Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 14 mars 2019

3 saker att tänka på som författare

3 saker att tänka på som författare

Varje dag som vi lär oss nya saker utvecklar vår hjärna och vi får alltfler idéer, antingen det är till att skriva en ny bok, eller hur du ska fortsätta med den du håller på med.

Vi har alltid mycket omkring oss, massor med saker som MÅSTE göras och ibland kan det ta för mycket tid ifrån skrivandet. Det tar energi och lusten försvinner.

Känns det som om du har fastnat i ekorrhjulet och inte ser någon utväg därifrån? Springer tiden ifrån dig? Då är det dags att förändra ditt liv.

Alla lever vi en värld av förändringar, ny teknik dyker ständigt upp, men en sak är säker, som författare kan man aldrig känna sig riktigt säker. Även om man har fått ett manus antaget är det inte självklart att förlaget även tar nästa.

1. Att vara författare är ett ensamt yrke, du har inga arbetskamrater att bolla idéer med, ingen att fika eller prata med.
Inom oss lever fortfarande urtidsmänniskan. Då gällde det att hålla ihop i flock för att skydda sig från fienden. Farliga djur lurade överallt och det var med risk för livet som man gick ut för att hitta något att äta. Det är så hjärnan fortfarande tänker.

Tänk igenom vilka vänner du har som du kan bolla idéer med. Ta dig tid för att träffa dem, ta en fika eller lunch. Känn att du har en trygg flock omkring dig. Träffas för att skriva tillsammans, något mina skrivkursdeltagare gör varje år på Färgargården. "Ingen sommar utan Kims skrivarkurs", brukar de säga som återkommer år efter år. Inte bara för att ta till sig mitt kunnande, utan även för att få vara en del av gemenskapen, bolla idéer och känna att man tillhör en flock.

Starta en egen Flock på Facebook, med andra författare som du känner, personer du litar på och vågar lämna ut dina tankar till.

2. Minska stressen i ditt liv.
Här kommer jag tillbaka till flocken och känslan av att tillhöra en grupp. Att känna sig utanför gemenskapen är en stressfaktor i sig. Vår hjärna är gjord för att fungera ihop med andra för att känna sig trygg, minska stressen och skapa alternativ och nya idéer.

Om du bara sitter ensam på din kammare kanske du får skrivkramp och känner dig stressad för att du inte hinner skriva den där berättelsen som du har tagit tjänstledigt för, eller som du har deadline på.

Ett sätt att minska stressen, som du säkert tycker låter konstigt, det är att dela med sig av sin erfarenhet. Det får dig att känna dig nöjd med dig själv. Du har gjort någon annan glad. Det är en av anledningarna till att jag delar med mig av mina skrivtips här på bloggen. Jag får också ut något av det, en djup tillfredsställelse över att någon annan blir glad över det jag har skrivit.
 
3. Håll fast vid ditt mål, även om det ibland kan kännas dumdristigt. 
Mitt liv är inte bara att sitta i skrivarlyan och skriva böcker. Jag är ute och reser, föreläser, signerar, gör research, är på mässor och möter massor av människor. Det ger mig tillfredsställelse och när jag väl är tillbaka hemma igen känns det rätt skönt att bara vara jag.

Men jag har ett mål och det är att skriva fyra till sex böcker varje år. För att kunna uppnå det målet måste jag vara fokuserad, även när jag är ute och reser och bor på hotell. Det går inte att bara lägga sig i sängen och zappa runt bland tv-kanalerna när jag är klar med uppdraget för dagen. Jag sätter mig för att skriva. Om det har varit en tuff dag kanske det inte blir så mycket skrivit. Men ibland går jag in i berättelsen och kan sitta sex till sju timmar och låta orden flöda, trots att jag är trött. Jag har målet i sikte och tänker inte släppa taget.

Det finns boendestipendium att söka. Där du får bo någon annanstans i en vecka, två veckor eller en månad som du kan ägna bara åt skrivandet. Du kan även söka pengar för att vara ledig från ditt arbete ett tag för att satsa på ditt skrivande.

Det viktigaste är, att när du väl har bestämt dig, måste du hålla fast vid målet, deadline, den färdiga berättelsen. Se allt framför dig, visualisera och tro att allt är möjligt.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!