Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 30 mars 2010

Alla behöver beröm

Alla mår bra av beröm, vilket många glömmer.

Idag blev jag överöst av beröm från en av korrekturläsarna som nu läser "Theos Pompeji". Bland annat skrev hon: denna boken är din bästa "so far"...

Hon skrev fler underbara, berömmande ord som satte guldkant på min dag, speciellt som jag verkligen saknar "Theos Pompeji", eftersom jag tycker väldigt mycket om den boken.

Varför har de flesta människor så svårt för att berömma andra? Det rör sig bara om några få ord. Ord som gör en annan människa oerhört glad.

Minns för många, många år sedan när jag hade privatlärare i dressyr. Jag satt där på hästen och tränade, kämpade och slet så svetten for omkring mig, men jag fick aldrig något beröm. Hur bra jag än jobbade, hur fint hästen än gick. Det kändes hopplöst och jag var nästan på väg att ge upp, det var ju ingen mening att kämpa vidare om det aldrig blev bättre. Ändå visste jag innerst inne att jag gjorde ett bra jobb. En dag sa ridläraren "Bra Kim!" Endast två ord, men de gjorde mig så enastående glad att jag tvärstannade hästen, flög av den och slängde mig om halsen på ridläraren och tackade för berömmet. Efter den dagen var hon noga med att inte bara påpeka de fel jag gjorde, utan även när jag gjorde rätt, vilket också utvecklade mina kunskaper inom hästdressyren.

Alla säger "Det är på felen man lär sig". Visst det stämmer, men det är också på berömmet, när man får reda på att man har gjort rätt som man lär sig något bra. Jag tror faktiskt att man lär sig mer av beröm än av påpekande om hur fel man gör.

Låt oss alla göra våra medmänniskor glada idag genom att berömma dem för något bra, ge dem komplimanger och låta dem få en bra dag. Le mot världen och den ler tillbaka mot dig!

En stor kram till alla mina underbara vänner som uppmuntrar mig och får mina böcker att bli bättre år efter år...

Tack Annelie för att du satte guldkant på min dag!

från Kim

6 kommentarer:

 1. Härligt Kim! Det är sådana små ljuspunkter vi behöver!

  SvaraRadera
 2. Härligt inlägg! Det är ju så lätt att berömma någon - och lika lätt att glömma bort att det behövs. Tack för att du påminde!

  SvaraRadera
 3. Tack Monika och Jenny! Blev jätteglad för era kommentarer. Kramisar Kim

  SvaraRadera
 4. Kim! Det var riktigt roligt att läsa, kram till dig! Och du har så rätt, vänliga uppskattande ord behöver vi alla - mycket mer än vad vi får!

  SvaraRadera
 5. Kul inlägg :) Jag kan knappt bärga mig tills Theos Pompeji kommer ut. Tillbaka till Pompeji var ju en av mina favoritböcker när jag var yngre, tillsammans med Jag är ingen häxa, och jag läste för någon dag sen smakprovena du har satt ut på nätet från dem och jag insåg att jag absolut måste läsa dem på nytt! :D
  Kramar
  Terese

  SvaraRadera
 6. Eva, det förmodligen så för de flesta som det var för min ridlärare, hon glömde berömma, bara pekade på felen. Men jag lärde mig mer än ridning av det, jag lärde mig hur viktigt det är att tala om för andra hur bra de är. Kramisar Kim

  Therese: Kul att du varit och bläddrat runt på Smakproven på min hemsida. Har jag berättat för dig att mina böcker har nästan lika många vuxna läsare som barn och ungdomar? Med andra ord är du inte för gammal för att läsa dem. Jag längtar också tills Theos Pompeji kommer ut, eftersom jag är nyfiken på läsarnas reaktion på boken. Kramisar Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!