Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 25 juni 2010

Midsommar

Idag är det Midsommarafton, en dag många firar stort med släkt och vänner, sill och nubbe, skratt och dans, en glädjens dag.

I Sverige är firandet koncentrerat till midsommarafton, och majstången är helgens viktigaste symbol. I Danmark, Norge och delar av Finland, liksom på andra ställen i Europa, tänder man midsommareldar, en sed som tidigare var utbredd också i Sverige. Midsommarnatten var en vanlig tid för kärleksorakel, det gällde att plocka sju olika blomster, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar, lyckades man sedan somna utan att säga ett ord skulle man i drömmen se den man skulle komma att gifta sig med.

För i tiden var midsommarfesterna populära tillställningar, där man kunde roa sig efter att ha tänt eldar och rest majstänger i byarna. Ungdomar på den skånska landsbygden drog i långdans från gård till gård för att bli bjudna på mat. Vid midsommar smyckades hus, kyrkor, vagnar och båtar med blomster och grönska.

I städerna blev detta möjligt genom lövmarknader, som hölls strax före midsommarhelgen. Igår besökte jag lövmarknaden i Karlskrona, en alltid lika trevlig marknad där man kan köpa blomsterkransar, blåklint, prästkragar och annat smått och gott som hör en marknad till.

I södra Sverige hörde det till midsommarens folkliga seder att färdas till en hälso- eller lyckobringande källa och dricka dess vatten. Annars domineras midsommarens folktro av äktenskapstydorna: sju slags blommor under kudden, att vaka vid en källa, eller att drömma om sin tillkommande efter att ha ätit salt kärleksgröt eller drömsill. Midsommarnattens dagg samlades och användes som jäst och som medicin.

Redan Olaus Magnus nämner att bönderna vid midsommar lade lövkors på åkrarna för att skydda sina grödor mot oväder. När det ställde till med oreda i böndernas veckoräckning kalenderreformen 1753 lät man i stället "midsommarräppen" sluta vid "gamla midsommar", 5-6 juli.

Vid de mellansvenska bruken var midsommaren årets största högtid och arbetarna bjöds på sill, öl och brännvin. I vår egen tid har det utvecklats en fast svensk midsommarmeny bestående av matjessill, nypotatis, öl och snaps samt färska jordgubbar med vispgrädde eller jordgubbstårta till efterrätt.

Den urgamla midsommartraditionen började redan på Vikingatiden då man ville fira midsommaren. Man firade att det var den längsta dagen på året.

Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Även om ursprunget till midsommar är förkristet, har kyrkan valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången.

Midsommardagen som är allmän flaggdag i Sverige, infaller i Sverige sedan 1953 och i Finland sedan 1955, alltid på en lördag 20 juni-26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Detta är fortfarande fallet i t.ex. Estland, Lettland och Norge. Före 1925 kallades midsommardagen bara för Johannes döparens dag.

Midsommarafton är dagen före midsommardagen och infaller numera på en fredag 19-25 juni. (Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen och andra lagtexter jämställs den med allmän helgdag.) Eftersom ursprunget till firandet är att glädja sig över årets längsta dag, så är den korrekta dagen att fira Midsommar på när sommarsolståndet infaller, oftast den 21 juni. Bruket att inte fira på den av staten utsedda midsommarafton utan istället fira midsommar den 21 juni och helt enkelt ta ut ett par extra semesterdagar är en trend som börjar sprider sig.

När ni idag njuter av midsommaraftonen tänk på att det nu bara bli mörkare och mörkare. Se till att utnyttja kvällarnas ännu ljusa timmar för snart är vintern med köld och blåst återigen här, även om det dröjer ännu ett tag.

Minns en midsommarafton när jag bodde utanför Stockholm. Vi hade huset fullt med festande människor. Frampå småtimmarna började folk somna lite här och var. Vi var tre personer som bestämde oss för att sätta oss utomhus för att se hur natten förvandlades till dag. Det var en nästan magisk stämning, tyst i huset, det blev mörkt, men endast för en kort stund och sedan kom ljuset igen. Det minnet är starkt inom mig för det var något trolskt, urtidsmässigt med stunden.

Hoppas ni alla får en fin midsommarafton och har tyckt om mitt inlägg om midsommarafton.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar från Kim
Bilden föreställer mig i midsommarkrans inköpt på lövmarknaden i Karlskrona.

6 kommentarer:

 1. Massor med midsommarkramar från Sicilien.

  Själv blir det ingen midsommar för min del för första gången på 33 år - snyft! Får ta igen det nästa år istället :)

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Hej Helly. Sänder dig många midsommarkramar från Sverige så kanske det känns bättre! Ha en underbar dag trots att ni inte firar midsommar! Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Härlig bild på dig Kim! Glad midsommar!

  SvaraRadera
 4. Tack Jenny! Hade en underbar midsommarafton, önskar dig en skön midsommarhelg! Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Tack för all midsommer information, det är så spännande med traditioner.

  SvaraRadera
 6. Hej Wence, kul att du tyckte om mitt blogginlägg. Det är kul med traditioner, men oftast vet man inte varför de firas. Tyckte det var kul att berätta varför vi firar midsommar. Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!