedvänjor. Vilket gjorde att mayaindianernas liv slogs i spillror genom att smittsamma sjukdomar hade förts in med spanjorerna och indianerna dog.

När spanjorerna anlände till Mexiko hade landet cirka 20 miljoner invånare. Några generationer senare fanns bara en tiondel kvar. Det var inte bara sjukdomar som hade dödat indianerna, utan även att spanjorerna använde dem som slavarbetare.


Det finns otroligt mycket mer att berätta om mayaindianerna och dess kultur. Om du vill veta mer kan du läsa min bok Mayafolkets HemlighetMer info om boken här.

Du kan även titta på foton från min researchresa i Mexiko:
Nu är jag på väg till Mexiko.
 Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola. 
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.  
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar. 

Här kan du se en kort film från mayariket:Visste du att mayaindanen Rigoberta Menchú fick Nobels fredspris 1992 för att hon hade opponerat sig mot den terror hennes folk utsattes för i Guatemala under 1980-talet!

Känns det lite lugnare nu? Du kommer inte att ladda upp med konserver, stearinljus och ficklampsbatterier inför den 21 december 2012, eller hur? Det gör de nämligen utomlands, eftersom de verkligen tror att jorden kommer att gå under i slutet av året. Men nu vet du bättre!


Nu har en femte Mayakalender hittats. Har den svaret på om jorden kommer att gå under 21 december 2012?

SVT Nyheter skriver de: En hörsägen säger att enligt Mayafolket så kommer jorden gå under den 21 december 2012. Men nu har arkeologer hittat en ny Mayakalender som kan bringa ljus över hur det urgamla folket egentligen menade.

Forskarna hittade Mayakalendern i vad man tror är en skrivarverkstad från 800-talet i Xultún, i Guatemala. Det är den femte och äldsta Mayakalendern man hittills har hittat och det finns överlag väldigt lite bevarat från Mayatiden. Tidigare kände arkeologerna bara till fyra astronomiska verk.

Det spektakulära fyndet ser utifrån sett ut som en liten kulle med en grottingång, men forskarna är exalterade. I den här högen tror de att Mayafolket satt och gjorde astronomiska beräkningar och kanske skrev astronomiska böcker. Hela väggarna i byggnaden är nämligen täckta av tabeller med en massa siffror som arkeologerna har lärt sig att tyda.

- De kan se att vissa av siffrorna ansågs vara extra viktiga. Mayafolket var väldigt upptagna av att ta reda på hur lång tid det tog för planeterna att komma tillbaka till samma sida på himlen. De hade fullständig koll på hur många dagar det tog för Mars, Venus och även Jupiter. Och det kan man alltså se nu när man analyserar de här målningarna, säger Ulrika Engström, vetenskapsreporter.

Knäcker Mayafolkets kod
Att ta reda på vad det är för siffror och vad de betyder är som att knäcka en kod. Och det har arkeologerna lyckats med. En siffra som dykt upp i forskarnas analyser av målningarna är 52.

- 52 år är en väldigt viktig tidsperiod för Mayafolket. Man vet att vart femtioandra år var som vårt nyår men mycket, mycket större. Men det här var också oroliga tider för Mayafolket eftersom de inte kunde vara säkra på att nästa tidsperiod skulle ta vid när den förra gick mot sitt slut, säger Ulrika Engström.

Mayafolket gick ut i krig och tog människooffer för att blidka gudarna - så att de skulle dra igång en ny tidsperiod.

Jordens undergång
Så på ett sätt är det inte bara en hörsägen - Mayafolkets beräkning av undergången. Men det är just en sån här tidsperiod som tar sitt slut den 21 december - inte nödvändigtvis vår tid på jorden.

- Det säger mer om oss idag när vi säger att det är en undergång. För Mayafolket så var det aldrig en undergång, utan en tidsperiod som tar slut. Det här sättet att dela upp tiden i olika cykler var som ett sätt att förvissa sig om att framtiden finns där och livet går vidare, säger Ulrika Engström.

Här kan du se programmet på SVT2 Vetenskapens värld som berättar om den nya kalendern (cirka 22.50 in i programmet). Här är andra delen av samma program på SVT2 Vetenskapens värld om Mayafolket.

Det finns många spekulationer om att jorden ska gå under den 21 december 2012. De flesta grundar detta på att mayakalendern upphör 21 december 2012.

Har pluggat mycket om maya och mayafolkets tideräkning inför min bok Mayafolkets Hemlighet. Bland annat har jag tittat på den här videofilmen:


Här är ett mycket intressant program om Mayakalendern och jordens undergång. Det är i tre delar. Här är första delen:


Här är länk till andra delen: http://youtu.be/jT4hrd6To2k

Givetvis har Hollywood hakat på myten om jordens undergång 2012 och gjort en mycket bra och spännande film. Det här är en film som jag tyckte om, spänning hela tiden och häftiga effekter:


Nå, vad tror du, kommer jorden att gå under 21 december 2012? Om du tror på det kanske du ska se den här filmen som handlar om att överleva katastrofen:


Hoppas att den sista filmen fick dig att le efter alla de andra filmerna. Iallafall sitter jag här med ett brett leende efter att ha sett filmen. Och du... Jag tror inte jorden går under, inte idag i alla fall! Njut av dagen! :-)

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!