Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 20 september 2017

Vulkanen Hekla och Lavacenter på Island

Vulkanen Hekla och Lavacenter på Island

Ny dag på Island. Storsamlingen med elever, besök på Lavacenter, sedan åkte vi till vulkanen Hekla. Ovan ser du när jag är på Lavacentret. I bakgrunden ser du de jordbävningar som just då sker. De är orangemarkerade. Det är ständigt jordbävningar under glaciärerna och vulkanerna på Island.

Men innan Lavacentret skulle vi ta oss till skolan där jag skulle föreläsa i Hvolsvöllur och besöka biblioteket. Jag hade otrolig tur med vädret och solen sken konstant, dessutom var det varmt, mellan 12-17 grader.
Här ser du Ejafjallajökull. Den vulkan som hade utbrott strax efter mitt besök på Island första gången. Nu såg den lugn ut, men man vet aldrig.

Här är en bråkdel av alla de elever jag föreläste för. Många skulle fotografera mig innan jag började och jag hade en man som tolkade till isländska, något som inte riktigt fungerade. Visst var han duktig, men det var även eleverna, på engelska, det språk jag föreläste på. Något som gjorde att de fick höra samma sak två gånger.

Efteråt åkte vi till det nybyggda Lavacentret som låg i staden. Det var verkligen en upplevelse. Här ser du en del av Island och alla de jordbävningar som just då sker.

Att gå in här var som att gå in i helvetets förgård, allt var blodrött och lite läskigt. Här är det Elín som står och läser på information om någon av alla de vulkanutbrott som varit på Island. Här fanns en informationstavla för varje vulkan, när den haft utbrott, hur mycket aska och lava det hade kommit, samt vilken typ av vulkan det var. Mycket intressant.

Sedan fanns det ett spännande jordklot där man kunde se hur jorden bildats, och framför allt hur Island hade uppstått.

 Här ser du lavaflödena/förkastningssprickorna som går under Island.

Här är den lavapelare som Island vilar på. Högst upp i toppen ser du konturerna av ön.

Det här var mitt favoritrum. Här satt man omgiven av tre vulkaner. På bild ser du Jóns profil.

När man satt där fick den ena efter den andra vulkanen utbrott. Först kom utbrottet, sedan kom den nedfallande askan, därefter kom pimpstenen. Det rasslade i hela rummet och kändes mycket verkligt.

Här är det vulkanen Hekla som får utbrott.

När vi kom ut från Lavacentret var vi fyllda av kunskap om vulkaner. Det var en ljuvlig sommardag. Ett besök på vulkanen Hekla var planerat till dagen därpå, men på grund av det vackra vädret undrade jag om vi inte kunde tidigarelägga besöket. Så gjorde vi.

 Ännu en regnbåge på Island.

I fjärran ser vi Hekla. Jag tror att jag såg vulkanen i stort sett varje dag, långt bort i fjärran. Nu skulle jag få komma i närheten av den. Tänk om den fick utbrott?

 Runt om oss stod vulkankedjorna, aldrig långt borta.

Den här klippan fascinerade mig. Jag tog många foton när vi närmade oss den.

 Islandshästar med vulkaner i fjärran.

Långt därborta i fjärran ligger Hekla. Ju närmare vi kommer, desto mer tycks vulkanen krympa. Jag trodde det skulle vara tvärtom...

Blev så glad när jag såg den här byggnaden, byggd precis som de gjorde förr. Något jag beskriver i min bok Döden på Island.

När klippan lyses upp av solen ser den ännu mäktigare ut.

 Nu är vi nära. Hekla ligger till höger om klippan.

Min förläggare hade en fyrhjulsdriven bil. Något som var bra när vi gav oss in i lavafälten.

Här har vi stannat för att fotografera Hekla, som ligger rakt framför oss. En vacker syn. Tyvärr hade molnen slingrat sig runt toppen och jag fick inte se Hekla i sin rätta skepnad.
Här är skylten om Hekla. Om du tittar efter noga ser du symbolen för häst. Den såg jag ofta, vid de flesta hotellskyltar faktiskt.


Här ser du den stora stenbumlingen som jag fotograferat på långt håll. På nära håll planar den liksom ut och blir inte lika mäktig.

 Nu är vi verkligen off-road och kör mitt i lavafälten.


...

När jag vände mig om låg Hekla där. Så nära och ändå långt ifrån.

Trots att Jón varit här många gånger verkade han lika fascinerad som jag. Det var han som visade mig på regnbågen som bildades vid vattenfallet.

Elín hade proffskamera och fotograferade nästan lika mycket som jag.

En liten sjö efter vattenfallet, där regnbågen dansade över vattendropparna.

Ett litet stenröse med Hekla i bakgrunden.

 Här är jag med Hekla i bakgrunden.

 Här är jag och min förläggare Elín. Samma plats.

Och här med min förläggare Jón.


Det går inte att vara mitt i ett lavafält och inte fotografera lavan, eller hur? Lite senare, när jag besökte Hemön, fick jag lära mig hur många olika sorters lava det finns.

En ensam häst. Det såg jag också ibland. Men för det mesta var det stora flockar av islandshästar.

När vi lämnar Hekla och ser henne i fjärran igen, har molnen åkt ned längst vulkanens sluttningar och toppen är bar. Även om jag såg henne bit för bit, fick jag se helheten i alla fall.

Kika gärna in på övriga Islandsinlägg:
Island i mitt hjärta.
Föreläsning i Hella och Selfoss Island.
2009 var jag på Island första gången.
2013 var jag tillbaka igen.

Många minnen väcks till liv när jag ser bilderna. Fotona får mig att längta tillbaka. Jag minns hur vi länsade vartenda apotek på hostmedicin, eftersom jag hade blivit sjuk. Det gick åt en flaska om dagen, för att jag skulle kunna prata och inte hosta ihjäl mig. Isländsk örtmedicin. Fyllde resväskan med den när jag åkte hem.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!