Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 31 mars 2010

Svårigheter är till för att övervinnas

Ända sedan tonåren har jag haft orden "Svårigheter är till för att övervinnas" uppsatta på väggen. Varje gång något har tagit emot har de här orden fått mig att ta nya tag.

Att jag valt denna bild för att illustrera orden beror på att det tog väldigt lång tid och var mycket svårt att få hundarna att sitta fint bredvid mig den här dagen. De bara bråkade med varandra, tror att de hellre ville gå en promenad. (På bilden från vänster, Namie som lämnade jordelivet för ett halvår sedan, hennes dotter Tola och Namies son Pluto (som har stått som förebild för omslaget till Theos Pompeji) samt tjuriga Tickie som absolut inte ville sitta med de andra...)

Några år efter att jag satt upp orden "Svårigheter är till för att övervinnas" på väggen hörde jag ett radioprogram som etsade sig in i mitt minne. En dam på 79 år blev intervjuad av en ung reporter. Den äldre damen berättade om allt hon hade gått igenom under sitt liv, vilket fick reportern att ställa frågan: "Men hur kan du vara så glad när du har gått igenom så många svårigheter?"

Jag hörde leendet i den gamla kvinnans röst när hon svarade: "Du förstår, jag låter inte svårigheterna sätta sig på mig, för då har de ju vunnit!"

Ord som jag sög i mig och har burit med mig genom livet tillsammans med min lapp "Svårigheter är till för att övervinnas", för de handlade ju om samma sak.

Några år därefter arbetade jag med en bok åt ett förlag. Det var en hälsobok skriven av en äldre dam som under hela sin uppväxt hade varit sjuklig. Det var först när hon blev äldre och lade om sin kost, slutade med sötsaker och onyttigheter, som hon blev frisk. Bilden av den gamla damen som strålar av livsenergi och hälsa har också varit en inspiration för mig genom livet.

När jag nu sitter här och skriver detta, med feber, snörvlar, hostar och nyser och är täppt i öronen, då tänker jag på orden som alltid hjälper mig och inser att hur dåligt jag än mår idag, så kommer jag att må betydligt bättre imorgon. För jag ger inte upp för en liten enkel förkylning, jag har gått igenom värre saker i livet. Men dem ska jag tala om någon annan gång.

Låt inte svårigheterna sätta sig på dig så blir livet lättare!

Kramisar från Kim

3 kommentarer:

 1. Du har så rätt. Jag kom att tänka på den här när jag läste ditt inlägg.
  "Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud,
  Men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår."

  Krya på dig!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Du skriver så klokt,Kim! Kan man bara se att bakom svårigheten och problemet finns en lösning och om en timme eller om några dagar så är allt det svåra borta. Då känns det inte så tungt!

  SvaraRadera
 3. Anneli: Ja, de orden stämmer helt med min livsfilosfi. Tack för krya på dig hälsningen. Kramisar Kim

  Monika: Tack för dina ord. Du har precis förstått andemeningen i mitt inlägg. Kramisar Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!